10

Е вропейският парламент в Страсбург днес одобри договора с Япония за формиране на най-голямата зона за свободна търговия в света.

Така отпада окончателното препятствие пред сделката, която трябва да влезе в сила следващата година.

Споразумението обвързва двете икономики, създаващи общо около една трета от световния брутен вътрешен продукт и също така е силен знак към президента на САЩ Доналд Тръмп за отхвърлянето на протекционизма.

Както ЕС, така и Япония са изправени пред напрежение в търговията със Съединените щати и са обект на тарифите, наложени от Тръмп върху вноса на стомана и алуминий.

Преговорите между ЕС и Япония за сключването на Споразумение за икономическо партньорство (СИП), започнаха на 25 март 2013 г. и приключиха на 8 декември 2017 г. На 17 юли 2018 г. ЕС и Япония подписаха Споразумението за икономическо партньорство, както и Споразумението за стратегическо партньорство, на срещата на върха между ЕС и Япония в Токио.

Все още продължават преговорите с Япония по отделно споразумение за защита на инвестициите. Европейският парламент ще продължи да следи отблизо тези преговори и вече ясно изрази своята позиция, че старият механизъм за уреждане на спорове между частни инвеститори и държави е неприемлив.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е от стратегическо значение. Това е най-важното двустранно търговско споразумение, сключвано някога от ЕС, и то обхваща почти една трета от световния брутен вътрешен продукт (БВП), почти 40% от световната търговия и над 600 милиона души.

В настоящите времена на сътресения на световната търговия това споразумение е знак за подкрепа на свободната и справедлива търговия, основана на правила, и същевременно спомага за утвърждаването на ценностите и високите стандарти на Съюза.

ЕС и Япония споделят основни ценности като права на човека, демокрация и принципи на правовата държава, както и твърд ангажимент по отношение на устойчивото развитие, многостранното сътрудничество и световната търговска система, основана на правила.

Япония е третият по големина пазар в света, но само шестият по големина търговски партньор на ЕС. Това споразумение ще укрепи съществуващите двустранни търговски и политически отношения.

В извършената през 2016 г. оценка на въздействието на търговията върху устойчивото развитие се преценява, че споразумението би имало положителни последици по отношение на БВП, приходите, търговията и заетостта както за ЕС, така и за Япония, като то ще се придържа към целта за създаване на „интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж“.

В споразумението с Япония има две защитени географски означения. Това са Дунавска равнина и Тракийска низина, поясни евродепутатът от БСП, Момчил Неков. Той посочи, че така страната ни ще стъпи на японския винен пазар с над 50 различни вида вина.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@