0
Пд ди няколко дни получих едно отвратително писмо по адрес на циганите от човек, който очевидно беше българин. Конкретният повод за него бяха погромите в "Столипиново". Но конкретната причина, съвсем ясно се разбра, съвсем не беше една и бе засилена като мотивационен фактор от доста дългото търпение и понасяне на несправедливостите. Няма да публикувам това писмо, защото то очевидно е расистко. Тази статия обаче вероятно ще бъде наречена от мнозина "антициганска". Който е следовник на правозащитния фундаментализъм, нека да не я чете. Но нея ще я има, защото когато бе създадено изданието Komentari.com, бе решено, че то ще казва истината в най-чист вид. Едно към едно. Ще я казва, колкото и грозна да е тя. Защото не е расизъм, когато казваш, че черното е черно, и го аргументираш с факти. Истината не е расизъм, дори и да звучи расистки. Расизъм е когато на основание само на един маловажен аргумент (примерно цветът на кожата) чрез невъобразими спекулации с емоциите се предизвикват отношение и действия спрямо отделни хора или групи. Но не е расизъм, когато аргументите не са маловажни, емоциите отдавна са унизени, подтиснати и пренебрегнати от безкрайното търпение, и оценките се оформят на базата на очевадни и неопровержими факти.

Огромният грях на българския етнически модел е, че си затваря очите пред греховете на някои от етносите. По принцип компромисите може и да са приемливи с цел да се поддържа мирът - нали самият мир е въпрос на жертви и отстъпки. Но всяка толерантност си има граници. И когато те се прекрачат, това става вече грях.

Цигански проблем в България съществува. Нека се знае и се чуе на висок глас, че това е така. Такъв проблем има и той е точно ЦИГАНСКИ, а не някакъв друг. Има го и той тормози обществото не по-малко от ограбването на държавата и икономическата разруха. И дори е по-опасен, защото, за разлика от тях, при него нищо не се прави за разрешаването му. Няма реформи, каквито има в стопанството; няма съд, който поне да се опитва да осъди някого; няма идеи какво да се прави... няма дори и едни досиета с компромати, които поне да правят шоу от време на време. Има само една котва, която виси на шията на нацията, задрала е яко в дъното и мъчи кораба, който и без това плава със скъсани платна.

Няма какво да се лъжем - положението в България е докарано дотам, че масовият народ да не може да понася ромската общност и всеки тайно да се надява, ако е възможно някак си, нея да я няма. Тя да изчезне. Това е истината 1:1. Отделният българин не би убил случайно срещнат на улицата циганин, но обществото като цяло - ако би могло - би се отървало от циганите като цяло. И на това общество му се повръща, като дойде някой правозащитник от Европа и заговори за "интеграция на ромите". Или пък когато застаряваща дама от някоя фондация започне да обяснява колко малко се правело за тях и как всички ние - всъщност предимно ние... а бе, направо само ние, българите, - сме били виновни за дереджето на циганите. Държавата не правела нищо, нямало работа, медиите пишели само лоши неща, полицията биела... И т.н. А обществото стои насреща и нищо не смее да каже, защото каквото и да каже, се оказва, че бърка и истината се оказва забранена по привилегията на етническата принадлежност. Помия.

Истината е, че проблемът на циганите са самите цигани. Не са българите, не е правителството, не са медиите. Циганите тук са случили на всичко, много по-добре, отколкото някъде другаде, включително и в цивилизования свят. Българите векове наред проявяват толерантност към тях, докато на запад имаше поне една Света Инквизиция и поне един Фюрер. Българите и в момента проявяват тотална толерантност към тях. Правителството, не само сега, но и преди (да не говорим какво беше по "татово" време), отделя огромни суми в помощ на "малцинството". Грижи се за него, осигурява му същите възможности като на българите. А понякога и по-големи. А медиите - нека не забравяме, че те са свободни само от 12 години. Циганският проблем не започва оттогава. Оправданието с медиите, които пишели заглавия от типа "Циганин уби еди-кого си", е оправдание срещу това, че се казва истината. От същият грозен тип, чрез който на политиците вестниците са им виновни, че не били разбрани. Пренасянето на проблема с ромите извън ромската общност е пренасяне на главата от въздуха в пясъка.

Огромният проблем на циганите е, че те са неинтегрируеми. Те не могат да станат част от нормалното общество и да заживеят според неговите правила. Не могат - не защото нямат възможности, а защото не искат и това неискане им е почти генетично вродено и предавано чрез възпитанието от поколение на поколение. Циганинът се ражда циганин и не иска да става друг. И колкото и една държава да се опитва да променя нещо или да им осигурява възможности, това са усилия "на вятъра", защото отсреща го няма желанието, мотивацията и съгласието да се прави нещо. Има само един извечен стремеж към консумация.

Когато попитаха ромите от Столипиново защо толкова години не са си плащали тока, те отговориха: "Нема работа, немаме пари."

Като попиташ ром защо краде, отново: "Нема работа, немаме пари, да гладуваме ли?".

Като ги попиташ защо се самозаселват в чужди жилища и защо живеят в мърсотия, отговорът е... "Нема работа, немаме пари."

И винаги има и една добавка:"Държавата да ни намери работа."

Много е лесно в днешно време да се оправдаваш с безработицата. Обаче и колко българи са без работа? А само преди 15 години всички граждани задължително имаха работа. По закон. Но и тогава си имаше цигански проблем. Безработицата е най-гадното оправдание, което може да се измисли. Защото това е болезнен проблем на цялото общество и да се използва той, за да се изкарва една негова група жертва и това да й позволява да се държи нагло спрямо други групи и спрямо мнозинството, е гавра с ценностите ни.

Не е работа на държавата да намира работа на когото и да било. Тя просто не може да го направи. Държавата е структура, която съществува за сметка на работещите и на обществото, а не е нещо, което го храни. Не може да съществува и да е конкурентна икономическа система, която се управлява изцяло от държавата и е подчинена на намирането на работа. Ние имахме такава система и тя не издържа на световната конкуренция. Смазаха ни. И телевизорите им бяха по-хубави, и колите им, и жилищата, и всичко... Държавата не е ефективен стопанин и затова не може да се гледа към нея с надеждата за работа.

Източникът на работата са самите хора - те сами са длъжни да си намират работа, да работят и да си плащат данъците на държавата. А ако няма работа, са длъжни да си създадат - да проявяват творчество и изобретателност и да създадат сами работните места. Да открият нов бизнес. Това е единственият работещ модел. Няма друг. Всеки друг бива смазан от този модел, въведен някъде от някой достатъчно умен и с достатъчно отговорно население. Това е. Циганите трябва сами да си намерят работа и да насочат силите си към това, а не към другото - как да откраднат, как да се самонастанят, как да не плащат за нищо.

Когато някой заговори за безразличието ни към ромските проблеми, нека преди това да погледне собственото им безразличие. Когато стана скандалът с изселващите се към Норвегия цигани, русенският кмет отговори и на въпроса, защо не се намери работа за тези хора. Въпреки че очевидно това не е задължение на общината, човекът посочи, че такива опити са ПРАВЕНИ. Опитали са се да им дадат парцели и възможност да обработват земя. Но циганите се отказали и предпочели да си получават социалните помощи... Това не е ли собствено безразличие към собствените проблеми? Ето - държавата се опитва да се грижи, измисля нещо. И какво - не щем. Хем искаме работа, хем не я щем. Дали всъщност не искаме точно определен тип работа? Или дали просто като казваме "искаме работа", ние всъщност казваме "искаме пари". И в добавка някаква формална работа. Работата на ромите е въпрос на трудови навици. Един циганин би си казал: "Защо да работя, като и без това няма да ми платят много? По-добре да си живея на помощи, вместо да им слугувам..." Логично, нали? Ама проблемът с жизнения стандарт е проблем и на българите. И мизерните 100 долара средна заплата, дето ги отчита статистиката всяка година, са заплатите на българите. Българите си бачкат на малките заплати и с тях и с тежките данъци крепят държавата. Българите експлоатират сами себе си и знаят, че е така. Но го правят - това е начинът да си плащат сметките. И ги плащат, а не я карат на "няма да работим за малко и затова няма да си плащаме тока". Истината не е расизъм.

Според възможностите си България е направила твърде много за циганите. Много повече от доста западни държави. Който не вярва, нека да провери в учебниците. Да види имало ли е такъв факт, че всъщност до средата на ХХ век в Западна Европа цигани изобщо не са били допускани. И да провери кога за последен път в САЩ държавата е подарявала земя на някого. И да провери откъде са дошли циганите тук, имало ли е гонения през Средновековието и избил ли е 500 000 от тях Хитлер. Просто да провери.

Като се поизчерпи мотивацията с безработицата, ромите и легионът от наемни правозащитници скокват на въпроса за образованието. Работа всъщност нямало, защото циганите били неграмотни. И за това е виновна държавата.

По времето на Тодор Живков държавата осигуряваше напълно безплатно образование. Нещо повече - средното образование беше не само достъпно, но и задължително. И сега правителството и Конституцията гарантират БЕЗПЛАТНО средно образование. За да не си мисли някой, че това е нещо слабо, ще припомним, че 3/4 от населението на България в момента не са висшисти. Т.е. те работят и живеят с максимум средно образование. Същото това, дето е достъпно за всички.

Циганите не се образоват. Те имат същия достъп до училищата като българите. Но не заставят децата си да учат. Оправданията - дискриминационно отношение и липса на пари... Пълни глупости. За всички е ясно, че българските училища са общо взето отделени от циганските. И циганетата могат спокойно да си учат със свои сънародници и да получат добро образование в техните си класни стаи. Така, както го правят турците. В много училища в смесените райони си учат само турци. Българите са отделно. Но това не е основание да се каже, че турците са дискриминирани. Ромите могат дори да учат майчин език. И всичко за сметка на държавата. Българското средно образование, което е едно от най-качествените в Европа и света, е напълно достъпно и за циганите...

И липсата на пари също не е оправдание. По линия на различни програми се правят опити цялостната издръжка на децата да се поеме от разни фондации и спомоществователи. Осигуряват се транспорт до училищата, облекло и ХРАНА. Само и само малките да учат. Но тези пилотни програми се провалят с гръм и трясък. Защото циганетата ходят само да си изядат закуските и след това си тръгват. Не може да се напълни и една класна стая.

При циганите липсва родителският контрол и заставянето на хлапетата да ходят на даскало. Всяко дете на света не ще да учи. Но в нормалните общности майките и бащите ги заставят да го правят. А специално за българската общност е известно колко свята е просветата - "ще гладувам, но ще те изуча". При ромите е наопаки - "няма да учиш, за да не гладувам, ще те науча аз как да изкарваш пари".

Вместо да осигурят възможност на децата си за интелектуално развитие, родителите им ги изтеглят и ги учат да са джебчии, да крадат и да просят. Учат момичетата да раждат на 13-14 години. Това си е чиста педофилия. Някои деца дори се осакатяват умишлено още докато са малки, за да могат, като пораснат, да бъдат по-добри просяци. Това е брутално и варварско нарушение на човешките права, реализирано вътре в самата общност, и е много по-тежко от скалъпените и изфабрикувани "репресии" от страна на държавата.

Циганските проблеми продължават и по линия на количествените натрупвания, неизбежно водещи и до качествени изменения. Гадното на безразсъдната раждаемост е, че след като един човек се роди, вече няма как да му кажеш, че това не е трябвало да става. Но факт е, че циганският начин на живот, който включва в себе си и доста мизерия, се преумножава с всяко поколение, защото мизерията на бащата след това става голяма мизерия за децата. И така нататък. Ромите не са податливи на никакво семейно планиране. Можеш да ги заведеш при специалист и да им се обяснят абсолютни всички начини за контрацепция. И след няколко месеца да видиш как циганката "пак надула корема". Във време, когато светът все повече се пренаселва и когато борбата за ресурсите става все по-жестока, да се поддържа висока раждаемост е престъпление. Престъпление спрямо самия теб и спрямо собствените деца, защото няма кой да ги храни. И когато по телевизията някой каже "добре, че са ромите - да ни позакрепят демографските показатели", нека не се съмнява, че предизвиква ужас у българите, а не ги успокоява.

Тоталната размножаемост в комбинация с фактора, наречен "човешки права", е в състояние да ликвидира всяко едно общество. И нека никой не си мисли, че българското е застраховано. Защото добре е в хартите и законите да пише кой какви права има и колко е добре да бъдеш човек, а не куче например. Но вътре не пише как да стане това. И на все повече места по света това започва все повече да не става. Обществата имат все по-малко възможност да се грижат за всички. И наличието на огромни маси хора, за които някой трябва да се грижи, повлича всички надолу. Точно затова цивилизованите народи издигат призиви за цялостно ограничаване на раждаемостта в света. Но това трудно ще се осъществи без сътрудничеството на отделните общности. Т.е. въпросът е преди всичко поведенчески и индивидуален, отколкото на закони. Всеки трябва да се ограничи сам с ясното съзнание, че това е пътят. А не да се плоди като заек. Защото популацията на зайците се ограничава от естествения подбор, а при човека този подбор не действа. Или по-точно, ако се задейства, е изключително зловещ.

Може ли някой обаче да си представи как циганите си ограничават раждаемостта? Истината не е расизъм.

Ако сега България каже: "Разделяме държавата на две и даваме половината на циганите - 55 000 квадратни километра - да си направят своя държава и да си живеем отделно"... това очевидно няма да бъде справедливо, защото все още тази група не е 50% от населението. Но ако го каже, по-важно ще бъде не това, а нещо друго: че само след няколко години циганската държава няма да я има. Тя ще се реинтегрира обратно или ще се присъедини към някоя от съседните. Защото това е единственият начин хората вътре да просъществуват - да виснат на шията на някой друг. Жестоко е, но е истина. Представяте ли си как държавата Цигания започва сама да се бори на международния пазар за всичко - за това да произвежда, да продава, да получава приходи, да има пазари, да има по-изгодни мита и пр. Изобщо да се пребори за своето парче от световната баница. И това го прави една циганска държава. Вярва ли някой? Аз не вярвам. Вярва ли някой, че циганите ще си опазят собствената електрическа компания от фалит? Или че няма да крадат собствените си кабели за телефон? Или че ще си плащат всички сметки навън - защото шейховете и братушките искат да им се плаща за нефта, газта и ядреното гориво. И нема лабаво. Вярва ли някой, че това може да стане. Ако над 50% повярват, дайте да им направим държавица...

Ама такова нещо няма да го бъде. Ромите никога няма да се справят и пак ще виснат някъде. На тях им е по-добре между тях и шейховете да стои една анонимна и неприпознавана като тяхна организация (примерно НЕК), която да им осигурява безплатно ток (примерно) и тя да плаща. И да има едно БТК, което да заравя кабели в земята, които те да изкопават. Впрочем, като заговорихме за БТК, според някои неофициални информации се оказва, че истината там може и да е малко по-различна. Някои слухове твърдят, че телекомът си бил разрешил частично проблема, като плащал на циганите, за да не крадат! Така излизало по-евтино от ремонтите! Без коментар.

А бе, как без коментар. Ако това е вярно, то е направо отвъд всичко. Задъхваща се от трудности, България прави какви ли не компромиси заради циганите. Това е направо светотатство. Но и да го няма този случай, и без него си е позор. Може ли пенсионерите - нашите родители, които са изградили всичко, върху което сега живеем, да получават мизерни пенсии и да са принудени да плащат ток, парно и всичко, а циганите с години да го получават без пари. Само защото се казват "цигани" и имали права. А нашите баби и дядовци нямат ли права? Отврат.

Може ли по Нова телевизия с месеци да тече една отчаяна кампания за набиране на пари за операции на три деца в чужбина на обща стойност около 500 000 долара, а само "Столипиново" да дължи на НЕК 6-7 милиона лева? И то при положение че на тях са им давани т.нар. "енергийни помощи". Може ли да няма пари за децата - които са беззащитни и точно за тях трябва да се грижим, - а в същото време безброй пари да изтичат за издръжката на млади и здрави хора, които са длъжни да работят? А не го правят и само се оправдават? Това е умопомрачително. И е истина, защото се случва. И не е никакъв расизъм.

Изобщо излишно е да се изброяват всички цигански изпълнения в тази държава, които са придали на думата "циганин" отрицателно значение. Всъщност не е излишно, но няма да ми стигнат силите. И именно собственото поведение на "малцинството" е това, което му вреди и го дискриминира, а не нещо друго. Българите са нормални хора и просто реагират нормално на нещо, което им вреди. И мисля, че го правят много по-културно, отколкото са го правили други народи.

Циганите сами са тези, които си лепят "дамгата". Правят го с арогантно и нахално поведение в едно общество, което се бори за оцеляването си. Правят го, като не си плащат тока и казват, че няма да го плащат в едно общество, в което на всеки му е трудно да си го плаща. Крадат, джебчийстват и ограбват по най-нагъл начин, като упорстват, че ще го правят, защото от това живеят - и това в едно общество, настръхнало срещу всякаква престъпност. Е, как искате думата "циганин" да бъде добра? Като безброй цигани се държат по цигански?

Нека не забравяме, че в света ни лепнаха дамгата на убийци на папата само от едно съмнение, че сме съучастничели. Това са световните стандарти. И ние сме далеч от тях, но при купища доказателства и факти - дори и ние безкрайно търпеливите, да не го направим - самото битие да им лепне съответната дамга. И това не е расизъм. Защото аз не съм направил нищо лошо на никой циганин и не съм му окрал керемидите или жицата, дето му доставя тока. И искам и той да не го прави спрямо мен. И ако го направи - законите да важат и за него и да влезе в затвора. А не да ползва "ромско-малцинствен" имунитет. Това е истината и не е расизъм. Точно циганите са расисти спрямо българите, защото те тях ощетяват, а не са ощетени. Между другото в самите цигански среди има някои много лоши мнения за качеството на българите като хора. Точно за "качеството" - нацисткият термин. Ние за тях сме "втора ръка" хора. Нека само си спомним с какви долни и "мръсни" методи бяха прогонени българите от "Столипиново". Дето бяха сбъркали да си вземат апартаменти там. Нека си спомним за жертвите, които са жертви по всички правила на морала и закона, а не само по логиката на комплексирани правозащитници...

И най-сетне - в интерес на истината трябва да се отбележи, че не всички цигани са такива. Между тях има мнозина, които се опитват да се променят. И успяват, и стават много стабилни хора. Аз лично съм виждал такива случаи. И което е по-важното - направили са го сами и без чужда помощ. Без да чакат държавата да им свърши работата. И са го направили точно от същия старт, на който са сега събратята им. Тези хора доказват, че циганинът не е роден престъпник и може да бъде добър и полезен на обществото. Стига да иска. И ако подавляващото мнозинство не иска, това със сигурност не е проблем, породен от другите етноси, които живеят на същата територия.

Цялостното поведение на ромите е такова, че ако то се приложи повсеместно, ще загинем или ще избухне гражданска война. Това не е поведение от универсален тип, чието спазване гарантира справедливост. Ако и българите започнат да не си плащат тока и започнат да излизат с контрааргументи от типа на "нема пари, нема да плащаме, ще крадем и ще се бунтуваме", тогава България ще се разпадне. И циганите ще бъдат едни от първите пострадали. Трябва ясно да се каже - ТАКА НЕ МОЖЕ и никой не може да си го позволява, независимо от етническата си принадлежност, от международните харти и от малцинствените си права.

Може и да съм бил доста краен в тази статия, но крайна е и истината. И ми се иска тя като бъде назована, да бъде и чута от някого. Защото произнасянето на глас на нещо гадно не е това, което ще го направи по-гадно. То е нещо, което ще помогне да се преборим с него. Или поне да опитаме. Защото ако циганите не вземат мерки, ако не издигнат за свои лидери посочените вече "свястни" и ако не тръгнат по техния път, те си отглеждат своя Фюрер. Той вече е отгледан в съзнанието на хората, след като на всички им е писнало от тях. И по правилата на демокрацията между съзнанието и бюлетината крачката е съвсем малка. Видя се колко лесно Симеон без никаква партия взе властта. Защото на хората им беше писнало от всичко. Така ще им писне и от циганиите и ще гласуват за някой ненормален. Правено е в миналото, ще се случва и пак. Хитлер е дошъл на власт с избори. А селският кмет, дето лично бие престъпниците, погазвайки всеки закон, също те са го избрали. Процесите могат да излязат от контрол, защото обществото ни в момента се бори за оцеляване и при такава борба по принцип не се допускат никакви разсипии и разхищения на ресурси. И ако се допуснат, обществото има вътрешни механизми, по които да ги спре. Тези механизми могат да бъдат цивилизовани, но могат и да не са чак такива. Факт е обаче, че ще бъдат приложени някакви механизми, защото изчезването на обществото като цяло е още по-лошо. И така както отчаянието избра царя и кмета-бияч, така утре ще избере и някой главорез. И няма да го избере моя самотен глас, който се опитва да каже истината и затова ще бъде наказан чрез дамгосване в расизъм, а ще го изберат 2-3 милиона отвратени и до крайност изнервени гласове, които никой няма да може да спре. Аз лично няма да гласувам за Фюрер и дори сигурно ще се озова в един лагер с ромите, защото фюрерите не обичат и свободата на словото. Но това ни най-малко не значи, че той няма да бъде избран. Такава е истината и тогава тя наистина ще се окаже расизъм.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 3 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 7 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 52 минути

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 56 минути

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 1 час

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 1 час

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 1 час

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 1 час

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 1 час

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 1 час

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 2 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Взривове в няколко украински области, Русия атакува инфраструктурни обекти

Свят Преди 3 часа

Блогър, живеещ край град Камянске, съобщи в Telegram за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м