0

Попитали радио Ереван:
- Кой е най-доволен от скандала с надписаните сметки от енергото?
- "Топлофикация - София" и "Софийска вода" - отговорило радиото.

Този виц се разказва в енергийните среди покрай скандалите с E.ON и EVN през последните две седмици. Двете чужди компании предизвикаха гнева на потребителите и изправиха на крак почти всички институции в държавата. Е.ON - защото е на път да остави Варна без ток, а EVN - заради надписване на сметките на клиентите си.

Първо гръмна скандал във Варна. Заради честите аварии с тока в града миналата седмица Гражданска защита тръгна да тества електрическите съоръжения, а Националната лига на потребителите и Федерацията на енергетиците сезираха прокуратурата за източване на електроразпределителното дружество (ЕРП) от немската компания.

Във вторник тази седмица пък под егидата на ВМРО гражданите на Пловдив и Стара Загора се вдигнаха на масов протест срещу австрийската компания ЕVN.

Явно поучила се от обвиненията за мълчанието си около скандалите със софийската топлофикация, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) също се намеси. Предстои комисията да се събере и да реши какви препоръки и мерки трябва да изпълнят двете чужди компании. Регулаторът дори заплаши, че може да отнеме лиценза на E.ON, ако състоянието на електрическите съоръжения във Варна не се подобри.

Напрежението ескалира до такава степен, че плъзнаха слухове за заговор срещу чуждите инвеститори и опити за манипулация на правителството чрез организиране на протести.

Според една от версиите виновниците са вътрешнопартийни опоненти на Овчаров, според друга - лобита на местни бизнесмени с големи апетити в енергетиката. Енергийният министър не изключи вероятността от съществуването на подобни сценарии, но коментира, че ако някой стои зад протестите срещу двете компании, най-вероятно става дума за амбиции на местни хора.

Дори да има нещо вярно в конспиративните теории, то едва ли някога ще бъде потвърдено. Истината е, че и ЕVN, и E.ON имат вина за случващото се и очевидно трябва да понесат своята отговорност и да ускорят инвестициите си. Да се прехвърля проблемът с качеството на доставките и сметките за тока само върху тях обаче не е съвсем справедливо.

E.OFF Варна и морето

Австрийската ЕVN призна за проблем със софтуера, който е довел до масови грешки със сметките на абонатите, и вече връща надписаните суми на всички ощетени клиенти. Компанията най-вероятно ще понесе и санкция от регулатора. По-важно е обаче тя да въведе по-ефективен начин за отчитане на потребената електроенергия и да подобри системите си за инкасирането й.

Ако обаче потребителите от Пловдивско очакват, че това ще стане с армия от инкасатори, които отчитат измервателните уреди всеки месец (а понякога и два пъти), е редно да им се каже, че това няма и не трябва да стане.

В ЕС, където скоро ще влезем, обичайната практика е компаниите да засичат потреблението на електромера един, най-много два пъти годишно. Така се пестят разходи за инкасатори, които иначе ще натоварят пак сметките на гражданите.

Разбира се, за целта има разписана конкретна технология за формиране и изравняване на сметките и ефективен държавно-обществен контрол, така че потребителите да не бъдат ощетявани.

Немската компания E.ON също носи отговорност за честите аварии с тока, тъй като изостава с инвестициите в мрежата, изграждането на нови подстанции и подобряване на качеството на услугата.

Досега E.ON е инвестирала в изграждането на две подстанции - "Траката", захранваща с електричество района на север от Варна, и "Бяла"- за селищата около Бяла. В същото време от компанията с основание посочват, че цялата мрежа в Североизточна България е в много лошо състояние - в нея почти не е инвестирано през последните десет години.

Вината трябва да поделят и институциите, които позволиха презастрояването по морето. Факт е, че цялата комунална инфраструктура в района не издържа на нарасналото натоварване, в това число и електрическата.

Подобен проблем има не само с дружеството на немската компания във Варна. За риск от смущения и прекъсване на електроснабдяването в Банско и някои от другите зимни курорти предупреди и собственикът на електроразпределителни дружества в София и София-област CEZ.

Бумът в строителството на нови хотели в курортите е проблем не само за енергийната, но и за ВиК системата, комуникациите и цялата инфраструктура. Само в Банско например за една година и половина са издадени над 320 разрешителни за строеж, а планираните обекти надхвърлят три пъти капацитета на току-що модернизираната, но единствена в момента 20-киловолтова възлова станция там.

От CEZ обявиха, че започват да инвестират в изграждането на още подстанции за присъединяване на нови клиенти към мрежата. Но това не изключва вероятността от проблеми с електрозахранването в курортите през предстоящия туристически сезон.

Лошите чужди инвеститори

Чуждите компании са мажоритарни собственици на електроразпределителните дружества от близо две години. Факт е обаче, че за този период все още потребителите не са усетили някакво чувствително подобрение в качеството на предоставяната услуга.

Компаниите изостават с инвестициите не само в разширение на мрежата и изграждането на нови подстанции, но и в свиването на загубите на електроенергия. Досега вложенията им бяха насочени главно в подмяна на старите електромери с нови.

Общото намаление на загубите по мрежата, което е постигнато от трите нови собственика на седемте ЕРП-та до момента, е между 3% и 5%. Това изглежда нищожно, след като средната загуба на електроенергия в разпределението продължава да надхвърля 18%.

Трите компании обясняват, че работят под силен натиск от енергийния регулатор. За да се постигне по-голям успех за кратко време, трябва да се вложат много инвестиции. Изпълнението на инвестиционните им планове пък изисква да се повиши цената на тока. Нещо, което ДКЕВР вече няколко пъти отказва да направи.

От друга страна, ЕРП-тата работят с най-високата норма на възвращаемост на вложените капитали в сектора - 16%. И тази, и миналата година трите компании поискаха между 6 и 7% увеличение на тока - повече за бита и по-малко за индустрията. От ДКЕВР обаче смятат, че дружествата първо трябва да реализират инвестиции в мрежата, на базата на които след това да искат повишение на тарифите.

Донякъде регулаторът има право. От друга страна обаче, политиката му да задържа крайните цени на тока за бита със социални мотиви, при положение че тарифите на всички останали дружества назад по веригата се повишават, не води до нищо добро. Разходите на компаниите се орязват, цените на тока за бита се задържат, но загубите по мрежата си остават и пак страдат потребителите - цените остават високи, а качеството на доставките се влошава.

Очевидно балансът на интересите не е намерен и нещо трябва да се промени и в регулаторната рамка.

Загуби
3% до 5% намаление на загубите на ток в мрежата са постигнали ЕРП-тата до момента.

Край на монопола в търговията

Електроразпределителните дружества закъсняват и с преструктурирането на дейностите си.

По закон до края на годината компаниите трябва да разделят в отделни дружества дейностите по снабдяване и разпределение на електроенергия. Най-напреднали засега са CEZ, които са мажоритарен собственик на дружествата в София, София-област и Плевен. От компанията обявиха, че ще обединят дейностите по снабдяване и дистрибуция в две нови компании. Те ще се казват "CEZ електро" и "CEZ разпределение".

Първата ще бъде създадена до 31 декември 2006 г., втората - до септември 2007 г.

"CEZ електро" ще се занимава със закупуването и продажбата на ток на крайните клиенти. Дистрибуционното дружество "CEZ разпределение" пък ще поддържа разпределителната мрежа. Със закупуването и продажбите на енергия на индустриалните клиенти и търговия на ток в страната ще се занимава лицензираното за търговец на енергия дружество "CEZ трейд България".

През 2007 г. CEZ планира да вложи 100 млн. лв. От EVN Bulgaria твърдят, че вече са извършили необходимото разделяне на дейностите. От 1 октомври "ЕРП Пловдив" е дружеството, което ще се занимава с поддържането на мрежата, а "ЕРП Стара Загора" - с електроснабдяването и продажбата на електричество на крайните клиенти.

От компанията обаче отказаха да коментират какво им струва това. ЕVN обслужва около 1.5 млн. клиенти в Югоизточна България. За първите две години от дейността на компанията в двете дружества са инвестирани около 130 млн. лв. в подобряване на инфраструктурата и изграждането на нови съоръжения, твърдят от компанията.

E.ON e най-изостанала с разделянето на дейностите, но уверяват, че ще спазят срока до 31 декември 2006 г. Акционерната структура на двете ЕРП-та във Варна и Горна Оряховица няма да се промени. Планира се "ЕРП Горна Оряховица" да стане бъдещата фирма "Мрежа", а "ЕРП Варна" - компанията, която ще извършва продажбите на ток в цяла Североизточна България.

Новите лицензи на двете дружества ще бъдат официално издадени от ДКЕВР, казаха от E.ON. Инвестициите на компанията през тази и следващата година ще надхвърлят 100 млн. лв.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 20 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 29 минути

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 45 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 47 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 58 минути

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт