0

Подкрепено от ЛъкиКидс

Детските лагери с езиково обучение имат над 100-годишна история. Тя започва почти едновременно от САЩ и Европа, но бързо се е разпространила по всички континенти.

От самото си създаване тези лагери държат на безопасността и уюта на децата, разнообразните развлечения, ефективното усвояване на езика, придобиването на знания в различни области - за природата, човека, обществото.

Едновременно с всичко това децата изграждат полезни за развитието им умения и навици: за всекидневния живот и общуването, за успешното навлизане и адаптация в нова среда. През този един век педагогическата наука и практика постоянно е усъвършенствала методиките и програмите за развлечение и обучение, с което е натрупан огромен световен опит.

Днес съвременните езикови лагери са в модерни бази, като например международният ЛъкиКидс в Банско - петзвезден СПА хотел, където се организира лагер с изучаване на английски език.

Тези лагери постоянно поддържат високо ниво и се развиват, защото трябва да отговарят на националните и международни изисквания за сигурността, условията на живот, храненето, качеството на образованието и т.н., за което редовно преминават през сериозни тестове. Така при тях е гарантирано, че се прилагат съвременни и ефективни методики и програми.

Те са подходящи за деца от 5 до 14-15 годишна възраст, като малките обикновено са с придружител, за да се приспособят по-лесно. Разпределят се по групи според това на какво ниво владеят езика. При обучението за начинаещи се работи по отделни програми.

Групите са малки, за да може преподавателите да прилагат индивидуалния подход и в края на лагера да могат наред с входящите и изходящи тестове, да дадат на родителите персонален анализ за обучението на детето им.

Практиката показва, че за две седмици децата осезаемо повишават нивото си на владеене на езика - натрупан речников запас, правоговор и правопис, разбиране, когато слушат говор на английски.

Учиш, докато се забавляваш

Много съществено е, че международните лагери с обучение на английски език осигуряват постоянна англоезична среда. При всички дейности децата говорят само на английски - помежду си, с преподавателите при обучението, при следобедните и вечерни игри, и занимания с аниматорите.

Учителите минават специален подбор - освен английският да им е роден, те трябва да имат богат опит в преподаването му на деца. Аниматорите също са подбрани на база отличният им английски и дългогодишната им практика в организирането на детски забавления.

Според професионалният им опит са назначени и инструкторите и треньорите за спортните дейности, както и медицинското лице в лагера, което е добре оборудвано.

Самото обучение е неформално, интерактивно и е комплекс от своеобразни приключения. Насочвани от учителя, децата работят по разнообразни проекти, като събират информация по интересни за тях теми. Използват Интернет и други източници.

Събраната информация се обсъжда, за да бъде подбрана тази част, която най-добре ще представи темата. След това се прави презентацията, като се използва мултимедия. Така едновременно се получават знания от различни сфери, езикът се упражнява практически с лексика разнообразни области, а до знанията децата достигат осмислено, по свой път.

Това е много по-трайно, отколкото ученето наизуст на нещо, поднесено наготово. Съществено е също, че тази методика учи на работа в екип, на самодисциплина, оценка на своя принос и приноса на другите. Тя завръща децата към реалното общуване, което ще им е полезно за професионалната и социална реализация в живота, а това е ценно на фона на масовата онлайн комуникация.

Следобед и вечер развлеченията са най-разнообразни - от излети и екскурзии, през басейн, колоездене, конна езда, пейнтбол, весело готварство, творчески ателиета и т.н, до партита, търсене на съкровища, киновечери, представяне на националностите и др.

Има дори лагери, в които се пресъздава живота на индианските племена в Америка да речем, или древните гърци, и т.н.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@