0
Дн ността за сключване на договори за банковото обслужване на Агенция "Митници", което след конкурс трябваше да бъде поето от "Булбанк", "Банка ДСК", "Биохим", "Росексимбанк" и СИБанк, е изтекла отдавна, съобщава "Дневник". Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) сделката се сключва месец след обявяване на решението за определяне на изпълнител. В средата на февруари финансовият министър Милен Велчев обяви на летище София на връщане от чужбина, че са одобрени петте банки. Ден по-късно Богдана Джонова, заместник-директор на митниците и председател на конкурсната комисия, изпрати уведомителни писма на банките. Ръководството на агенцията събра изпълнителните директори на петте спечелили институции и заедно разпределиха обслужването на 125-те териториални митнически бюра.

Икономическото лоби в НДСВ се обяви против идеята прокурори да могат да обявяват за нищожни приватизационни сделки в защита на държавния интерес. Предложението за промяна в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), което направи Любен Корнезов от БСП, обаче има подкрепата на повечето юристи от царското движение. Правното и икономическото лоби поискаха парламентарната група да приеме политическа позиция за това как да гласува на второ четене законопроекта, научил "Дневник". Така НДСВ може да последва примера на СДС, които подкрепиха текста в зала, след което остро го критикуваха. Миналата сряда поправката бе приета със 141 гласа "за" от 148 гласували.

Бивши работници от "Булгаргеомин" взеха за заложник в сряда председателя на борда на директорите Андрей Атанасов, пише още всекидневникът. Те стигнали до крайната стъпка след двегодишни протести. Не са получавали заплатите си от 1994 година. Задълженията на компанията към работниците до миналата година са 2,2 милиона долара, с натрупаните лихви сумата вече е 2,5 милиона долара, казаха от инициативния комитет. Предприятието дължи пари на около 300 души, които са работили предимно в Либия и Монголия.

Износът на пари над 20 хил. лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута ще бъде разрешен само с деклариране пред митническите власти, предвиждат поправките на валутния закон. Сега според закона, който е в сила от 2000 г., суми над 20 хил. лв. може да излязат извън граница само след разрешение на БНБ, припомня "Пари". Към декларацията за сумата вече ще се иска и декларация за произхода на парите, както и документ, че собственикът им не дължи данъци. Износът на суми до 5 хил. лв. остава без деклариране, а от 5 до 20 хил. лв. се декларира, както досега. Не се променят и правилата за вноса на валута, който е свободен до 5 хил., а над тази сума е с декларация. Промяна ще има при регистрирането на банкови сметки в чужбина. За целта в момента първо се прави заявка в БНБ.

Заповед на БНБ нарежда на шефовете на клоновете на централната банка в Бургас, Русе и Враца да ускорят ликвидацията им. Това заявила за в. "Пари" народната представителка от НДСВ Анели Чобанова. Тя се позовала на директора на русенския клон на БНБ Кирил Блъсков. Първоначалният срок, в който трите клона трябваше да бъдат затворени, бе февруари тази година. По препоръка на Европейската централна банка той бе удължен и окончателното им ликвидиране трябваше да стане през ноември. Няма ново решение за ускоряване закриването на регионалните каси на БНБ във Враца, Русе и Бургас, заявил от своя страна Мартин Заимов, подуправител на централната банка и шеф на управление "Емисионно". Има решение на управителния съвет преди година и първата фаза в изпълнението му приключи в края на май. До края на октомври ще приключи и втората, и по нея няма нито забавяне, нито избързване, твърди Заимов.

"Клар инс" най-вероятно е името на енигматичната холандска фирма, която е била привлечена от българската Tobacco Capital Partners - един от кандидат-купувачите за приватизацията на "Булгартабак холдинг", съобщава още "Пари". Тя е 100% дъщерна компания на "Deutsche Bank" и ще има миноритарно участие в новия консорциум "Bulgarian Consumer Products Inv." по време на втория кръг от конкурса. Във вторник вицепремиерът и министър на икономиката Николай Василев отказа да съобщи името на холандската фирма, но за пореден път заяви, че зад българската Tobacco Capital Partners стои Deutsche Bank. В офертата, която "партньорите" са внесли в АП обаче, името на мощната финансова институция не присъства. От самата банка пък нееднократно са заявявали, че биха подкрепили финансово Tobacco Capital само при условие, че фирмата спечели конкурса. Твърде вероятно е и сега да се прави някаква инсинуация, която да е опит за изкуствено легитимиране на иначе "кухата" структура Tobacco Capital, смятана за близка до управляващите. "Клар инс" не е стратегически инвеститор от бранша и едва ли може да окаже съществено влияние за подобряване на офертата на българската фирма, твърдят запознати.

Трите оферти, подадени в конкурса за приватизация на БТК, варират от $ 190 млн. до $ 360 млн. за 100% от телекома, съобщава "Сега". За 65% от акциите, които се предлагат за продан, сумата е пропорционално по-ниска. Най-голямата сума е предложена от консорциума между фирма от турския "Коч холдинг" и "Тюрк телеком". Консорциумът около щатския инвеститор "Адвент интернешънъл" оценява целия български телеком за $ 220 млн., трети е базираният в Полша фонд "AIG CET". И трите оферти не включват сумата, която кандидатите предлагат за третия GSM-лиценз.

Писмата за вътрешността на страната ще поскъпнат с 20%. Това заедно с вдигане на цените на почти всички пощенски пратки са предложили "Български пощи" на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Ако то се приеме, най-вероятната дата за влизане в сила на решението ще бъде 1 август, информира още вестникът. Сега една марка за пращане на обикновено писмо в България е 25 стотинки, а предложението е тя да стане 30 стотинки. Останалите увеличения също са с около 20%. Причината за поскъпването е в увеличението на разходите на пощите. Сега законът дава право на монополния пощенски оператор да променя цените на всеки 6 месеца, а предишното увеличение - през март, е пропуснато, каза вчера изпълнителният директор на "Български пощи" Стана Христова.

Излишък от 194,068 млн. лв. е регистриран в републиканския бюджет в края на май, съобщи вчера финансовото министерство. Месец по-рано в хазната бе отчетен дефицит от 50,675 млн. лв., съобщава "Сега". Приходите в републиканския бюджет от януари до края на май възлизат на 3,042 млрд. лв. Разходите са 2,848 млрд. лв. Сериозен излишък е реализиран и по консолидираната програма на държавния бюджет.

Единствено Македония засега не е склонна да подпише меморандума за паневропейски коридор N8, така че не мога да прогнозирам кога ще има развитие по това направление. За момента "трасето" се подкрепя от България, Албания и Италия, която е отговорникът за него, каза транспортният министър Пламен Петров след провелото се вчера редовно заседание на Съвета за икономически растеж. Близо два часа членовете на съвета бистриха строежа на жп линията, която да свърже България и Македония, и развитието на енергийните мрежи в региона.

Клуб на дипломатите икономисти бе учреден вчера в София, пише още "Сега". Инициативата е на Пирита Сорса, постоянен представител на МВФ в България, Ола Свенингсон, икономически съветник в посолството на Швеция, и Георги Прохаски, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

"Балкантурист" скоро ще има собствен "Боинг", съобщава "Стандарт". Вече се водят преговори за купуването му, съобщи изпълнителният директор на фирмата Нели Сандалска. Целта е най-големият туроператор в страната да създаде свое авиозвено и да затвори цикъла на обслужване на клиентите си. В момента "Балкантурист" разполага с един Ан 24. Фирмата, която е част от "MG корпорация", очаква през това лято ръстът на туристите да е поне 30%. Най-предпочитани са морските почивки all inclusive, т. е. всичко включено в цената. Туристическият пакет струва около 900 лв. за двама за 5 дни.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БНБ понижи прогнозата си за икономиката на България

БНБ понижи прогнозата си за икономиката на България

България Преди 3 минути

Рискове в посока по-висока инфлация спрямо базисния сценарий

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 2 часа

Той е предизвикал катастрофа

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 4 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 4 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 4 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 4 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 4 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 4 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 5 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 5 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 6 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 6 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени