0

"Закон затваря до 100 дни безмитните", съобщава "24 часа". Безмитните магазини и бензиностанции ще имат 3 месеца да разпродадат стоката си, преди да им бъде отнето правото да търгуват, без да начисляват ДДС - това е записано в промените на Закона за безмитната търговия, изготвен от финансовото министерство само ден след решението на тройната коалиция да закрие фришоповете по границите с Турция и Сърбия, пише изданието.

Дали магазините и бензиностанциите ще бъдат затворени или ще продължат да продават като останалите търговски обекти в граничната зона, ще зависи от местните власти и Гранична полиция.

Министърът на финансите Пламен Орешарски информира, че поправеният закон е бил внесен в МС в понеделник и може да бъде приет от правителството още тази седмица, а после трябва да бъде гласуван от парламента.

"Тройната коалиция има шанс за втори мандат", казва за в. "Класа" политологът Огнян Минчев. Според него вотът на недоверие, който ще внася опозицията тези дни, е чисто пропаганден.

Тази възможност е допустима заради растящата апатия на хората към въпроса кой ще ги управлява, концентрация в ръцете на олигархията на всички ресурси, както и поради факта, че макар ГЕРБ да измина част от пътя към конституирането си като партия, в момента тя все още е функция на личната харизма на Бойко Борисов и не може да бъде прогнозирана като развитие във времето, посочва Минчев.

"Тройната коалиция се сплоти около идеи ветерани", пише в "Сега" икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество". Сбирката в Хисар произведе познати новини и породи опасения, че всичко ще остане на хартия, смята авторът.

"Десният Франкенщайн в зоната на здрача", е озаглавен анализ на "Монитор". Десните лидери се учеха един от друг не на онова, което ги прави силни, а на онова, което стопи силата им, коментира авторът. Според него ако десните лидери застанат един до друг и тръгнат в една посока, биха били мощна сила.

"Хаосът в писането на закони трябва да спре", заявява за "Труд" министърът на правосъдието Меглена Тачева. Гражданско-процесуалният кодекс влиза в сила на 1 март т.г. - Европейската комисия отбеляза този закон като напредък за страната, категорична е тя.

Ако юристите по-рано ме бяха сезирали с проблемите, а не в последния момент, щяхме да мислим за по-прецизни текстове, посочва Тачева. Скоро след първи март проблемните разпоредби ще бъдат променени, допълва тя.

"НАТО ни иска рота за мисии", казва пред "Труд" новият директор на Военната полиция полк. Милко Чулев. Със сигурност военната полиция ще увеличава участието си в мироналагащи и мироопазващи операции зад граница, по искане на НАТО трябва да имаме готовност да предоставим през 2009 г. при необходимост една военнополицейска рота за мисии извън България, съобщава той.

"Кабинетът разбра - военните ни мисии са скъпи и ненужни", коментира "Сега". Правителството отхвърля всички нови предложения за участие във възстановителните процеси в Ирак и Афганистан, пише изданието.

"България е сред първите в ЕС по темп на енергийна промяна", посочва пред "Дневник" Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенцията за енергийна ефективност. Той казва, че данните от доклада на Световния енергиен съвет, според който България е енергийно най-неефективната страна в ЕС, са отпреди пет години и не е отчетен паритетът на покупателната способност.

"БДЖ спира превоза за "Кремиковци", съобщава "Труд от първа страница. Заради натрупан дълг от 17 млн. лева БДЖ реши да спре превозите за "Кремиковци". Превозвачът е дал ултиматум на "Кремиковци" въпросът да бъде решен до 17.30 часа в петък, в противен случай комбинатът ще има много по-сериозни проблеми, цитира вестникът думите на изпълнителния директор на железниците Олег Петков.

"Съдбата на здравната каса зависи от това чия сестра е начело", заявява пред "24 часа" Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие и бивш вицепремиер.

Има едно правило при изкуството на преговорите, че е най-хубаво ти да пишеш договора, защото тогава можеш вътре да напишеш неща, които никога не сте договаряли, коментира той по повод актуализираната програма на кабинета.

"Всеки трети литър гориво у нас е контрабанда", пише от първа страница "Монитор". Според членове на Българска петролна и газова асоциация за миналата година фирмите от сивия сектор са си спестили 200 млн. лева от ДДС, отделно са загубите от продажбите на некачествени горива, спестяване на технологични и екологични тежести.

Пазарът на слънчоглед за преработка излиза от контрол, олиото ще продължи да поскъпва, но това не е краят на сътресенията - много вероятно е до месец-два да се появи дефицит на слънчогледово масло, съобщава "Труд".

Прогнозата е на собственици на рафинерии, които се притеснявали от бездействието на държавата да приложи позволените пазарни и икономически лостове и да внесе успокоение в сектора. Според независимия депутат Мария Капон цената на олиото и поскъпването му са нереални.

"Зърнената криза се задълбочава", пише от първа страница "Дневник". Вносът на царевица и пшеница от Украйна се провали, допълва изданието.

"ЕК иска проверка до дупка в пътния фонд", пише от първа страница "Сега". Европейската комисия е поискала още по-задълбочена проверка за конфликт на интереси и други нарушения във фонд "Републиканска пътна инфраструктура", преди да размрази парите от европейските фондове за България. Резултатите от нея трябва да бъдат предоставени до 22 февруари.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Жена, а помниш ли в началото каква любов бяхме? - Гоше, не се разсейвай, имаш чинии за миене...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 15 минути

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

"Булгаргаз" предлага по-ниска цена на природния газ през май

България Преди 47 минути

Предложената цена за м. май 2024 г. е със 7 на сто по-ниска от действащата за месец април 2024 г.

<p>Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Взрив на газова бутилка в къща в Хасково, пострадали са дете и възрастна жена

България Преди 1 час

Инцидентът стана в 10:40 часа на ул. "Петър Берковски"

КЕВР решава за цената на природния газ за май

КЕВР решава за цената на природния газ за май

България Преди 1 час

"Булгаргаз" ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за този месец

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Мия и Филип – отстранени от разследването в „Есента на демона“

Любопитно Преди 2 часа

Страховити следи и опит за поредно убийство в новия епизод на криминалната поредица

<p>Там, където свършва сушата и започва морето (СНИМКИ)</p>

"Краят на света": Там, където свършва сушата и започва морето

Любопитно Преди 2 часа

Най-западната точка в цяла Европа е в листа на всеки, стъпил на португалска земя

<p>Фондация &quot;Даная&quot;&nbsp;ще съди държавата, ето защо&nbsp;</p>

Фондация "Даная" ще съди държавата

България Преди 2 часа

"Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност“, посочват от фондация „Даная“

<p>Напрежението в Грузия доведе до арести (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Водно оръжие, сълзотворен газ, зашеметяващи гранати: Напрежението в Грузия доведе до арести

Свят Преди 2 часа

Гражданите протестираха срещу проектозакона „За чуждестранните агенти“

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Празничното пътуване: Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове

България Преди 3 часа

Румънските гранични власти няма да пропускат камиони над 7,5 тона през ГКПП „Дуранкулак“/“Вама веке“ през празничните дни

<p>Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове</p>

Кремъл: Руска петролна рафинерия е атакувана от украински дронове

Свят Преди 3 часа

Русия рядко разкрива информация за пълното въздействие на украинските атаки върху нейната територия и инфраструктура

<p>Демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия (СНИМКИ)</p>

В Киев демонтират монумент, посветен на близките отношения между Украйна и Русия

Свят Преди 3 часа

Статуите, за които се твърди, че тежат между 6000 и 7000 тона, ще бъдат преместени в музей

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

NOVA посреща Великден със специална празнична програма

Любопитно Преди 3 часа

Специални издания на предаванията, филми и българска музика са само част от изненадите, които медията ще предложи в следващите дни

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Блокада в Гърция: Стачка предизвика транспортен хаос на ГКПП "Кулата"

Свят Преди 3 часа

Работещите в железниците обявиха 24-часова стачка

<p>Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)</p>

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви

Свят Преди 4 часа

Близо 500 души са изпратени да участват в спасителните работи

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

БСП сформира ляво-патриотичен блок за изборите на 9 юни

България Преди 4 часа

На срещата са поканени и представители на синдикатите

<p>Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ</p>

Драматични сблъсъци: Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Свят Преди 4 часа

Дадохме ясно да се разбере, че животът в кампуса не може да бъде безкрайно прекъсван от протестиращи, съобщиха от учебно заведение