0
Пд дседател на Комисията по финансов надзор през следващите 6 г. ще бъде Апостол Апостолов, пише днес вестник "Пари". Седемте членове на меганадзора положиха клетва вчера, след като парламентът ги избра единодушно и без дебати. Със същия мандат са и подгласничката му по инвестиционната дейност Димана Ранкова, и членът на комисията, предложен от ДПС, Нуредин Кафелов.

Румен Гълъбинов е зам.-председател на управление Застрахователен надзор за 5 г., а Бисер Петков оглавява управление Осигурителен надзор за 4 г. Останалите двама членове - банкерът Тенчо Тенев, посочен от ОДС, и проф. Милчо Стоименов от УНСС, номиниран от БСП, ще са в комисията съответно за 4 и 5 г. Законът за Комисията по финансов надзор, обединяваща всички регулаторни органи върху небанковия финансов сектор, е в сила от 1 март. На практика тя ще заработи най-рано от понеделник, ако в петък бъде обнародвано в Държавен вестник решението на парламента.

За продажба чрез публичен двустепенен конкурс ще бъдат предложени минимум 51% от капитала на "Балкан Еър Тур". Чрез фондовата борса ще се продават 25% от акциите, предвижда стратегията за раздържавяване на превозвача. В предстоящата приватизация на новата авиокомпания "Балкан Eър Тур" държавата не очаква стратегически инвеститори, сочи секторният анализ на АП.

Причината е в кризата на гражданското въздухоплаване след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. и загубите на международните компании от над 12 млрд. долара до днес. Слабият интерес се дължи и на неуспешната сделка за "Балкан" ЕАД през 1999 г., спадът в превоза на пътници от българските авиокомпании от 60 на 15% от края на 1997 г., неизвестното име на компанията и липсата на самолетен парк и на собствени финанси. Агенцията за приватизация представи проекта за стратегия за приватизация на "Балкан Еър Тур".

Вносът на суми над 25 000 лв. или равностойността им във валута ще е възможен без разрешение от БНБ, но ще се изисква деклариране на произхода им и документ от данъчните за платени данъци. Това предвиждат изменения във Валутния закон, които парламентът прие вчера на първо четене. Какви суми във валута над 5 000 лв. ще се декларират при пренос през граница, ще определи с наредба финансовият министър, а за над 25 000 това ще е задължително.
В момента за износ на левове и валута над 20 000 лв. се иска разрешение на БНБ, а до тази граница сумите трябва да се декларират от 5 000 лв. нагоре.

Промишленото производство за януари намалява с 15,4% спрямо края на миналата година, но се повишава с 18,5 на сто спрямо същия месец на 2002 г. Това отчете вчера Националният статистически институт (НСИ), отбелязва "Дневник". Най-голямо е намалението в снабдяването с електрическа и топлинна енергия, газообразни горива - с 15,3 на сто. Спадът в преработващата промишленост е 11,1% за януари спрямо декември, а добивната промишленост бележи намаление със 7,6%.

Спадът на производството е в противовес с положителните очаквания на стопанските ръководители в промишлеността, които повишиха с 3,3 пункта отрасловия показател на бизнес климата за януари. През февруари обаче показателят за бизнес климат в промишлеността се понижава с 1,8 пункта, което вече е в съответствие с данните за производството и продажбите. Основната причина за намалението на показателя са по-ниските оценки на мениджърите от промишлеността за настоящото състояние на предприятията.

Mинистерството на труда и социалната политика (МТСП) одобри 2000-ия кредит по проекта "Гаранционен фонд за микрокредитиране", съобщи пресцентърът на социалното министерство. Получател е фирмата "Трал" ЕООД от Стара Загора. Инвестицията в размер на 15 000 лева. Със средства микропредприятието ще ремонтира търговски обект и ще купи компютър, принтер и търговско оборудване, като вложи и собствени средства. Във вторник по проекта бяха одобрени 2008 кредита на обща стойност над 19 800 000 лева. Получателите ще разкрият 4 300 работни места.

Над сто представители на международния и българския бизнес ще се срещнат с членове на правителството в София през следващата седмица по време на четвъртата кръгла маса на "Economist Conferences", която ще се проведе на 18 и 19 март. На форума ще се обсъждат покупателната способност, стимулирането на инвестициите, съдебната реформа, икономическия растеж и политическата стабилност в България. Кризата в Ирак и българската позиция също ще бъдат обект на обсъждане по време на конференцията. Държавите, които ще бъдат представени чрез корпоративни представители, освен България са Австрия, Германия, Гърция, САЩ, Словения, Сърбия и Черна гора, Турция, Хърватска, Чехия, Швейцария, Белгия и Великобритания.

Сметната палата е разкрила пропуски и нарушения в дейността на енергийното министерство, след като проверила как се изпълнява бюджета му през първото полугодие на миналата година, информира вестник "Сега". Ревизорите установили, че са издадени заповеди за командировка в страната без да са спазят изисквания на специалната наредба. За социално битово и културно обслужване били предвидени повече средства от максимално допустимия размер. По закон парите за подобни дейности трябва да са в размер до 3% от планираните годишни средства за работна заплата на лицата по трудови правоотношения.

Илия Василев ще бъде назначен днес от Министерския съвет за изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. Негов заместник ще стане досегашният зам. шеф на Агенцията за следприватизационен контрол Станислав Ананиев. Досегашният шеф на АП Апостол Апостолов вчера се закле като шеф на Комисията за финансов надзор със шестгодишен мандат. В момента е вакантно и мястото на шеф на надзорния съвет на АП, тъй като председателят Петко Николов е в отпуск преди да стане шеф на Комисията за защита на конкуренцията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Nokia разработва 4G LTE мрежа за Луната

Технологии Преди 14 минути

Изграждането ѝ може да започне още тази година

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Трагедията в Бразилия: 13 жертви и 21 в неизвестност заради наводненията (ВИДЕО)

Свят Преди 8 часа

Регионалното правителство обяви бедствено положение, за да се справи със ситуацията

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Пентагонът: САЩ са убили по погрешка цивилен в Сирия

Свят Преди 10 часа

При въздушния удар е бил убит 56-годишен овчар, който е бил объркан с лидер на терористите

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Седем деца са ранени при руски удар в Харков

Свят Преди 10 часа

76-годишен мъж също е бил ранен

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

"Галъп": 49,7% от българите имат доверие в църквата

България Преди 10 часа

На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Мерил Стрийп ще получи "Златна палма" в Кан

Любопитно Преди 11 часа

Това ще се случи на 14 май

<p>&quot;Ние сме гражданско общество и редът трябва да надделее&quot;</p>

Байдън: Редът трябва да възтържествува

Свят Преди 11 часа

Това заяви президентът по отношение на общонационалните протести в университетите за Газа

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Турция прекратява търговските отношения с Израел

Свят Преди 11 часа

Миналия месец Турция ограничи износа за Израел заради войната в Газа

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

TikTok сключи договор за лицензиране на музика с Universal

Свят Преди 12 часа

С това споразумение се слага край на продължилия месеци спор

Сърбия избра ново правителство

Сърбия избра ново правителство

Свят Преди 12 часа

Премиер ще бъде Милош Вучевич, а вицепремиер ще бъде Александър Вулин

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

САЩ са „дълбоко обезпокоени“ от ситуацията в Грузия

Свят Преди 13 часа

Съединените щати изразиха загриженост относно грузинския законопроект за "чуждестранно влияние"

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

Главчев: Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 година

България Преди 13 часа

Премиерът Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР

д

Как да ядем хляб и да отслабнем?

Любопитно Преди 13 часа

Дори диетолозите вече не препоръчват пълно премахване на хляба от вашата диета

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Пърженото пиле, сервирано на "Титаник"

Любопитно Преди 13 часа

На борда на кораба са били както най-богатият човек по онова време, Джон Джейкъб Астор, така и имигрантски семейства, всеки с мечта да започне нов живот

Жена загина заради буря в Северна Франция

Жена загина заради буря в Северна Франция

Свят Преди 14 часа

57-годишната жена загина днес при свлачище

Снимката е илюстративна

Поглед към древното минало: Реконструираха лицето на 75 000-годишна неандерталска жена

Любопитно Преди 14 часа

40-годишната неандерталска жена е починала в спяща позиция под огромен вертикален каменен знак