LP и Кенджи Жирак – хедлайнери на Франкофоли 2019 през юни
Източник: Getty Images/Guliver
1

Ф ренският поп-идол  Кенджи Жирак и една от най-актуалните американски изпълнителки LP са звездите на петото издание на Франкофоли в Благоевград. Заедно с тях на сцената ще се качи и френската електро-суинг банда Караван Палас, Котарашки и музикантите от неговата група, както и румънските звезди от Моранди.  

Тази година фестивалът за съвременна музика в Благоевград ще се проведе на 21 и 22 юни, при вход свободен, в парк „Македония“ в града, където миналата година за пореден път събитието събра над 30 000 българска и международна публика.  

Момичето с момчешки външен вид, известна под псевдомина  LP, ще се качи на сцената на Франкофоли в първата фестивална вечер - на 21 юни.  Истинското й име е Лаура Перголизи, родена е в Лонг Айлънд, Ню Йорк, но има италиански корени.  Обича мъжките костюми, татуировките, тъмните очила и има екстравагантен, разпознаваем стил.  Освен изпълнител, тя е и брилянтен музикант. Автор е на хитове за големи имена в музиката като Шер, Риана, Кристина Агилера, Рита Ора и Бекстрийт бойс.

Първи стъпки в музикалната индустрия прави в Ню Йорк. След няколко години, през 1998 е забелязана от музиканта Дейвид Мори, който през 2001 й дава подкрепа и става продуцент на първия й албум Heart-Shaped Scar. Следват години, в които LP е певица, музикант, тесктописец.  

Успехът ѝ като индувидуален изпълнител, обаче, не идва лесно. Стартира в  музикалната индустрия в Ню Йорк, където през 2001 издава първия си албум.  15 години по-късно, през 2016,  нейният най-голям хит досега “Lost On You” я прави световно популярна като солов артист. Има над 500 милиона излъчвания и е платинен в Русия, Полша, Гърция, Швейцария, Италия, Франция. Посветен е на раздяла с бившата ѝ любов, актрисата Тазмин Браун.

Днес LP има пет студийни албума зад гърба си, а турнето ѝ с последния от тях, който излезе през 2018 - Heart To Mouth, включва участия в Америка и Европа, с дата за българските й фенове на Франкофоли в Благоевград.

Хедлайнер на вторият фестивален ден тази година, който ще се качи на сцената на Франкофоли на 22 юни, е безспорният младежки поп-идол на Франция Кенджи Жирак.  Само за  няколко години , 22 годишният певец прави шеметна кариера, превръща се в една от най-обичаните млади звезди в родината си, излиза на една сцена със звезди като  Ариана Гранде,  Джони Холидей, Азнавур. Първите му два албума се продадени в 2.5 милиона копия.

Роден в Южна Франция в семейство на скитащи каталунски цигани, преди участието му в „Гласът на Франция“, което преобръща живота му, Кенджи Жирак води номадски живот, пътувайки през топлите месеци по цяла Франция. Напуска училище на 16 и започва да работи с баща си и брат си. 

Пътят му към славата започва на шега, през 2013, когато негов приятел качва в интернет видео, в което Кенджи свири и изпълнява хита на Метр Гимс „Белла“. За дни то става изключително популяно, с близо 5 милиона гледания в YouTube.   Със същата песен в началото на 2014 се явява на прослушването в риалити формата The Voice : La Plus Belle Voix, /„Гласът на Франция“/, където попада в отбора на Мика, който го извежда до финал.  Издава първия си студиен албум, който носи неговото име - Kendji.  Само за седмица продава 70 000 копия, които чупят рекорда в класацията на Топ албумите във Франция, а по-късно става двойно платинен. Песента Andalouse се превръща във визитна картичка на певеца.  В началото на 2015 г. Кенджи издава френската си версия на песента One Last Time (Wait for Me), дует с американската певица Ариана Гранде. Следва вторият му албум Ensemble /Заедно/. Хитът Conmigo  получава наградата за най-добра френскоезична песен на годината на NRJ Music Awards 2015.

След кратка пауза, през 2018 се връща с нови песни и нов албум в типичното за него лятно и свежо звучене. Летният му хит „Pour oublier” /За да забравя/ отново го изстрелва на върха на популярността. Концертът му на Франкофоли на 22 юни е част от международното турне с третия му албум „Амиго“.

Музикантите от френската група Караван Палас са добре познати за почитателите на популярната в Европа електро-суинг вълна. Парижката банда пуска своя дебютен албум през 2008 г, като почти веднага той стига челни позиции в класациите на Швейцария, Белгия и Франция. Албумът влиза в различни европейски чартове. Вторият им албум Panic излиза през 2012, а третият  през 2015.  В началото на 2019 излезе най-новият сингъл на групата "MIRACLE" от най-новите им записи, които наси най-силно поп звучене в цялата им кариера, без да губи винтидж стила, станал запазена марка на групата.

Моранди е музукално поп дуо от Румъния на композитора Мариус Мога и певеца Андрей Ропча (Ранди). Името на групата е съставено от първите 2 букви Мо от фамилното име на Мога и псевдонима Ранди на Ропча.  Първата си песен пускат анонимно, а големият пробив на дуото към международна слава е още през 2015 г със сингълът „Beijo“, който влиза в европейски класации, сред които MTV Europe и World Chart Express. Дебютният им албум „Reverse“ успява да се продаде във впечатляващите за румънския музикален пазар 2 милиона броя. Смесват смело стилове и различни езици в музиката си.  Най-новият им хит „Калинка“ е все още сред  най-пусканите в клубовете парчета на балканската музикална сцена.

Никола Груев – Kottarashky е едно от изключително интересните музикални явления на съвременната българска музика. Издава го берлинския лейбъл Asphalt Tango. Смесва елементи от фолклор с рок, фънк, блус, джаз, електорнна музика. Стилът му е изключително разпознаваем,  на парчетата му танцуват в клубове по цял свят, а той и неговата група имат участия в един от най-интересните световни фестивали.    

Програмата на ФРАНКОФОЛИ 2019

  • 21 ЮНИ /петък/
  • 20.30- 22.00 – CARAVAN PALACE
  • 22.30 -24.00 - LP
  • 00.00 - 1.30 - DJ Set
  • 22 ЮНИ /събота/
  • 20.00-21.30 - KOTTARASHKY
  • 22.00 - 23.00 - MORANDI
  • 23.30 - 00.30 – KENDJI GIRAC

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 17 минути

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 40 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 1 час

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 1 час

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 1 час

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

Правят аутопсия на детето, което почина в училище в Казанлък

България Преди 2 часа

Инцидентът станал след края на часа по физическо

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

<p>Разпитват свидетели по делото за побой срещу Васил Михайлов</p>

Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син Васил Михайлов

България Преди 3 часа

Срещу него има и друго дело, свързано с отправени заплахи срещу бившата му приятелка

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 3 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички