Първият хайвер в Африка, който струва над 10 000 долара за килограм
Източник: Getty Images

К огато Делфина Дабезиес за първи път обяви плановете си да стане първия производител на хайвер в Африка, някои представители на индустрията за луксозни храни бяха недоверчиви.

Но сега, 15 години след основаването на нейната компания Acipenser с марките „Rova“ и „Kasnodar Caviar“, продуктите на Дабезиес са попаднали в някои от най-престижните кухни в света.

Високо в планините на Мадагаскар, на изток от столицата Антананариво, езерото Мантасоа се е превърнало в малко вероятен източник на тази богата съставка.

„Всички експерти казваха, че това е невъзможно“, казва Дабезиес пред CNN.

Историята и луксът на хайвера

Хайверът е деликатес, приготвен от осолените яйца на есетрови риби. Традиционно добиван от руското Каспийско море, той придобива луксозен статут през XVII в., след като цар Алексей Михайлович I превръща хайвера в държавен монопол.

Скоро производството му ще се разпространява по целия свят. С установяването на Acipenser в Мадагаскар хайверът вече се произвежда на всички населени континенти, освен в Австралия.

Поради културното си значение и дългия период на зреене на есетровите риби - между 8 и 20 години - хайверът може да достигне цени от 27 000 долара за чаена лъжичка.

А освен това има и заветния вкус.

„Просто го притискате към небцето си“, казва Никола Флетчър, автор на “Хайвер: и малките яйчица се разтварят във вкусотия“.

Вдъхновени от телевизионно предаване за отглеждане на есетри във Франция, френското трио Дабезиес, съпругът ѝ Кристоф и приятелят им Александър Герие решават да реализират подобен проект в осиновения си дом Мадагаскар, където вече работят в областта на текстила.

Дабезиес казва, че са започнали „без никакви познания“ за производството на хайвер.

„В началото никой не вярваше, че това е възможно, и никой не искаше да ни помогне“, казва Дабезиес. Едва пенсионираният експерт по отглеждане на есетри Франсоаз Рен, който е на почивка в Мадагаскар, им помага да стартират проекта си. И тогава един ден, пътувайки към къщата си през уикенда, те виждат езерото.

Езерото Мантасоа е разположено на около 1400 метра надморска височина в Мадагаскарските възвишения, в нетипична за тропиците зона с умерен климат. Оказва се, че това е „абсолютно идеалната среда за отглеждане на есетра“, казва Дабезиес. За разлика от Северното полукълбо, където ниските температури на водата могат да доведат до спиране на растежа на рибата, в езерото Мантасоа температурата варира между 13 и 23 градуса по Целзий, което позволява на рибата да расте целогодишно. В резултат на това рибите на Дабезиес съзряват с около две години по-бързо.

Скоро мечтата на трима начинаещи есетрови рибари се превръща в реалност. Днес тяхното производство на хайвер обхваща както сухоземни, така и езерни водоеми в Мадагаскар, в които се отглеждат шест вида есетрови риби.

Навлизане на световния пазар

Когато през 2017 г. Acipenser произведе първата партида от своя първокласен хайвер Rova, кръстен на историческия дворец на мадагаскарската кралица в Антананариво, кулинарният свят беше предпазлив. Мадагаскар е известен със своята ванилия, а не с рибните си хайверчета.

„В началото беше трудно. Всички се смееха - това беше шега. Но единственият начин да докажеш, че хайверът е отличен, е да го опиташ“, казва Дабезиес.

Възможността дойде, когато най-добрите европейски готвачи опитаха продукта на престижното кулинарно изложение Sirha Lyon през 2019 г. Оттогава насам Rova Caivar се появява в менюта от висок клас по целия свят, включително в петзвездните Hôtel de Crillon в Париж и Hôtel du Palais в Биариц.

„Тук имаме хайвер, който е пълен с разкош“, казва Джулия Седефян, която е най-младият готвач, ръководил кухня със звезда „Мишлен“ във Франция, и която създаде ястие с хайвер Rova за гала вечерята La Grande Tablée в Париж през декември миналата година, представена от организацията с нестопанска цел La Tablée des Chefs. „Хайвер, който би могъл да задоволи всички вкусове, (с) маслен, бриошов и лешников вкус на финала.“

Хайверът се оказа популярен и в Африка; хотел Le Saint-Gerán в Мавриций, както и Constance Lemuria и Constance Ephelia на Сейшелските острови го сервират.

„За готвачите сега е предимство да имат хайвер от Мадагаскар в чинията“, твърди Дабезиес.

Най-скъпият продукт на Rova се продава за 11 670 евро (около 11 960 долара) за килограм.

Инвестиране в общността

Мадагаскар е една от страните с най-голямо биологично разнообразие на Земята и е дом на хиляди видове, които не се срещат никъде другаде по света. Дабезис, заедно с Кристоф и Герие, живее там от близо 30 години.

„Това ни е дало много затова най-важното е бизнесът да осигурява печалба на местните хора и на страната“, казва тя.

В Acipenser работят около 300 души, 80% от които са от местната община Амбатолона. Компанията осигурява обучение по рибовъдство и производство на хайвер и предлага медицинско обслужване, курсове за ограмотяване и обучение по семейно планиране.

Неотдавна правителството ѝ предостави договор за наем, който ще ѝ позволи да залеси и защити 200 хектара хълмове около езерото Мантасоа.

Acipenser заявява, че предприема стъпки за осигуряване на устойчивост на езерото, включително чрез зарибяване, за да се подпомогне местният риболов, инсталиране на система за наблюдение на водата и съоръжения за предотвратяване на замърсяването ѝ.

„Уникално място с невероятен потенциал“

Крайната цел на много производители на хайвер е да произвеждат хайвер от белуга - най-скъпата и луксозна форма на хайвер, направена от есетра белуга - видът, който узрява най-дълго и който произвежда най-големите яйца.

От миналата година Acipenser има първата си риба белуга в Мадагаскар. През тази година компанията възнамерява да произведе за първи път хайвер от белуга.

„Мадагаскар е уникално място с невероятен потенциал. Горди сме, че сме част от неговата история и че можем да споделим съкровищата му със света“, казва Дабезиес.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Зимна буря удари Швеция: Мъж загина, 40 000 домакинства са без ток

Зимна буря удари Швеция: Мъж загина, 40 000 домакинства са без ток

Свят Преди 8 часа

Студеното време също така е причинило широко разпространени транспортни проблеми

Зеленски пристигна в Канада

Зеленски пристигна в Канада

Свят Преди 8 часа

Украинският президент ще се срещне с министър-председателя на страната Марк Карни

„Той няма да говори за Доли“ – тайната любов на звездата, която остана далеч от прожекторите

„Той няма да говори за Доли“ – тайната любов на звездата, която остана далеч от прожекторите

Любопитно Преди 11 часа

Доли Партън, израснала в бедност и самота, намира любов в лицето на Карл Дийн – мъж, далеч от блясъка на шоубизнеса, с когото изгражда необичаен, но устойчив брак, докато тя превръща таланта си в световна слава и наследство

Земетресение от 7 по Рихтер разтърси Тайван

Земетресение от 7 по Рихтер разтърси Тайван

Свят Преди 11 часа

Към момента няма информация за пострадали или разрушения и не е обявена заплаха от цунами

„Хотелът на обречеността“ в Пхенян планира да отвори врати след 4 десетилетия

„Хотелът на обречеността“ в Пхенян планира да отвори врати след 4 десетилетия

Любопитно Преди 12 часа

Хотел „Рюгьонг“ в Пхенян е най-високата сграда в Северна Корея – 150 етажа и 330 метра височина, а пирамидалната му форма е позната на целия свят като символ на незавършените амбиции на страната

Столична община удължи договорите за чистота в девет района

Столична община удължи договорите за чистота в девет района

България Преди 12 часа

"Поредният заявен „апокалипсис“ се отлага", написа кметът на София във Facebook

Изненадващи факти за Коледа, които ще променят представата ви за празника

Изненадващи факти за Коледа, които ще променят представата ви за празника

Любопитно Преди 13 часа

Коледа крие много изненади: от езическите корени на елхата и имела, през забраната ѝ в Англия и месните пайове с кайма, до факта, че Дядо Коледа не е червен заради Coca-Cola, а Jingle Bells не е коледна песен и звучи от космоса

Тайната на Бари: Къде е погребан истинският Дядо Коледа

Тайната на Бари: Къде е погребан истинският Дядо Коледа

Любопитно Преди 13 часа

Град Бари претендира, че останките на брадатия старец са били погребани под църквата, която носи неговото име

Смяна на личен лекар през декември – НЗОК разяснява процедурите и здравните ни права

Смяна на личен лекар през декември – НЗОК разяснява процедурите и здравните ни права

България Преди 13 часа

Експерт от НЗОК разяснява за смяната на личен лекар, направленията и таксите

Исторически рекорди за златото – какво следва през 2026 г.?

Исторически рекорди за златото – какво следва през 2026 г.?

Свят Преди 13 часа

Цената на благородния метал се повиши с повече от две трети и общо 52 пъти обнови историческия си максимум, като стойността за първи път надхвърли границата от 4500 долара

Швейцария не може да се отбранява сама, предупреди ген. Зюсли

Швейцария не може да се отбранява сама, предупреди ген. Зюсли

Свят Преди 13 часа

Началникът на националните въоръжени сили на Швейцария заяви, че страната е готова за нападения срещу критичната си инфраструктура и за кибератаки

Русия удължи забраната за износ на бензин и дизел до 2026 г.

Русия удължи забраната за износ на бензин и дизел до 2026 г.

Свят Преди 13 часа

Временната забрана за износ на автомобилен бензин извън страната се удължава до 28 февруари 2026 г. включително

Боровец откри зимния сезон със светлинно и факелно шоу (СНИМКИ)

Боровец откри зимния сезон със светлинно и факелно шоу (СНИМКИ)

България Преди 14 часа

Тази година цената на дневната карта за възрастни е около 105 лева, младежката - 85, а детската - около 63

Почина Деян Кюранов – емблема на гражданското общество

Почина Деян Кюранов – емблема на гражданското общество

България Преди 14 часа

Деян Кюранов беше съосновател на Екогласност“ и СДС