39

П ървата среща между канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп се състоя във Вашингтон, но беше белязана от поредната неловка ситуация, която Тръмп създаде.

Малко преди пресконференцията двамата държавници седнаха в две кресла в една от залите на Белия дом, за да бъдат заснети от фоторепортерите. „Може ли да получим ръкостискане“, попитаха присъстващите репортери, за да заснемат този момент.

Тръмп гледаше репортерите пред него, но изобщо не реагира. Тогава

Меркел го попита дали иска да си стиснат двамата ръцете, но президентът игнорира въпроса

и пак изобщо не реагира – нито с мимика, нито с думи. На Меркел не ѝ остана нищо друго, освен неловко да се усмихне, обръщайки глава към фоторепортерите.

Тръмп и този път наруши традиционния протокол и посрещна германската канцлерка пред парадния вход на Белия дом, а после я отведе в Овалния кабинет. Досега това го правеха високопоставени служители на администрацията, които отвеждаха госта при президента. Пред входа Тръмп и Меркел си стиснаха ръцете.

Тръмп "захапа" европейските теми, обяви НАТО за "остарял"

Меркел с предупреждение към Тръмп: По-добре да се движим заедно

Иначе по време на срещата Доналд

Тръмп е изразил силна подкрепа за НАТО

и настоя Германия да изпълни поставената от алианса цел за увеличаване на военните разходи, предаде Ройтерс. „Подчертах отново пред канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници от НАТО да плащат своя справедлив дял от цената на отбраната", заяви Тръмп на пресконференцията .

Меркел заяви, че е казала на Тръмп, че Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана до поставените от НАТО цели. „Зарадвах се да науча, че президентът отдава голямо значение на НАТО“, заяви канцлерът. „На срещата на НАТО в Уелс заявихме, че и Германия трябва да увеличи разходите си за отбрана“, добави Меркел, уточнявайки, че очаква Германия да постигне през 2024 г. поставената цел за отбранителни разходи от 2 на сто от БВП.

Относно търговията Тръмп заяви, че не подкрепя изолацията, но е за справедливи търговски сделки.

„Поддръжник съм на свободната търговия, но също така и на справедливата търговия.

Нашата свободна търговия доведе до множество лоши неща по отношение на дълга и дефицитите“, каза той. Меркел добави, че се надява на подновяване на търговските преговори между ЕС и САЩ и изрази увереност, че това двустранно споразумение ще е от вида, който Тръмп подкрепя.

Тръмп заяви, че оценява усилията на канцлерката за решаване на

конфликта в Украйна

и подчерта необходимостта от намиране на мирно решение, отбелязва АФП. Вчера САЩ осъдиха отново окупацията на Крим от Русия и поискаха тя да бъде прекратена незабавно.

Имиграцията „е привилегия, а не право“,

заяви Тръмп на пресконференцията. Той приветства ролята на Меркел в борбата с тероризма и подчерта, че „сигурността на нашите граждани винаги трябва да бъде на първо място, няма никакво съмнение“.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@