Как училищата в Европа се борят с коронавируса
Източник: ЕПА/БГНЕС
6

У чилищата в Европа отварят врати след края на лятната ваканция и правителствата настояват учениците да се върнат в класните стаи след месеци на дистанционно обучение заради коронавирусната пандемия.

Страните в Европа възприемат различен подход за намаляване на рисковете от зараза в училищата, пише агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

КАК ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В ЕВРОПА - ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

Великобритания:

Началните училища в Англия подновиха работа на 1 юни. Гимназистите между 15 и 18 години се завърнаха на училище на 15 юни. А учениците от всички класове в Англия се завърнаха вчера в клас. Училищата в Шотландия подновиха работа на 11 август. 

Знаци, че детето ви е гений

Неотдавнашно проучване основно сред училищата в Англия, показа, че повечето от тях разделят класовете на групички, като всяка спазва социална дистанция от другата, за да се намали рискът от зараза. Повечето от училищата променят и междучасията и въвеждат плаващо начало на часовете, според проучването на Националната асоциация на училищните директори.

Правилата за маските и друга защитна екипировка се различават. Гимназистите в Англия трябва да носят маски в общите помещения, ако в района, в който се намира училището, е въведена локална карантина. В Шотландия маските са задължителни в училищата и в района им.

Във Франция
Във Франция Източник: ЕПА/БГНЕС

Франция:

Училищата отвориха врати на 1 септември. Учениците на възраст над 11 години трябва да носят маски по всяко време, в това число и вътре. Училищата трябва да ограничат смесването на класовете и да проветряват и дезинфекцират класните стаи.

7 знака, че сте по-умни, отколкото смятате

Присъствието е задължително, въпреки че училищата могат да се адаптират при нарастване на случаите на зараза на местно ниво, като например да ограничат посещаемостта за няколко дни или седмици. В случай на по-голяма регионална епидемия, училищата могат да бъдат затворени временно.

В детските градини децата в една и съща група не трябва да спазват социална дистанция. Началните училища могат да разделят класовете на групи от 8 до 15 ученици, които редуват половиндневно присъствие в клас и дистанционно учене. В средните училища всички ученици посещават занятия най-малко за няколко дни през седмицата.

В Германия
В Германия Източник: ЕПА/БГНЕС

Германия:

Децата започнаха да се връщат на училище от началото на август. В повечето провинции децата и учителите трябва да носят маски вътре с изключение, когато са на чиновете си. Северен Рейн-Вестфалия отмени правилото за по-големите ученици да носят маски в часовете след критики от родители и лекари.

Ходели ли са на училище по време на испанския грип

Класовете трябва да са в различни части на училището по време на междучасията. Вратите и прозорците трябва да стоят отворени колкото се може повече. Някои дистанционни занятия продължават при специални условия.

В Германия
В Германия Източник: ЕПА/БГНЕС

Гърция:

Гръцките власти отложиха началото на учебната година за 14 септември заради нарастване на случаите на зараза. Учителите и учениците ще бъдат длъжни да носят маски в клас и в други вътрешни пространства, като на всеки се дава текстилна маска.

Гърция: На училище от 14 септември и с маска

Италия:

Училищата в повечето области ще подновят работа на 14 септември. Мерките за намаляване на риска от зараза се финализират. За да се осигури социална дистанция, ще има плавно време на влизане в училищата и нови едноместни чинове. Носенето на маски ще бъде задължително за онези, които идват или напускат училище, но по време на уроците маските може да бъдат сваляни, ако между чиновете има безопасно разстояние.

ТЕСТ: Колко знаете за световната литература

Някои прогимназиални класове с по-големи паралелки ще използват смесена система от дистанционно обучение и присъствие на място, за да се избегне струпването на ученици в класните стаи. Правителството се съгласи да осигури повече средства за увеличаване на обществения транспорт, за да се гарантира безопасно пътуване до училищата. Ако ученик или учител се зарази, директорът или здравните власти ще решават дали да затворят цялото училище, отделни паралелки, или да наложат карантина на хората, пряко свързани със заразения ученик.

В Нидерландия
В Нидерландия Източник: ЕПА/БГНЕС

Нидерландия:

Началните училища и гимназиите започнаха поетапно подновяване на работа през август. Занятията в тях се водят присъствено. Нито учениците, нито учителите са задължени да носят маски, но някои училища въведоха собствени изисквания за носене на маски. Ако ученик се зарази, всички от семейството му си остават у дома за 10 дни.

Децата над 6 години със симптоми на зараза си остават у дома и трябва да бъдат тествани. По-малките ученици може да посещават училище и центровете за дневни грижи дори и с по-леки симптоми на настинка, но трябва да си останат у дома, ако имат температура.

Как България помогна на гимназията в Босилеград

В Норвегия
В Норвегия Източник: ЕПА/БГНЕС

Норвегия:

Училищата отвориха врати поетапно от 27 април. Децата не са задължени да носят маски и часовете на занятията до голяма степен остават непроменени. Учениците от един и същи клас трябва да не се смесват в училище с ученици от други класове. По време на междучасията за всеки клас има определен район в двора. Междучасията са плавни. Децата със симптоми трябва да си останат у дома и да бъдат тествани за вируса. В детските градини децата могат да ги посещават дори и ако имат хрема, но трябва да си останат у дома, ако са с по-сериозни симптоми.

В Полша
В Полша Източник: ЕПА/БГНЕС

Полша:

Училищата отвориха врати на 1 септември. Маските не са задължителни в клас. Директорите решават дали в общите пространства трябва да се носят маски и дали да има плавно време за часовете. Искането на някои училища и общини за отлагане на началото на учебната година бяха отхвърлени.

Отново на училище: 9 важни неща, които родителите да си припомнят

Началните училища и гимназиите в градове като Варшава са претъпкани и някои възпитатели казват, че ще бъде невъзможно да се спазват правилата за социална дистанция дори и при плавно време на часовете. Семействата, които отказват да пратят децата си на училище, ще бъдат глобявани до 10 000 злоти (2710 долара).

Русия:

Училищата отвориха врати на 1 септември. Часовете и междучасията ще бъдат плавни, за да се избегне струпването на много ученици в общите пространства. Температурата се измерва в училищата. Учениците с грипоподобни симптоми са изолирани. Учениците са съветвани да носят маски, но те не са задължителни. От персонала се очаква да носи маски по всяко време, освен когато обяснява новия учебен материал или ако е на безопасна дистанция от учениците. Алтернативата на дистанционно обучение отпада.

Ученици с вирусни симптоми ще бъдат вкарвани в изолационни стаи

В Испания
В Испания Източник: ЕПА/БГНЕС

Испания:

Училищата започват учебната година из всички области в първите три седмици на септември. Посещаването на занятията е задължително, както и маските за деца на и над 6 години. Учениците трябва да си мият ръцете поне пет пъти на ден. Децата са разделяни на групички, като между членовете на отделните групичките трябва да се спазва социална дистанция. Социалната дистанция може да не се спазва в самата групичка. Температурата на децата ще се измерва всяка сутрин у дома и в училище.

Кои деца ще ходят на детска градина само след изследване

Швеция:

Шведските училища останаха отворени през пандемията и започнаха да посрещат отново ученици в средата на август след лятната ваканция. Местните власти решават как да действат в случай на евентуално огнище на зараза, в това число и да затварят отделни училища. Всяко училище е отговорно за спазването на правилата за социалната дистанция и хигиена. Маските не са задължителни.

Училищата в Европа отново отварят

Някои общини промениха училищните смени, за да избегнат препълването на обществения транспорт. Това, че училищата останаха отворени през пролетта, не доведе до повече случаи на зараза сред учениците в сравнение със съседна Финландия, където училищата бяха временно затворени, според съвместен доклад на агенциите по обществено здравеопазване на двете страни.

Как училищата в Европа се борят с коронавируса
Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 40 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 46 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 57 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател