0
Deutsche Bank-Лондон не е съгласна в приватизационния договор за Булгартабак да бъде записано, че банката няма да има правото да продава акциите на купувача Tobacco Capital Partners през следващите 5 години, научил "Пари". Този детайл може да откаже купувачите от сделката въпреки усилията на властта, коментират източници от АП. Въпреки че подобна клауза не фигурира в правителственото решение по избора на Партньорите, то беше гласувано по време на общото заседание на групите на НДСВ и ДПС, а впоследствие за него настояха в пленарната зала депутати от всички групи.

Екипи от специално подготвени митничари ще влизат за ревизии във фирмите вносителки. В търговските отдели и финансово-счетоводните служби те ще изискват и ще проверяват митническите декларации, ще проследяват правилно ли са описани и тарифирани вносните стоки, платени ли са действителните мита, акцизи и ДДС, има ли опити за отклонения и митнически измами. Когато се наложи, митничарите ще използват и съдействието на МВР, а ако се натъкнат на нарушения, различни от митническите, ще сезират съответните органи, обяснява още "Пари". След развиване на последващия контрол проверките по границата ще се редуцират до десетина процента.

Пет от останалите седем в наддаването фирми за участие в българската фирма за петролопровода Бургас - Александруполис Трансболкан ойл пайплайн-България искат по 25% от дружеството, пише още ежедневника. Това са ЛУКойл-България, Магнум 07, Минстрой холдинг, Химремонтстрой и Трансстрой-Бургас. Контролно-заваръчни устройства (КЗУ) иска 20% в дружеството, а Монолит 3 - 10%. Според приетия принцип за пропорционално намаляване, ако заявките са за над 100%, тези, които претендират за 25%, ще получат по 16% от акциите на дружеството. КЗУ ще вземе 13%, а Монолит 3 - 7%. Има подмяна и на част от първоначално заявилите участие фирми. Вместо Химремонтстрой участва Индустриален холдинг България, на мястото на Минстрой е новото дружество MG енергетика и природни ресурси, а Трансстрой ойл пайплайн България е на мястото на Трансстрой-Бургас. По неофициална информация зад Трансстрой-Бургас стои Нафтекс. Експерти смятат, че промяната на фирмите участници се налага, защото в момента се търсят инвеститори за проекта, а не изпълнители.

Сметната палата и Министерството на финансите започват проверки на общините заради преразходи в бюджетите. Това заяви министърът на финансите Милен Велчев в събота в Пловдив, цитиран днес от "Дневник". Министърът заедно с лидери на НДСВ бе в Пловдив за откриването на офис на партията в града. По думите на Велчев средствата, планирани за общините през тази година, са отпуснати в пълен размер. Ако е имало добро управление на общинските бюджети, не трябва да има и дефицити, каза Велчев. По думите му до момента общините имат 36 млн. лв. по-малко неразплатени разходи в сравнение с миналата година и около 15 млн.лв. повече в сметките си в сравнение със същия период. Според Велчев местните бюджети са с около 50 млн. лв. повече средства спрямо миналата година.

Всекидневникът съобщава и за открития в Севлиево нов завод от българо-италианското дружество СИБИ за производство на изделия от цинково-алуминиева сплав в края на миналата седмица. Предприятието ще произвежда основно ръкохватки за смесителни батерии, а продукцията му ще е предназначена за компанията "Видима". В изграждането на новия завод дружеството СИБИ, чийто мажоритарен собственик е италианската компания "Еффебиессе", е инвестирало 5 млн. евро. При откриването на севлиевското предприятие управляващите партньори на "Еффебиессе" Доменике Боргези и Фиорентино Фортунато съобщиха, че при достигане на оптималните производствени обеми ще бъдат наети 300 души. Официално приветствие по повод на инвестицията, направена от СИБИ, е изпратено от министъра на икономиката Николай Василев, каза още Доменике Боргези.

Общият размер на държавния и държавногарантирания дълг в края на януари е 8,972 милиарда евро, с 261 милиона евро по-нисък от края на 2002 г., показват данните от месечния бюлетин на Министерството на финансите, цитирани от "Дневник". Намалението се дължи най-вече на плащанията на главници по външния дълг, както и на обезценяването на долара спрямо еврото. През януари за обслужването на дълга са платени 112,48 милиона лева главници, от които 92,154 милиона лева по Брейди-облигации и 18,961 милиона лева по държавни инвестиционни заеми. Държавата е платила и 261,735 милиона лева лихви по дълга през месеца, основно по глобалните облигации, а също и по Брейди-облигации. Новото външно финансиране през януари е за 25,09 милиона лева.

Проект на закон за насърчаване на инвестициите ще бъде подложен на публична дискусия до 2-3 седмици, съобщи от Лисабон шефът на Агенцията за чужди инвестиции Павел Езекиев, който бе в Португалия с премиера. Агенцията за чужди инвестиции ще се преименува на Българска агенция за инвестиции и ще подкрепя и проекти на български компании, съобщава "Сега". Тя ще има и контролни функции върху инвестиционните проекти. В закона ще се въведе и принципът на мълчаливото съгласие, което ще задължи държавните институции да отговарят в срок на инвеститорите. В момента агенцията работи по 20 проекта, 8 от които от началото на годината, заяви Езекиев. Той съобщи, че в Лисабон португалски компании проявили интерес към инвестиции в туризма ни.

2000 лв. глоба ще се налага на фирмите, които не подадат навреме годишната си данъчната декларация по Закона за корпоративното подоходно облагане, ако я представят без да дадат и годишния си финансов отчет или ако не осигурят приложенията към него, предупреди данъчната администрация. Годишната декларация се подава до 31 март, припомня "Сега". Предприятията с годишен оборот до 50 000 лв. трябва да приложат само отчет за приходите и разходите. Фирмите с по-висок оборот трябва да приложат всички съставни части на годишния си финансов отчет. Глоба до 500 лв. по Закона за счетоводството чака фирмите, които представят годишен отчет, който не е подписан от лицата, оторизирани да направят това, или е подписан само от едно от тях.

Междувременно от параходство Български морски флот (БМФ) съобщиха, че три от най-новите български кораби се връщат от понеделник под български флаг. Това са "Димитровски комсомол", "Пионер" и "Красимир Григоров", строени между средата на 80-те и началото на 90-те години. През последните 6 години те са плавали под малтийски флаг и са служели за ипотечно обезпечаване на стари заеми на БМФ. Срокът за ипотекирането им е изтекъл. Стойността на трите съда е не по-малко от $ 30 млн.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 26 минути

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 2 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 2 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 3 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 3 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 3 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 3 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

<p>Жозеп Борел: Това е неприемливо&nbsp;</p>

Борел за протестите в Грузия: Неприемливо е използването на сила за репресиране

Свят Преди 3 часа

"Грузия е страна кандидатка за ЕС. Призовавам грузинските власти да гарантират правото на мирно събиране", написа той в "Екс"

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 4 часа

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Украинските сили край Часов Яр алармират, че се нуждаят от боеприпаси

Свят Преди 4 часа

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Харви Уайнстийн отново се изправя пред съда

Свят Преди 4 часа

Миналата седмица Апелативният съд на Ню Йорк отмени 23-годишната му присъда

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 5 часа

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 5 часа

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 5 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Изпратена по погрешка котката Галена пропътува хиляди километри с куриерска фирма

Любопитно Преди 5 часа

Галена е била затворена в продължение на шест дни без храна и вода

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 5 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя