0
И м метките за топлоенергия за януари са бомбастични, предупреждава "Сега". Сметките за парно за януари в столицата ще са почти същите като декемврийските. "Климатичните условия бях еднакви и произведената енергия е само няколко процента по-малко от тази през декември", съобщи вчера шефът на дирекция в столичната топлофикация Стефан Дочев. Сметките са готови и най-големите от тях - тези над 200 лв., са почти колкото през декември, каза Дочев. Те ще могат да се плащат от идния понеделник.
За първи път в януарските сметки столичната топлофикация ще изписва коефициента, по който са изчислени. Той ще бъде на най-долния ред. Числото показва каква част от показанието на общия топломер на сградата, който също фигурира в бележката, се пада за отопляването на конкретния имот.

Само 5,7% от домакинствата в страната спестяват, пише още "Сега". За последните три месеца делът на хората, които заделят пари настрана, се е свил с 1,6%. Това сочи наблюдението на потребителите, което НСИ е провело миналия месец. 17,2% от домакинствата в страната затъват в дългове, за да се издържат. 4,3% пък са принудени да теглят от спестяванията си, сочат данните. И двете категории са намалели като дял за последните три месеца. За сметка на това се е увеличил делът на хората, които успяват да свързват двата края. По последни данни в това положение се намират 70,7% от домакинствата.

"Булгаргаз" субсидирал цената миналата година, информвира още "Сега". През 2002 г. "Булгаргаз" е субсидирал цената, по която е продавал природен газ на вътрешния пазар. Това съобщи вчера изпълнителният директор на предприятието Кирил Гегов. Сумата, с която е ставало това, е около 25 млн. лв. "Печалбата ни щеше да е 140 млн. лв., а тя е 99 млн. лв.", каза Гегов. С тези пари предприятието предотвратило повишаването на цената и дори я намалило през второто и третото тримесечие.

Отпускат 12,5 млн. лв. за защита на парковете, съобщава още "Сега". 12,5 млн. лв. ще отпусне финансовото министерство на новосъздадения фонд "Паркове" към Националния доверителен фонд за финансиране на защитени територии. За опазване и защита на природните паркове ще бъдат отпуснати още $2 млн. от Глобалния екологичен фонд. Това стана ясно вчера при обсъждането на националната стратегия за развитието на екотуризма. Работният вариант на стратегията предвижда страната да се раздели на 12 екотуристически региона.

Държавата обявява цени за новото жито, пише "Стандарт". Държавата ще изкупува пшеница от новата реколта. Още в началото на жътвата фонд "Земеделие" ще се намеси в кампанията. Целта е да се раздвижи пазарът и да дадем възможност за балансирана стартова цена, която да не ощетява производителите. Това заяви зам.-министърът на земеделието Бойко Боев.

"Синдикати и СДС: Спрете закона за приватизация" е друго от заглавията в "Стандарт". Президентът да наложи вето върху закона за приватизация, призова в писмо лидерът на КНСБ Желязко Христов. Преди три дни КТ "Подкрепа" също апелира към държавния глава да спре поправките в закона. Това стана с декларация, приета на 6-ия конгрес на профсъюза. Синдикалистите са против скандалните текстове, които разрешават да се премахне съдебният контрол при раздържавяването на 15 предприятия. "Промените погазват конституцията и се правят под натиска на определени хора, за да се прокарат няколко сделки", заяви пред конгреса д-р Тренчев. Същото се казва и в писмото на КНСБ до държавния глава. Приемането на тези текстове създава опасен прецедент, смятат синдикалистите.

Канадци искат да ни строят нова АЕЦ, информира още "Стандарт". Канада се интересува от изграждането на нова ядрена мощност в България. Това стана ясно от срещата на енергийния министър Милко Ковачев с канадския му колега Хърб Даливал. Българският министър е на четиридневно посещение в Канада по покана на Дъливал. Възможностите за сътрудничество в ядрената енергетика е била основната тема на разговора между двамата.

Биковете трескаво купуват български акции на борсата, съобщава "Пари". Цените на българските акции отново тръгнаха рязко нагоре и предизвикаха пореден рекорд на борсовия индекс SOFIX след едноседмичното затишие. Повечето активни участници в търговията предприеха масирани покупки по почти всички позиции в индекса и той за пръв път приключи над 213 пункта. Според брокери това може да постави началото на нова вълна от оптимизъм на БФБ-София, която да повтори януарските борсови скокове, благодарение на които SOFIX е вече с 13% по-високо спрямо началото на годината.

80 млн. евро ще стигнат за българската част от Бургас-Александруполис, информвира още "Пари". Първоначално обявените 227 млн. евро, с които българската страна трябваше да участва в изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис, не са необходими. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски в предаването "Нетстрийт" на радио Нет. На вчерашното си заседание междуведомствената работна група изготви окончателните критерии за учредяването на българския консорциум, който ще участва в изграждането на петролопровода. Според едно от условията след учредяването на дружеството с уставен капитал 3,001 млн. лв., от които 1000 лв. са златната акция на държавата, капиталът на дружеството трябва да се увеличи на 160 млн. лв. до 5 г. Това са 80, а не 227 млн. евро, поясни министър Церовски. Направихме някои изчисления и установихме, че в процеса на функциониране на дружеството това е минималната сума, с която се обезпечава изпълнението на проекта от българска страна. Останалите пари има начини да бъдат възстановени или привлечени вследствие бърз оборот и пр., каза Валентин Церовски.

Финансово стабилни фирми ще могат да вдигат заплатите, пише още "Пари". Предприятия с над 50% държавно участие ще могат да увеличат заплатите си през тази година само ако имат добри финансови резултати за миналата година, предвижда проект на постановление на Министерския съвет за Наредба за образуване на средствата за работна заплата в търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие през 2003 г. Тя беше приета вчера от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Наредбата важи за 50 предприятия, сред които са НЕК, БДЖ, Булгаргаз, Балканкар холдинг, миннодобивни и стоманодобивни дружества. Ако те имат печалба за 2002 г., обслужват просрочените си задължения редовно и са постигнали по-висока производителност на труда за всеки зает, ще могат да увеличат средствата за работна заплата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 3 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 5 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 5 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 5 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 6 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 6 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности