0
Нд даването - търсенето на тютюневи акции в първия ден надвишаваше с 81% предлагането, информира днес от страниците си вестник "Пари". Среднопретеглената цена достигна 85,42 лева в компенсаторни инструменти. Това прави 21,17 лева в реални пари според текущия курс на компенсаторките и е по-ниско от досегашните цени на тези акции на борсата, които се движеха в диапазона 23-26 лева през последния месец.
В наддаването се включиха над 30 инвестиционни посредника с със 185 оферти за своя сметка и за свои клиенти.

Рано е да се обсъжда дали България да има ново споразумение с МВФ, коментира финансовият министър Милен Велчев след срещата си с ръководителя на мисията на МВФ Джералд Шиф. Този въпрос ще се обсъжда през ноември. Двегодишното стенд-бай споразумение изтича през февруари 2004 г. Според Велчев необходимостта от нова програма с фонда би била по-малка. Бих се радвал, ако с България имаме ново споразумение, но още по-доволен бих бил, ако такова не е нужно, каза Шиф. Той допълни, че във фонда тече процес на избор на нов постоянен представител за страната, тъй като мандатът на Пирита Сорса изтича през лятото.

Агенцията за приватизация (АП) официално покани на преговори за приватизацията на 65% от БТК турския консорциум Koc Holding - Turk Telecom. До седмица той трябва да потвърди валидността на офертата си и да внесе депозит от 3 млн. евро. Ръководството на АП изпрати писмо на класирания на второ място в конкурса за продажбата на телекома след изрични указания от страна на правителството.

В края на миналата седмица шефът на АП Илия Василев предоставил подробна информация на министрите за офертата на турския консорциум и оставил на кабинета да прецени дали да се пристъпи към преговори.

Инвеститорите, които проявяват интерес към търговете за лицензи за газоразпределение в осемте региона, искат да има ясна регулаторна рамка, която да бъде въведена преди провеждането на процедурите. Това съобщи Кенет Лефкофиц, съдружник за ЕПИК в България на семинар за газоразпределението, организиран от Държавната комисия за енергийно регулиране. ЕПИК България е част от консорциум, начело с Economik Consulting Associates (ECA), който спечели конкурса за проучване развитието на газоразпределителни мрежи у нас, пояснява "Дневник". В понеделник в енергийното министерство бяха представени резултати от проучването преди изготвянето на окончателния доклад.

Индексът на недвижими имоти REMI продължава тенденцията на леко покачване от началото на годината. За месец април той достигна нов максимум от 104,69 пункта, като повишението спрямо март е незначително - 104,37 пункта. Това съобщи Ели Монева от Националното сдружение на недвижимите имоти, което изготвя индекса от края на 2002 г. През февруари индексът беше 103,78 пункта.

Повишаването на REMI през април се дължи на увеличението на цените на жилищните имоти през последния месец, обясни Монева, като уточни, че поскъпването е с около 1%. Това важи за всички видове жилища, като предпочитани остават малките апартаменти.

Ниски производствени разходи и евтина работна ръка са основните фактори за мащабното навлизане на гръцки инвеститори в българската текстилна и шивашка промишленост. Близо 86% от гръцките шивашки компании, които развиват дейност в чужбина, са избрали България. Проучване на гръцката Асоциация на текстилните и шивашките компании показва, че 40 от 80-те най-големи фирми в бранша имат собствено поделение или поне дял от шивашко предприятие в България, Македония, Албания, Румъния или Турция. Около 60% от общото производство на текстил и облекла в Гърция през 2002 г. са дошли от България и другите съседни балкански страни.

Между българското и турското правителства има политическа воля въпросът с износа на български ток да бъде решен взаимоизгодно между двете страни. Това заявиха турският външен министър Абдула Гюл и българският му колега Соломон Паси след срещата си в МВнР вчера, пише вестник "Сега". Гюл отказа да уточни дали участието на турския холдинг "Джейлан" е задължително условие от страна на Турция.

"Продажбата на ДСК ще може да се нарече най-добрата приватизация в България за цялата най-нова история от 1990 г. насам", заяви финансовият министър Милен Велчев. Според него свидетелство за това щяла да бъде не само огромната цена, която очаква да получи правителството за последната държавна банка, но и качеството на купувача щяло да бъде едно от най-добрите в историята на България. Днес новият собственик на ДСК ще бъде избран от Съвета на директорите на Банковата консолидационна компания.

Електронна класация на бизнеспроекти организира Българската промишлена палата (БТПП) на страницата си в интернет. Системата ще посредничи на фирмите при търсене на средства за инвестиционните им проекти. Оценката им ще става автоматично по критерии, прилагани в световното банкерство, съобщи зам. шефът на палатата Георги Чернев. Страницата е отворена за всички. Най-голям интерес се очаква от финансисти, които по класацията ще могат да определят валидността на даден кредитен проект.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 54 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 3 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 4 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 5 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 6 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности