0
МВФ се притеснява за дефицита в бюджет 2003, пише "Дневник". Международният валутен фонд има различия с правителството по отношение на това дали ще бъде постигнат заложеният в бюджета за 2003 г. дефицит от 0,7% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това заяви ръководителят на мисията на фонда Джералд Шиф при пристигането си в България. В понеделник той ще проведе първата си среща с финансовия министър Милен Велчев.
Прогнозираният от правителството дефицит е с 0,1% по-малък от този през 2002 г., а номиналната сума се очаква да бъде 262,8 млн. лв. Шиф уточни, че притесненията на фонда са свързани по-скоро с политиката на кабинета по отношение на приходната част на бюджета. В петък в предаването "Бизнесът" на Би Ти Ви постоянният представител на фонда в София Пирита Сорса каза, че тези притеснения се пренасят и върху разходната част на бюджета. Според нея правителството разчита на значителен скок в събираемостта на държавните вземания, за постигането на което обаче се изисква определено време и може би е прекалено рисковано бюджетът да се основава на подбен подход.

Кредиторите на "Балкан" избират нов синдик, информира още "Дневник". Общото събрание на кредиторите на Авиокомпания "Балкан" ще избере в понеделник нов синдик на дружеството на мястото на досегашните синдици Олга Миленкова и Христо Моллов. Той ще разпродава имуществото на дружеството, след като решението на общото събрание на кредиторите бъде узаконено от съда. На 29 октомври кредиторите не одобриха оздравителния план на авиокомпанията. Предложението за смяната на синдиците е на Агенцията за държавни вземания, която е най-големият кредитор на "Балкан" с вземане от 73 млн. лева. Задълженията на обявения в несъстоятелност превозвач са 220,5 млн. лева.

Строителни предприемачи настояват за преференции, съобщава вестникът. Строителни компании настояват за промени и допълнения в законодателството, които да облекчат дейността им и да стимулират отрасъла. Такива мнения бяха изказани на втория строителен бизнес форум, който приключи в събота. Представени бяха над 30 големи строителни компании. "Необходимо е диференциране на ставките по данък добавена стойност (ДДС) за различните строителни материали", смята Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара. Той обясни, че в някои европейски страни и САЩ материалите се облагат с различен ДДС - от 7 до 9%. Цените според него правят българските производства неконкурентоспособни. У нас има достатъчно специалисти, но инвестициите в отрасъла са дефицит, смята Гавраилов. Членове на камарата разработват различни архитектурни и строителни проекти, които ще бъдат представени пред инвеститорите, допълва "Дневник".

'Благоевград БТ' гарантира кредити за изкупуване на тютюн, пише "Пари". Основен гарант и платец на тютюневата реколта за 10-и пореден път ще бъде най-голямата цигарена фабрика у нас - "Благоевград БТ" АД. Тази седмица започва изкупната кампания. Фабриката е предложена като гарант за отпускане на банкови кредити от около 100 млн. лв., необходими за изкупуването на над 30 000 т тютюн, съобщи източник от тютюневия холдинг. Нито един кредитор не може да откаже заем на "Благоевград БТ" заради най-важния показател - паричен поток и оборот от над половин милиард лева годишно, обясниха експерти.
Благоевградската фабрика държи над 60% от вътрешния пазар и продава 100% продукцията си. В групата на гарантите е включена и втората по капацитет цигарена фабрика "София БТ" АД. Самият "БТ холдинг" не разполага с достатъчно имущество, с което да обезпечи кредитите. По договор с тютюнопроизводителите фабриката в Благоевград ще изкупи 4000 т тютюн от Пиринския регион и от Шуменско. Около 15 000 т ще купи най-голямата в света корпорация за търговия с манипулиран тютюн - "Сокотаб". Американският гигант си направи фабрика за преработка на суровината край пловдивското село Радиново. От 2003 г. вероятно "Сокотаб" ще договаря пряко изкупуването от производителите, а не през манипулационните дружества на холдинга.

