0

П опулярният сайт за технологични новини и анализи "TG Daily" публикува наскоро годишния си обзор "Топ 10 на най-значимия хардуер през 2006 г." Това е един от най-интригуващите обзори в поредицата от Топ 10 публикации за различни области на ИТ.

Специалистите на "TG Daily" са подбрали 10 от най-важните според тях продукти на отиващата си година, оказали значително влияние върху начина, по който използваме хардуера.

Класацията включва нови устройства, които правят индустрията интересна и вълнуваща, посочват авторите на публикацията. В подготовката на обзора те са се ръководили от две основни правила.

Първо, продуктите да бъдат достъпни на пазара в достатъчно големи количества. И второ, да дефинират напълно нова категория или да имат потенциала да предефинират вече съществуваща категория продукти.

Ето и 10-те най-значими хардуерни продукта на 2006-а според "TG Daily":

10. Netgear SPH101
Wi-Fi телефон, който поддържа Skype VoIP IM

Това не е нито първият Wi-Fi телефон на пазара, нито най-добрият, който човек може да си представи. Но след промоцията на устройството през януари и пускането му на масовия пазар през октомври, SPH101 установи еталон за всички подобни устройства преди и след него.

Skype Wi-Fi телефоните имат потенциала да променят начина, по който хората използват домашния си телефон. Базовата телефонна комуникация ще става значително по-евтина, като потребителите ще плащат за допълнителни услуги, свързани с данни.

Netgear SPH101 позволява комуникация през Skype, без да е необходим компютър. Като цяло това е базово устройство с предимства и недостатъци, спрямо което ще позиционират своите продукти и останалите производители.

9. Kodak EasyShare o­ne
Цифрова камера с интегрирана Wi-Fi връзка

EasyShare o­ne е 6,4-мегапикселова камера с интегрирана безжична карта, която може да предава изображения по протокола 802.11b Wi-Fi към компютри или през безжични "горещи точки" (hotspots).

Камерата има 256 MB вградена памет, за разлика от много други подобни устройства на пазара. Кое е най-важното в нея?

Първо, този иновативен продукт се извисява над мегапикселното състезание, което се наблюдава толкова често при камерите. Възможността за безжично предаване на изображения осигурява удобство и мигновеност, които липсват при традиционните камери.

Вълнуващо е наистина моментално да качите онлайн току-що направените снимки и да ги споделите с приятели и широка аудитория. Камерата на практика може да осигури предаване на събития на живо в интернет.

Второ, EasyShare o­ne е първата WiFi камера, която е достъпна за масовия консуматорски пазар с цена от 300 долара (в САЩ). Устройството на "Кодак" поставя началото на тенденция за навлизане на безжичните камери на пазара. Те може да предложат и други опции освен WiFi, например Wireless USB.

8. AMD Opteron 2200/8200 Rev F
Микропроцесори с повече мощ, на по-ниска цена

Процесорите Opteron направиха своя дебют през 2004-та и достигнаха значителни подобрения през настоящата година. Те са източникът на успехите на AMD, която благодарение на тях успя да отнеме от пазарния дял и приходите на "Интел".

Opteron са по-производителни и консумират по-малко от процесорите Intel Xeon MP, базирани на Netburst архитектура. Снижената консумация означава по-малко отделяна топлина и съответно по-компактни сървъри.

През настоящата година AMD се утвърди като голям играч на пазара, чиито клиенти са водещи производители на компютри като "Хюлет-Пакард", "Сън", а вече и "Дел". Особено впечатляваща е ролята на AMD в сегмента на 4P- и 8P-машините, където според IDC компанията държи пазарен дял от около 50% към средата на 2006 г.

Това, което предлага Opteron и го прави значим, е много просто: повече процесорна мощ на по-ниска цена.

7. HD DVD, Blu-ray
Два формата, които се конкурират за наследници на DVD

Преходът към по-усъвършенстван DVD формат цели да увеличи капацитета и да осигури поддръжка на пълен 1080p HD (high-definition) плейбек. Плейъри и за двата формата бяха обявени тази година, като един от тях ще се наложи. "DVD форум" официално разпозна стандарта HD DVD като новия наследник.

Blu-ray, поддържан от "Сони", все още се опитва да излезе на върха. Битката между двата формата се пренесе и в гейм конзолите - "Сони" залага на Blu-Ray в своята PS3, а конкурентната машина за игри Xbox 360 се сдоби с HD DVD.

Кой ще се наложи на пазара все още е трудно да се каже, но е сигурно, че традиционният DVD ще излезе от употреба. Очаква се това да стане окончателно през 2012 г.

Следващата година борбата между HD DVD и Bly-Ray ще се задълбочи с широкото навлизане в употреба на конзолите PS3 и намаляване на цените на базовите плеъри. И ако към момента може да се каже, че HD DVD е спечелил първия тур от битката, вероятният победител ще бъде много по-ясен към края на 2007 г.

6. Nvidia GeForce 8800
Графичeн процесор, който удвои производителността

Основните играчи "Nvidia" и ATI пуснаха тази година нова генерация на своите графични чипове. Въпреки че последното голямо обявление е ATI Radeon X1950, Nvidia GeForce 8800 е по-значим.

Този чудесен хардуерен компонент предлага нови възможности в няколко аспекта. Картите на базата на 8800 станаха първите достъпни DirectX 10 компоненти, преди още да е излязъл Windows Vista (първото голямо приложение, което ще използва разширените им възможности).

С 8800 Nvidia удвои производителността на своите графични процесори (GPU). Силата на 8800 ще се усети особено при DirectX 10 игрите.

За първи път картите на базата на 8800 ще предложат графика с качество, съизмеримо с това на киното. От гледна точка на игрите тази година имаше две интересни разработки.

Първо, чипът Intel Core 2 Duo "премести" тясното място от централния процесор (CPU) в графичния (GPU). 8800 възстанови статуквото, като отново направи CPU-то тясно място в производителността.

Същото обаче не може да се каже за Radeon X1950. Причината GeForce 8800 да не заеме по-предно място в Топ 10 е нейната все пак ограничена целева група и високата цена.

За ентусиастите с пари за харчене това е примамлив продукт, който вкарва повече графична мощ в РС-то, отколкото мнозина си представяха доскоро, че е възможно.

5. Seagate Barracuda 7200 (750 GB)
Твърд диск с висок капацитет и перпендикулярен магнитен запис (PMR)

2006-а беше първата значима година за твърдите дискове, които използват технология на перпендикулярен магнитен запис (PMR), с над 5 млн. продадени устройства. Защо Seagate е избраният, а не някой друг.

Наскоро "Фуджицу" обяви първия 300-гигабайтов 2,5-инчов драйв за лаптопи, но той ще се появи на пазара през 2007 г. Кандидат е и 200 GB 2.5" диск на "Тошиба".

Seagate 750 GB Barracuda обаче, въведен през април, е най-значим, защото отговаря на настоящите нужди от дискова памет. PC игрите вече заемат гигабайти, а ентусиастите прехвърлят десетки часове видео и музика от CD и DVD на твърди дискове.

След като видео и аудиото стават все по-важни в ежедневния живот, най-големият твърд диск е и най-желаният. Нуждата от памет ще продължи да расте с развитието на технологиите и всяко устройство с твърд диск в бъдеще ще има по-голям капацитет за съхранение на данни.

Възможно е Seagate да достигне през 2007 г. и капацитет от 1 терабайт, но това зависи и от натиска, който ще успеят да му окажат конкурентите "Хитачи", "Тошиба" и "Уестърн диджитъл".

4. Sandisk Sansa e200
Плейър, алтернатива на пазарния лидер iPod Nano

Производителят на цифрова памет "Сандиск", без никакъв опит в маркетинга на потребителска електроника, успя да превърне линията MP3 плейъри Sansa в хит на пазара, заемащ място непосредствено след лидера iPod на "Епъл".

Sansa е флаш-базиран плеър в евтиния ценови диапазон, резултат от партньорство на Sandisk с Rhapsody по модела iPod/iTunes. Именно това липсва на много други MP3 плейъри на пазара.

Удивително е това, което успя да постигне за няколко месеца "Сандиск" с нейния Sansa в сегмента на MP3 плеърите при доминацията вече пет години на iPod. Пазарът на MP3 генерира милиарди приходи и дава тласък на индустрията, в частност на флаш паметите, и иновациите.

"Сандиск" показва най-внушителната еволюция в разработката на нов MP3 плейър. За потребителите Sansa е изгодно предложение, което ще става по-добро следващата година.

3. Intel-Mac и AMD-Dell
"Епъл" компютри с Intel процесори, "Дел" с AMD

През 2006 г. Стив Джобс ("Епъл") и Пол Отелини ("Интел") станаха най-добрите приятели. И това беше успешен ход за "ябълката". "Епъл" продаде 30% повече Мак-ове през последното тримесечие, или по-точно 1,61 млн. в сравнение с 1,24 млн. година по-рано.

При това потребителите на "Мак" получиха очевидни предимства: по-висока производителност и достъп до x86 приложения, а Windows потребителите ? реален шанс да работят на по-стилни машини, без да преминават към изцяло нова система.

Що се отнася до Dell-AMD, за всички беше ясно, че сделката е въпрос единствено на време, тъй като "Дел" вече не успяваше да удържи на натиска от клиентите, искащи AMD-базирани машини.

В крайна сметка въпреки някои слухове, че "Дел" прие AMD, за да си извоюва по-добри цени от "Интел", решението на водещия компютърен производител е правилно за клиентите и за самия него. Може би трябваше да предприеме този ход по-рано, за да не губи пазарен дял от конкуренти, които вече приеха AMD.

Партньорството между двете компании е значимо, защото прави по-силна AMD, а очакваният резултат от това е повече иновации в микропроцесорите, особено след като и ATI е част от AMD.

2. Nintendo Wii
Следващо поколение конзола за игри

"Нинтендо" изненада всички с новата си конзола за игри Wii. След като направи първите стъпки на много еволюции в геймърския хардуер, като 3D платформата в N64, компанията отново пое огромен риск, разклащайки фундаментите на механизмите за игри, установени през последните две десетилетия.

Както и в предишните авантюри, изглежда компанията ще успее и с Wii. Конзолата е лесна за усвояване и употреба и разкрива един изцяло нов начин за игра.

Обикновено игровите конзоли се насочват изключително към хората, които определят себе си като геймъри. "Нинтендо" обаче се опитва да завладее и останалите с Wii, като ги превърне в геймъри, лоялни към нейната конзола. И е на път да успее.

1. Intel Core 2 Duo
Процесорите за мобилни и десктоп компютри

Core 2 Duo е категоричният №1 в Топ 10 през 2006 г. Няма друга хардуерна технология с подобно влияние в нейната област и като цяло в индустрията.

Процесорът не само предложи обещаната енергийно ефективна производителност, но и възстанови доверието в "Интел". Core-базираните микропроцесори са днешният избор при покупка на мобилен компютър.

Фактът, че "Интел" успя да пусне два четириядрени чипа Core, е убедително доказателство за прогреса на компанията за по-малко от 12 месеца. Потребителите получиха два пъти по-висока производителност за по-малко пари, отколкото година по-рано.

Суперлативите обаче не важат за процесорите от серията Xeon 5100/5300, базирани на Core 2 Duo. Моделът 5100 не показва категорично превъзходство над AMD Opteron, както е при Core 2 Duo спрямо Athlon 64 X2 и Turion 64 X2.

За много потребители на сървъри и работни станции Opteron остава по-добрият избор в някои сценарии. В сегмента на мобилните компютри и десктопи обаче процесорите Core 2 Duo без съмнение ще доминират и през следващата година.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 12 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 46 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen