36

В 11-ото издание на Националния исторически конкурс 58 участници представиха 34 задълбочени разработки на тема "Детството в историята". Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за разтърсващо проучване за Възродителния процес.

По традиция той връчи наградите на класиралите се на първо и второ място в Националния исторически конкурс, организиран от фондация "Ценности". На церемонията в зала "Тържествена" на Централния военен клуб ученици от цяла България трепетно очакваха да получат отличията си лично от президента.  

Темата "Детството в историята" носи награди на гимназисти

Както справедливо отбеляза Таня Еленска – преподавател от ППМГ “Добри Чинтулов” в Сливен "Напоследък се нароиха много исторически конкурси, но този освен, че е първият – от 1998 г., той не само е с непрекъснато устойчиво развитие, ами е и единственият, в който заданията не са по казионни и патриотарски теми, а предполагат въображение и широта на мисълта". 

Петър Стоянов призна, че е бил изненадан от задълбочеността на някои от разработките и че никога не е осмислял Възродителния процес по начина, описан в научния труд на победителките Туче Муса и Севилай Салим от 8-ми клас на СУ “Христо Смирненски” от кърджалийското село Черноочене.

Хора, преживели смяната на имената си в детска и тийнейджърска възраст, са споделяли чувствата и вълненията си в разговор с тях. Петър Стоянов заяви, че за тези интимни емоции човек трудно говори дори с децата си.

Научната им ръководителка Юлия Чортленева, която също получи награда, обяви, че Муса и Севилай са решили вместо да отидат на море с примамливото за един ученик финансово изражение на приза – 700 лева, да издадат написаното от тях в проучването „Името е достойнство, чест  - децата в община Черноочене и Възродителният процес", за да стигне до повече читатели.

Двете втори награди заминаха за Русе и Сливен чрез Селджан Мехмедова от 10-ти клас на  СУЕЕ "Свети Константин Кирил – Философ" и Ивана Мангинова от 11-ти клас на ППМГ “Добри Чинтулов”.

Третото място си поделиха три разработки – на Георги Рангелов от 9-ти клас на математическа профилирана гимназия "Св. Климент Охридски" от Монтана; Светослава Павлова от 9ти клас на СУ "Константин Константинов" от Сливен и Дечо Павлов от 10-ти клас на  91-ва немска езикова гимназия “Проф. Константин Гълъбов” в София. 

Отличията им бяха връчени от Слава Иванова, директор на Национален дарителски фонд "13 века България", дългогодишен партньор на фондация "Ценности".

Антонина Стоянова поздрави отличените научни ръководители и благодари поименно на екипа на фондация "Ценности".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@