Готов е проектът за газопровод България-Италия, информира още "Пари". Руската компания Газпром има готовност за изграждането на газопровод до Италия, но възможността да започне реализацията на проекта през 2003 г. е малка. Това каза изпълнителният директор на "Овергаз инк." Сашо Дончев след представянето на облигационната емисия от 20 млн. лв. пред инвеститори. Според Сашо Дончев засега има сключено споразумение между "Газпром" и две японски банки за изграждането на газопровода. Намерението за транзит на природен газ през България до Италия бе заявено при посещението на делегация на "Газпром" в страната ни през пролетта на т.г. Капацитетът на тръбопровода ще е 10 млрд. куб. м/г. Трасето е в посока от Дупница през Скопие, Охрид и Вльора до Италия с отсечка от 72 км под Адриатическо море.
Предварителните изчисления сочат, че изграждането на съоръжението ще струва 1,8 млрд. долара. Според Сашо Дончев "Овергаз" успешно изпълнява разработената от компанията Национална програма за газификация и не се опасява от конкуренция. Той каза, че все още не съществуват ясни критерии за оценка на кандидатите за битова газификация. Крайно време е да отпадне монополът на "Булгаргаз" върху преноса на природен газ, смята още Дончев.

Предвидените приходи от данъци за 2002 г. едва ли ще бъдат събрани, прогнозира още "Пари". Финансовото министерство вече не изключва вероятността да бъдат дадени поне частично 13-а заплата и пенсия, стана ясно в петък. От днес ведомството на Велчев започва разговори с всички министерства как ще приключат бюджетите си, съобщи зам. финансовият министър Кирил Ананиев. Целта е да се уточни в кратък срок с какви параметри ще е общото изпълнение на държавния бюджет за 2002 г. Оценката за него ще бъде внесена до две седмици в Министерския съвет. Според Ананиев се чака с интерес и оценката за изпълнението на данъчните приходи от ГДД. Първоначалните анализи на данъчните сочели, че няма да бъдат събрани всички планирани приходи, макар и с минимална разлика. По мои оценки обаче те би трябвало да бъдат преизпълнени с около 0,1%, каза зам.-министърът.
Както "Пари" съобщи, през 2002 г. се очертава бюджетен излишък, а не дефицит (планиран 0,8%), но ако не се смятат трансферите. Средствата ще се използват първо, за да бъдат решени най-наболелите проблеми, свързани с финансите на общини, болници, някои от учебните заведения, най-вече от системата на Министерството на образованието и науката, както и с някои разходи на агенция "Пътища" и системата за енергийна защита.

"Икономисти прогнозират, че бюджет'03 ще се актуализира" е заглавието по темата в "Сега". "Очаквам бюджет'03 да е първият актуализиран бюджет от шест години насам", прогнозира икономистът Йосиф Аврамов. Според него след, като бъде приета държавната сметка, депутатите или президентът ще атакуват пред Конституционния съд постановките, които предвиждат драстични разлики в постъпленията за общините от ДОД. Аврамов напомни, че данъкът ще се предоставя в пълен размер на 230-те бедни общини. При останалите 35 обаче имало сериозни разлики. На Белене, където големият строеж все още не е започнал, ще се преотстъпват 99,1%, а на Девня - 17,6%. Аврамов е категоричен, че бюджетът за идната година не е социален. Освен това не са осигурени 52 млн. лв. за издръжка на общинската администрация, а капиталовите разходи са орязани. Икономистът прогнозира инфлация 4-5% вместо заложените 3,5%. Токът поскъпва с 29%, парното с 10%. Ако в Ирак започнат бомбардировки, и петролът ще поскъпне, мотивира се Аврамов. Заложеният ръст на БВП от 4,8% бил утопия и абсурд. Той очаква не повече от 3%.

"Булгаргаз" купува 1/3 от топлофикация, съобщава още "Сега". Министерството на финансите е разрешило "Булгаргаз" да придобие собственост над близо една трета от столичната топлофикация, обяви шефът на топлофикацията Валентин Димитров. Така се урежда дългът от 140 млн. лв., който натрупа "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" през последната година. "Решението трябва да се одобри от Министерския съвет, а крайният срок, заради който се прави всичко това - 14 ноември, - наближава", каза Димитров.

До петък ясна развръзката за "Булгартабак", информира още "Сега". До края на седмицата очаквам да се изяснят някои обстоятелства, от които ще е по-предвидимо как ще продължи процедурата за продажбата на "Булгартабак", заяви шефът на АП Апостол Апостолов пред радио "Нет". Той не уточни какво очаква да се случи. До 12-и е срокът, в който решението на тричленния състав на ВАС за отмяна на избора на купувач за 80% от холдинга може да бъде обжалвано пред петчленен състав. АП обяви, че ще обжалва.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 1 час

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 2 часа

Още пет области са с нови управители

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 3 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 3 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 3 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 3 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 4 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 4 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 4 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 5 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 5 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 5 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 5 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 5 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 5 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 6 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна