0

С ДС-София ще извади 15 свои членове от общо 30 от бордовете на общинските фирми в столицата, пише "Труд" Това съобщил председателят на групата на сините в Столичния общински съвет Стефан Иванов.

От СДС уточнили, че целта е само да се намали броят на членовете на бордовете на директорите, а не да се отстранят въпросните експерти, защото работят лошо.

В позицията си изданието пише: Хубаво е, че СДС се отказа, още по-хубаво е, ако и останалите партии последват сините и изтеглят ненужните си хора от общинската хранилка.

Лошото е, ако позицията на СДС потъне в политическата говорилня на "Московска" 33 и до края на мандата си общинарите спорят колко членове трябва да има в бордовете.

Още по-лошото е, ако сините се опитват по този начин да лъскат имиджа си на партия, управлявала повече от 10 години София, и то доста скандално, коментира вестникът.

"Най-важното е доверието на хората" - тези думи на главния прокурор Борис Велчев са изведени на първа страница в "Дума".

В интервю за вестника Велчев коментира, че истинската оценка за работата на прокуратурата ще бъде направена от хората, след като започнат да изпитват доверие към прокурорите по места.

Според него в момента не е важно дали прокуратурата ще бъде част от съдебната или изпълнителната власт, или ще има независимо място в конституцията, а дали магистратите ще проявят нужната нетърпимост към отрицателните явления като корупцията в страната.

"Монитор" оповестява, че бившият районен мюфтия на София е оглавил нова ислямска организация.

Имаме си вече у нас и "Съюз на мюсюлманите" обявява всекидневникът, а в материала се отбелязва, че новият мюсюлмански съюз е учреден напълно инкогнито.

Ако активността мине 52%, Първанов бие от раз, прогнозира в интервю за "24 часа" социологът Юрий Асланов.

По думите му, прогнозната активност сред избирателите е 52-53%, но ако се вдигне с 300-400 хил. гласа над прогнозната, може да се окаже, че мачът е приключил на първи тур.

Пред "Труд" социологът Боряна Димитрова прогнозира ляв отлив към кандидата за президент Волен Сидеров.

Наблюдаваме процес, аналогичен на този от парламентарните избори, коментира тя и допълва, че по-ниската от очакваната подкрепа за БСП миналата година се е дължала в голяма степен на бума на "Атака" буквално за няколко седмици.

"Интригата: Кой ще е срещу Първанов на балотажа" - под това заглавие "Дневник" помества резултатите от проучване на "Алфа рисърч" за електоралната подкрепа за кандидатпрезидентските двойки.

Посочва се, че заради избирателна активност под 50% е възможен втори тур на изборите за президент.

За момента лидерът на "Атака" Волен Сидеров има по-високи шансове да излезе на балотаж срещу сегашния държавен глава Георги Първанов, отколкото десният кандидат Неделчо Беронов.

Защо Бойко Борисов се отказа от президентството анализира "Сега". Когато се види, че ЕС не е манна небесна, генералът ще е сред малкото политици, които ще излязат сухи от хорското разочарование, пише в анализа.

Борисов направи верният избор, Първанов няма опонент, коментира министърът на вътрешните работи Румен Петков пред "Стандарт".

Според него много е важно българските граждани да гласуват. Това е ключовото за България политическо събитие за годината, а и за години напред, заявява той и допълва - защото може да ни покаже като нация, която прави съзнателен мотивиран избор, олицетворява волята ни за развитие в ЕС.

"Кой какви пари харчи в президентска битка" - под това заглавие "Труд" сравнява цената на президентските избори в САЩ, Русия, Австрия и Полша.

Вестникът сравнява и финансирането на една кандидатпрезидентска кампания у нас и в Германия.

"Отчетете лишенията на българите заради ЕС!" - този призив на президента Георги Първанов, отправен чрез "Евронюз" стои под челото на "24 часа".

България е достигнала същото ниво на подготвеност за еврочленство, каквото имаха 10-те държави, приети в ЕС през май 2004 г., заявил българският държавен глава в интервю за "Евронюз".

Първанов не смята, че предпазните клаузи могат да бъдат мотивиращ фактор за по-големи усилия за реформи, а напротив - те могат да обезкуражат българския народ, посочват "Труд" и "24 часа", позовавайки се на думите на президента.

"Брюксел ще потвърди 2007 г., но с реторика" казва пред "Труд" евродепутатът от Германия Маркус Фербер.

Според него ЕК ще се опита да направи мост между проблемите, повдигнати от някои евродепутати, ще покаже, че ги взема под внимание, но ще заяви, че няма основания за отлагане на двете страни.

"Трите "К" на финала за ЕС" е анализът в "24 часа". Според него ключовите думи за София са контрол на фондовете, корупция, корекция на образа на България.

С всяко свое действие занапред София трябва да бяга от образа на сумрачна, корумпирана и братовчедски управлявана дълбока провинция, е заключението на автора на анализа Александър Андреев.

"Корупцията се сниши преди доклада" извежда "Пари". Резултатите от септемврийското проучване на вестника показват, че предприемачите очакват от управляващите повече усилия срещу политическата корупция, която пречи на бизнеса им, се посочва в темата на бизнесизданието.

Отбелязва се, че политическата корупция би могла да попречи на конкурентоспособността на българския бизнес в ЕС.

"ЕС поставя шест условия на България заради мафията" извежда "Сега". Посочва се, че за разлика от Румъния България изостава в борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи на властта.

Според "Труд" страната ще се отчита пред Брюксел на 31 март.

Ще бъдем подлагани на безпрецедентни проверки на всеки шест месеца, изтъква ежедневникът, позовавайки се на Би Би Си.

Темата е водеща и в "Дневник", а интервюто в броя е с комисаря по заетостта, социалните въпроси и равните възможности в Европейската комисия Владимир Шпидла.

Той коментира, че няма опасност български работници да залеят Европа. По думите му българите ще бъдат допускани до пазара на труда в ЕС при същите условия, както след предишното разширяване на съюза, и както е описано в договора за присъединяване и договора от Ница: ще има преходен период на принципа две години плюс три години плюс още две години.

По време на преходния период страните ще спазват собственото си трудово законодателство спрямо работниците от България и Румъния, а не законодателството на Европейската общност, пояснява Шпидла.

Всички издания цитират световните агенции, че държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс е призовала Либия да освободи бързо "от хуманитарни съображения" петте български медицински сестри и да изплати изцяло обезщетенията на семействата на загиналите в атентата над Локърби.

"Преобличат войската" е темата на броя в "Труд". Вестникът информира, че българският войник скоро ще стане невидим за нощните прибори на противника.

Причината е, че войската ни се преоблича в нови камуфлажни униформи от специална материя, която е непромокаема.

През лятото не пропуска топлината до тялото, а през зимата спира студа. Униформите имат и инфрачервена защита, подчертава изданието.

"Здравната каса би тревога: 1 млн. души без вноски" е акцентът в "Сега".

Броят на българите без здравни вноски расте, въпреки, че от началото на годината неосигурените не могат да получават безплатна медицинска помощ, пише вестникът като се позовава на справката на Националния осигурителен институт.

Тя сочи, че към края на август броят на неосигурените е бил 1 040 660 души. През февруари хората без вноски са били 917 хил., т.е. за половин година са се увеличили със 120 хил.

В интервю за изданието директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова коментира, че тенденцията е тревожна.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Макрон отправи покана към Си Цзинпин, ето каква (СНИМКИ)&nbsp;&nbsp;</p>

Макрон кани Си Цзинпин на планинска разходка в Пиренеите

Свят Преди 10 минути

Си беше посрещнат тържествено в Париж и проведе разговори с Макрон и с председателката на ЕК

Гледат мярката на Васил Божков

Гледат мярката на Васил Божков

България Преди 31 минути

Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

Избори 2 в 1: Изтича срокът за регистрация на кандидатските листи в ЦИК

България Преди 58 минути

До днес инициативен комитет, регистриран за участие в изборите за членове на ЕП, може да подаде заявление до ЦИК да бъде заличена регистрацията му

<p>Откритията и трагичният край на Мария Кюри</p>

Животът и наследството на Мария Кюри

Любопитно Преди 1 час

Какво не знаем за едно от най-значимите имена в науката

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Интуитивното хранене: Какво представлява и какви са ползите за здравето ни

Любопитно Преди 1 час

Интуитивното хранене не е просто режим за отслабване, а по-скоро начин на живот

Google Fit скоро ще спре да работи с други услуги

Google Fit скоро ще спре да работи с други услуги

Технологии Преди 1 час

Много устройства няма да синхронизират данните си с приложението

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Макрон: Китай се съгласи да не помага на Русия

Свят Преди 8 часа

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Многоетажна сграда рухна върху хора в Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Властите смятат, че 47 работници са останали в капана на развалините

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата ѝ

Кари Фишър смятала, че "Междузвездни войни" ще унищожи кариерата ѝ

Любопитно Преди 10 часа

"Междузвездни войни" носи на Кари Фишър световна слава, но и много лични проблеми.

България почете паметта на загинали войници, погребани край Ново село в РС Македония

България почете паметта на загинали войници, погребани край Ново село в РС Македония

България Преди 10 часа

Официални лица от Скопие не присъстваха на церемонията

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

"Хамас" прие предложение за примирие в Газа

Свят Преди 11 часа

Тълпи ликуват и стрелят във въздуха по улиците на южния град Рафах

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Осем жертви и много ранени в катастрофа с бус в Турция

Свят Преди 12 часа

Бусът пътувал днес към близкия град Хатай, когато се сблъскал с бетоновоз

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 14 часа

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

Германия отзова посланика си в Русия

Германия отзова посланика си в Русия

Свят Преди 14 часа

Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 14 часа

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Дилян: В “Един за друг” намерих своя брат в лицето на Петър!

Любопитно Преди 14 часа

Двойката от Сливница сподели, че са разочаровани, че са отпаднали