Ако зависеше от мен, бих...
Източник: netinfo
6

В днешно време най-голяма заплаха за биоразнообразието и за неговата загуба е Човекът. Ветрогенератори, бракониерство и незаконна сеч, строителство и замърсяване, генно-модифицирани организми, незаинтересованост на обществото са причини на много места в България биоразнообразието да е безвъзвратно загубено."Благодарение" на нас, любимите ни кътчета сред природата не са същите. 2010 е световна година на Биоразнообразието. Нашата малка държава се нарежда на едно от първите места по отношение на своето живо богатство. На българска територия се срещат близо 70 на сто от защитените видове птици в Европа. Не трябва ли да защитим това богатство? Не трябва ли да съхраним тази уникална дива природа? Защо позволяваме ценни и застрашени видове да изчезнат поради недобросъвестност?

Резерват „ Калиакра" е емблема на Северното ни Черноморие. Районът е уникален. В него се събират в едно археологически резерват, природен резерват, едно от най-предпочитаните места за гледане на птици в България, впечатляващи отвесни скали, степна растителност и море.Уникална територия по отношение на биологично разнообразие и миграция. И вятърен генератор. Бял, елегантен, фин. Източник на чиста енергия. Цял ветроенергиен парк. Безспорно ветрогенераторите са алтернативен и екологично чист източник на добив на енергия от вятъра. За съжаление този ветропарк е изграден на територия, особено ценна за птиците.

През цялата година това място е гъмжило от пернати приятели. Районът е обитаван от много редки чучулиги, сврачки; гнездят грабливи птици като белоопашатия мишелов, бухал, вечерна ветрушка, вкючени в списъка на световно застрашени от изчезване видове. Впечатляващата цифра от 254 вида птици, установени на територията на резервата ,говори достатъчно за биологичното разнообразие и значение на това място. Оттук минава миграционния път Виа Понтика. През последните години в страни от Европейския съюз се избягва изграждането на ветроенергийни паркове на места, които са рискови и значими за птиците. Защо на Калиакра не се взе предвид опасността за мигриращите птици? Вятърът е най-продуктивен!

И какво от това? Всеки ветрогенератор убива между 4 и 43 птици годишно. Ако зависеше от мен, бих забранил изграждането на ветроенергийни съоръжения на Калиакра. Не бих допуснал да стоят точно на пътя на прелетните птици. Не бих загрозил брега. А там, сред степта, цъфтеше божур... Човек създава закони за опазване на природата и така би трябвало да ограничи неразумните действия!

 

Докосването до дивата природа е наслада, живот... А птиците са интернационални. В района на езерата Шабла и Дуранкулак зимува почти цялата световна популация на червеногушата гъска. Всяка зима в нашата страна идват професионални орнитолози и хиляди любители от Европейския съюз и САЩ ,за да наблюдават тази красива и атрактивна птица. И да видят онова, което видях и аз - oловни сачми. Повечето ловци не спазват забраната за неупотреба на оловни сачми в района на двете влажни зони, които са обявени за Рамсарски места. В това богато и интересно птиче свърталище се стреля по чисти ята от червеногуши гъски.

През последните години популацията на червеногушите гъски в световен мащаб е намаляла два пъти. Не временна забрана, бих забранил категорично ловуването на териториите на двете защитени зони. Безогледният лов ще спре само със сериозни санкции и наказания. Човек побеждава дадена трудност само защото вярва ,че може да я победи. Аз мога да спечеля битката с незаконния лов и бракониерство, защото обичам птиците. Деца унищожават гнезда и обстрелват с прашки птици. Не бива! Знам, че любовта към природата се създава в най-ранна възраст. Ако можех, бих им дал по малко от моята любов към дивата природа и нейните обитатели.

Добре, че човекът не може да лети. Някога големи групи дропли са обитавали Добруджа. Варварско изтребване и унищожаване на местообитанията ни разделя с този вид. Нехаем за дивия свят около нас. Ако зависеше от мен, бих поучил хората. Сега за дроплите си спомняме в музеи.

Моторна резачка погубва дърво, но дървото не вика. Гората, която ни дава въздуха, водата, здравето и живота, бива изсечена и разпродадена за дървесина. Обезлесява се и в моя роден край, за да се издигнат сгради. Така се влошава състоянието на горските екосистеми. Ако зависеше от мен, бих започнал възстановяване на погубената гора. Но това не е достатъчно. Нужно е да бъдат превъзпитани всички злоупотребители с природата. Та нали спасяването на едно късче дива природа е от значение за спасяването на човешкия живот. Пестя хартията, защото знам, че за нейното производство умира дърво. Бих ограничил консумацията на хартия до минимум.

Свидетели сме на ежедневно безразборно битово замърсяване. На плажа, в гората, в парка... Сериозно нарушение, което създава риск за човешкото здраве и околната среда. Как да се справим с това? Рециклиране? Да. Акции по почистване? Та нали в тях участваме всички ние, които ни е грижа за бъдещето на любимото ни кътче. А недоброжелателите? Конфуций е казал"Ако мислиш година напред-посей семе, ако мислиш десет години напред-посади дърво, ако мислиш години напред-образовай децата си". Затова бих започнал с децата.Те трябва да се научат да мислят екологично.

Ако зависеше от мен, бих забранил категорично освобождаването на ГМО в природата на България. Генно-модифицираните организми биха нанесли необратима вреда на биоразнообразието. Ще изчезнат традиционни сортове и семена. Нека знаят България с нейния ароматен домат и истинско кисело мляко. Аз не искам генно-модифицирано бъдеще и неизлечими болести.

В много населени места се отглеждат животни и се замърсяват терени с торови маси. Това е проблем не само за моя регион. Отпадъците от животновъдните ферми замърсяват околната среда и създават лоши условия за хора и стопански животни. Какво бих направил, ако зависеше от мен? Бих започнал производство на биоенергия от екстременти. В село Септемврийци, община Каварна, има свинеферма. Количеството произведен биогаз би решило енергийните нужди на домакинствата , би довело до намаляване на цената на произвежданата продукция и намалило разходите за енергия. Освен че добиваната енергия ще е по-евтина, би се решил въпросът с лагуната, в която се събират отпадните води от свинефермата.

Ще се избегне неприятната миризма. След преработка на екстрементите остава като продукт ценна и качествена тор, която би могла да се използва за наторяване на зеленчукови насаждения. Полученият продукт е газ, който се състои от 2/3 метан и 1/3 въглероден диоксид. Въглеродният диоксид замърсява атмосферата, но може да се абсорбира като храна от водораслите в специален реактор. След проучвания и изчисления е ясно, че производството на биоенергия от екстременти би било полезно.

В България има хора, които работят сериозно за опазване на природата и дивите обитатели, за биоразнообразието, но са малцина. Ако мислещите за природата бяха повече, горите нямаше да намаляват, водите нямаше да са толкова замърсени, дивите ни приятели нямаше да изчезват. И Земята нямаше да е все по-трудно за обитаване място... Хора и природа трябва да живеят в хармония. Природата на нашата планета ни е дадена не за разграбване и унищожение, а за стопанисване. Щастлив съм, че съм добър и разумен стопанин. А ти, приятелю?...

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 4 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 7 минути

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 22 минути

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 44 минути

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 57 минути

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 1 час

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 1 час

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 1 час

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 2 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 2 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 2 часа

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

<p>Половината китайски градове бавно потъват, ето каква е причината</p>

Проучване: Почти половината от най-големите китайски градове бавно потъват

Любопитно Преди 2 часа

Данните показват, че 45% от градските територии в Китай потъват по-бързо от 3 мм годишно