0
В о оследния възможен срок 150 000 декларират патент, съобщава "Пари". Едва 40% от задължените лица са подали декларации за патентен данък до вчера и още 150 000 остава да го направят, съобщи главният данъчен инспектор Николай Попов. Днес е последният срок. В София бяха подали декларации 12 654 души (при 8147 през м.г.), а броят им в цялата страна е 69 953. Подразделенията на Главна данъчна дирекция ще работят с удължено работно време.
Днес е последният срок и за регистрация по ДДС, 50 000 лв. е новият задължителен праг. Прогнозата е да се регистрират още между 2000 и 5000 фирми. ДДС сметката вече е задължителна за ползване при начислен данък над 1000 лв. Проверка за ДДС сметката на контрагентите - на Интернет страницата на ГДД. Справка за изтичащи срокове на телефони: за София - 988-40-40, за страната - 0900 32 800, допълнителният код е 30-65. След анализ дали има значителни отклонения спрямо предходни периоди, ГДД ще направи проверки по заведения, видеокъщи, джетове, каза Попов.

България с награда за управление на дълга, информира още "Пари". Новинарската агенция "Euroweek" награди България за най-добра трансакция за управление на дълг през 2002 г., съобщи "Дарик радио". Критерият е бил най-добра трансакция за държавата, а не за инвеститора, подчерта зам.-министърът на финансите Красимир Катев. Независими финансови експерти, банкери, инвеститори са преценили коя държава е направила най-добра трансакция от гледна точка на стратегията й за управление на дълг, от гледна точка на приоритетите и печалбата.
По-рано "Euromoney" провъзгласи за финансов министър №1 на 2002 г. българския министър на финансите Милен Велчев, като същата сделка бе сред основните аргументи. Той и Катев днес са във Виена на организирания от икономическото списание форум на емитентите и инвеститорите от Централна и Източна Европа.

"До седмица ще са ясни правилата за Бургас-Александруполис" е друго от заглавията в "Пари". Активизирането на работата по големите инфраструктурни проекти като Бургас-Александруполис, Горна Арда и Транзитни пътища-4 е сред приоритетите ни за тази година, съобщи вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Назначена от премиера в края на м.г. работна група от зам.-министри ще разпредели между фирмите българския дял в петролопровода Бургас-Александруполис, каза зам.-министър Хасан Хасан. Според него в началото на следващата седмица ще се определят правилата на участие на българската държава в този проект. На среща с посланика на Русия се уточнило, че до седмица-две ще се инициира нова среща за подписване на тристранния меморандум между Русия, България и Гърция. До края на 2003 г. проектът Горна Арда ще бъде изваден от долната мъртва точка, заяви Церовски.

Инфлацията за 2002 г. е 3,8%, пише "Дневник". Инфлацията за 2002 г. е 3,8%, по-ниска от заложената от правителството (която бе 4,5%), а само за декември инфлацията е 1,2%. Това съобщиха в понеделник от Националния статистичести институт (НСИ). Правителството и Международният валутен фонд първоначално заложиха в макрорамката за миналата година поскъпване 3,5%, но след повишението на цените на електроенергията и топлоенергията и високата инфлация в първите три месеца на годината очакванията бяха променени на 7,25%. След понижението на цените на хранителните продукти през лятото и няколко месеца с дефлация прогнозата беше коригирана отново, този път на 4,5%. За тази година се прогнозира инфлация 4% в края на годината и средногодишна инфлация от 3,5%. Анализатори, цитирани от "Ройтерс", обаче смятат, че в края на 2003 г. поскъпването може да бъде по-голямо заради покачването на цените на петрола, а България е нетен вносител на петрол.

Агенциите за недвижими имоти няма да повишават комисионите, информира още"Дневник". Агенциите за недвижими имоти нямат намерение да увеличават комисионите при сделките, които сега са между 2 и 3% при покупко-продажба, въпреки по-високия патентен данък от тази година, съобщиха брокери. Цената се определя от свободния пазар и зависи от размера и сложността на сделката, коментира Орлин Владиков, председател на националното сдружение за недвижими имоти. Средният размер на събираната от брокерите комисиона е 2,5% от продажната цена и се плаща и от продавача, и от купувача. Много са редки случаите, когато продавачът и купувачът се обслужват от едно дружество за недвижими имоти, коментира Орлин Владиков. На практика това означава, че ако апартаментът, който се придобива, струва 10 000 долара, на посредника ще се платят средно 250 долара, или общо двете страни ще платят 500 долара.

Над 80% от малкия бизнес не бил готов за ЕС, съобщава "Дневник". Над 80% от българските малки и средни предприятия не са готови да се адаптират към европейските критерии, а икономическата политика на правителството не стимулира бизнеса, заяви вчера председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев, който представи данни за икономическото състояние на страната. Облекчаването на лицензионните режими на практика се замества с нови, с по-високи такси, държавата все повече се намесва в бизнеса, а при новите данъчни облекчения не са отчетени отрицателните им ефекти, каза Данев. Основното предизвикателство пред България през тази година ще бъде усвояването на предприсъединителните фондове в размер на 300 млн. евро, осигуряването на реален растеж на икономиката чрез преструктуриране и модернизация на малкия и средния бизнес и селското стопанство и борбата със сивата икономика, показва анализът на камарата. Продажбите в промишлеността са намалели с 1,3% през миналата година, а задълженията на предприятията се се увеличили с 20% според данните на БСК. Същевременно едва 15-16% от БВП са предназначени за инвестиции, докато в Словакия този процент е 30, каза Данев.

ДДС-сметките на фирмите са обявени в Интернет, пише "Сега". Фирмите могат да проверят броя и номерата на ДДС-сметките на своите търговски партньори в Интернет, съобщиха вчера от данъчната администрация. Данните са поместени на адрес www.taxadmin.government.bg.
От 1 януари е задължително да се ползват банковите ДДС-сметки за доставки, при които начисленият данък е над 1000 лв. Очаква се през сметките да минават около 80-85% от плащанията по ДДС. Според данъчните тази система за плащане няма да засегне много фирми, защото ще обхване около 5% от всички издавани в страната фактури. Предприемачите с оборот над 50 000 лв. за миналата година трябва да поискат регистрация по ДДС най-късно днес.

Ново дружество ще стопанисва инфраструктурата на Златните, информира още "Сега". Ново акционерно дружество ще стопанисва инфраструктурата на Златни пясъци, като ще обединява водоснабдяването, електрозахранването и паркостроенето в курортния комплекс, стана ясно след вчерашната среща на вицепремиера Николай Василев с представители на "Златни пясъци" АД, "Златни пясъци 2000", Съюза на хотелиерите и ресторантьорите. На разговора присъстваха и варненски депутати от НДСВ. Всички собственици на територията на комплекса ще бъдат акционери в дружеството, чиято стойност е в размер на 29,5 млн. лв. Т.нар. "справедлива пазарна оценка" е направена от комисия на Министерството на икономиката. Броят на акциите ще бъде съизмерим с броя на леглата или местата в заведенията на собствениците.

Вътрешната търговия отчита раздвижване, коментира още "Сега". Между януари и ноември 2002 г. Националният статистически институт отчита нарастване на приходите от вътрешна търговия. То се дължи най-вече на търговията на едро, нараснала с 4%, следвана от търговията на дребно - с 2,9% и от продажбите на автомобили и горива - 1,3%. За първи път миналата година е пресечена тенденцията най-силно да нарастват приходите от търговия с храна. Най-висок ръст бележи секторът търговия с текстил, облекло и обувки - със 7,3%, следван от продажбите на храни, алкохол и цигари с 6% и от приходите от продажби на стоки за дома - 3,6%. Приходите от търговия с фармацевтични и медицински стоки са намалели с 5,9%. Само през ноември 2002 г. има спад на нетните приходи от търговия от 3,4%. Той идва предимно от спадането на търговията на едро.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Русия задържа двама журналисти по обвинения "в екстремизъм"

Свят Преди 48 минути

Константин Габов и Сергей Карелин ще бъдат поставени под стража в продължение на минимум два месеца

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Стълб от пепел на над 3 км височина: Изригна вулканът Ибу в Индонезия

Свят Преди 1 час

Изригването, започнало в 00:37 ч. местно време, продължило повече от три минути

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 2 часа

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 3 часа

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Арестуваха руски гражданин в Германия заради двама намушкани с нож украинци

Свят Преди 3 часа

Това е станало на територията на търговски център в Мурнау, Горна Бавария

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

Асен Василев: Няма дупка в бюджета

България Преди 4 часа

Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, заяви той

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 4 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

<p>Готви ли ни изненада времето в неделя</p>

Времето в неделя: Слънчево и с температури до 25°С

България Преди 4 часа

Минималните температури ще са между 5° и 10°, а максималните - между 20° и 25°

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 4 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 5 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 12 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 12 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 13 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 13 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари