Разходка из 10 от най-красивите манастири в България
Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"   
Източник: Thinkstock/Guliver
3

В еликден наближава, а с него идват и няколко почивни дни, които можете да използвате за екскурзия до някой от най-красивите, повече или по-малко известни манастири в България.

Grabo Пътеводителят избра за вас 10 манастира, които ще ви очароват и ще ви помогнат да усетите истинската светлина на празника.

Гложенски манастир "Св. Георги Победоносец"

Манастирът "Свети Георги Победоносец" се намира на около 17 км от село Гложене, откъдето идва и името му. Светата обител е разположена на скалист връх в Тетевенската планина и се вижда отдалеч. Смята се, че през XIII в. киевският княз Глож, който получил района като дар от цар Иван Асен ІІ, построил в района манастир "Св. Преображение" и малка крепост. Манастирът е съществувал до XVII в., а в началото на XVIII в. монасите построили нов манастир, посветен на "Св. Георги Победоносец", на високата скала, за да се предпазят от нападенията на османците. Манастирът е действащ мъжки, предлага настаняване както в общи помещения, така и в самостоятелни стаи.

Скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" – Басарбово

Източник: Будала Турист

Басарбовският скален манастир "Св. Димитрий Басарбовски" е разположен в долината на река Русенски Лом, близо до село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство и е единственият действащ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при кладенец, изкопан от св. Димитрий. Местните хора вярват, че водата в кладенеца е лековита. В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата трапезария. Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която се вярва, че е спял Св. Димитрий.

Аладжа манастир

Източник: Thinkstock/Guliver

Аладжа манастир се намира в красива местност на 14 км северно от град Варна, близо до курортния комплекс Златни пясъци и в централната част на природния парк "Златни пясъци". Той е един от малкото скални манастири в България, при които са ясно разграничими отделните помещения с различна функция. На 600-700 м западно от манастира се намира група пещери, известна под името Катакомбите. Християнското име на манастира е неизвестно. Названието "аладжа" означава "пъстър" на турски език. Първият изследовател на манастира е записал предание, което гласи, че патрон на светата обител е бил Св. Спас (от Христос Спасител). От 2009 г. в Аладжа манастир се реализира уникален аудиовизуален спектакъл "Легенди от Аладжа манастир". Освен манастира, посетителите могат да разгледат и музея, в който са изложени макети.

Соколски манастир "Успение Богородично" – Габрово

Източник: Будала Турист

Соколският манастир "Успение Богородично" се намира в местността Соколова пещера, на 15 км югоизточно от Габрово и на 4 км от архитектурно-етнографския комплекс "Eтъра". Манастирът е основан от архимандрит Йосиф Соколски. В годините до Освобождението светата обител е давала убежище на бореца за свобода Васил Левски и четата на капитан дядо Никола. През 1868 г. в манастирския двор известният в цяла България самоук майстор Колю Фичето построил кръгообразна каменна чешма с осем чучура, която е запазена и до днес и е една от най-интересните забележителности в манастира. До средата на XX в. манастирът е бил мъжки, но от 1959 г. манастирът е девически.

Гигински манастир "Св. Св. Козма и Дамян" – Гигинци

Източник: Будала Турист

Гигинският манастир "Св. Св. Козма и Дамян", известен още като Църногорски, се намира в подножието на вр. Китка (1118 м н.в.) в невисоката планина Черна гора, на около 4 км югоизточно от с. Гигинци и около 16 км югозападно от Брезник. Най-старите манастирски постройки са датирани около XI-XIII в. След 1944г. манастирът е превърнат в концлагер, а по-късно става последователно "дом за отдих на трудещите се" и детско летовище (пионерски лагер). Накрая, въпреки наличието на седем стопански сгради, в обор е превърнат самият манастир, а в килиите на монасите са отглеждани кози, овце, свине, зайци. В началото на май 2007 г. е направена първата копка за възстановяване на манастира и може да се каже, че по-голяма част от работата е свършена. Понастоящем манастирът е постоянно действащо мъжко братство.

Осмарски скални манастири – Осмар

Източник: Свети места

Скалните манастири по Шуменското плато представляват комплекс от разпръснати средновековни скални манастири, които са разположени по южните и югоизточните склонове на платото и са издълбани във варовиковите му скали. Достъпни пеша са Ханкрумовски, Костадинов и Дивдядовски скални манастири посредством маркирани пътеки. Достъпът до някои от манастирите не е обезопасен и само от хора, които практикуват скално катерене, могат да се справят със задачата. Осмарските манастири се намират в местността "Осмарски боаз" северно от село Осмар. Най-големия и най-запазен от манастирите е Костадиновият манастир.

Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" – Скрино

Източник: Свети места

Руенският манастир "Св. Йоан Рилски" се намира на около 2 км югозападно от с. Скрино в красива местност сред северните склонове на Руен планина. До манастира се стига като от международния път София – Кулата (Е79), по средата на отсечката Дупница-Благоевград се отбива на запад към китното градче Бобошево. От последното се поема за Кюстендил и след около 7 км в северозападна посока се стига до с. Скрино, от което започва тесен асфалтов път, който води до самите манастирски порти. Руенският манастир е един от малкото новопостроени в България. Красивата и приветлива обител е разположена сред букова гора и вековни дървета от един изключителни рядък растителен вид – Царския лешник. Понастоящем манастирът е постоянно действащ и се обитава от двама монаси. Отворен е за посещение всеки ден.

Обидимски манастир "Свети Пантелеймон" – Обидим

Източник: Свети места

Обидимският манастир "Свети Пантелеймон" се намира в землището на село Обидим, на около 4 км северозападно от селото, на около 150–200 метра от границата му с Добринишкото землище, на 1009 метра надморска височина. Прекият път до Обидимския манастир минава през Добринище, 6 км по черен път, който продължава до река Безбожка и е достъпен за автомобили. Интересна е историята му. На основата на съновидение Димитър Николов Вишов (Клечеров) направил разкопки на съответното място през 1908 г., където намерил свещоливник, железен кръст, разложен вече от продължителната влага, и икона на Света Богородица в корена на голямо борово дърво. В манастира се намира може би една от най-редките икони на Света Богородица в цял ръст с младенеца, заедно със Свети Пантелеймон и Св. Атанасий.

Манастир "Рождество на Пресвета Богородица" - Кабиле

Източник: БГНЕС

Манастирът "Рождество на Пресвета Богородица" се намира в средата на нива недалеч от археологическия резерват Кабиле на 6 км от град Ямбол. До манастира се стига лесно с кола от Ямбол и Сливен – на около километър от с. Кабиле. Кабиленският манастир има древна история. Легендите разказват, че през IV-V в. – по времето на римския император Константин Велики, тук е имало манастир с лековита вода и царица Елена изпращала да ѝ носят от нея.

Кабиленският манастир има хотелска част, където можете да отседнете и да се насладите на покоя и тишината.

Ивановски скални църкви – Русе

Скалният манастир "Св. Архангел Михаил" се намира на 22 км от град Русе, в близост до село Иваново, в границите на Природен парк "Русенски Лом”. До комплекса води асфалтов път с указателни табели, а в подножието на скалите има паркинг за автомобили. Система от стъпала в скалите дава достъп на посетителите до различните църкви и параклиси в района.

Манастирът обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест от храмовете са запазени стенописи, които разкриват особеностите на българското църковно изкуство през XIII-XIV в. Стенописите в църквата "Св. Богородица" са световноизвестни. Те са сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите и са включени от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство.

Днес манастирът не е действащ. В комплекса се продават информационни материали и сувенири.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 39 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 45 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 56 минути

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 1 час

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 3 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател