Когато семейните ценности се пренесат в бизнес-общуването
0

Д аниела Колова и Красимир Боянов са в основата на две семейства. Едното е тяхното общо, в което се радват на двете си дъщери.

Другото е тяхното бизнес-семейство ИНТЕР КЕРАМИК - компания за производство и търговия с оборудване за баня и кухня. То включва служителите и партньорите на фирмата, която двамата са основали и управляват вече 17 години.

Когато едно семейство е успяло да устои на премеждията и превратностите на съдбата, когато е създало не само прекрасни деца, но и компания, наложила се в няколко страни, разговорът със сигурност ще е интересен.

Каква е поуката от него вижте в специалното интервю на Даниела Колова и Красимир Боянов за Vesti.bg.


Как се насочихте именно към тази сфера на работа? Какъв беше вашият път, за да достигнете до този етап на професионалното си развитие?

Красимир: В чисто прагматичната насока на въпроса – отговорът е лесен – България е страна, която според нас дава неограничени възможности и една много благоприятна почва, за да можеш да отгледаш един процъфтяващ бизнес.

В началото на нашия професионален път търсихме правилната и осъзната насока на живота. Вярвахме, че ако вложим много желание, труд, обмисляме рационално и трезво стъпките си, то реализацията на нашите планове ще бъде на лице! И така се насочихме към продуктите, които са неминуема част от всекидневието на всеки от нас, но не са бързооборотни стоки за консумация или домакинска употреба, а са част от уюта, красотата и усещането на един дом.

Ние не искахме да продаваме само и единствено продукти, а да създаваме удобства, приятни усещания, но едновременно с това и да наложим добро име и репутация сред клиентите ни.

Даниела: В самото начало не разполагахме с реален капитал, нито с какъвто и да е опит, но имахме най – важното – идеи. Но не фантазии или мечти, а смея да твърдя, добре обмислени идеи, които бяхме готови да реализираме и знаехме, че ще ни струва много усилия и работа - но това го имахме и бяхме готови да го дадем в неограничени размери.

Не сме правили конкретни финансови калкулации колко точно искаме да спечелим след даден период или да реализираме като обороти, а напротив - калкулирахме постепенно и точно всяка последователна стъпка, за да постигнем не конкретен размер и цифра, а да реализираме идеите си и да получим удовлетвореност от всеки изминаващ ден, в който сме вложили частица от себе си и сме видели, че вървим по нашия път.

Вярвам в твърдението, че само трудният път може да те заведе към красивата дестинация. Гледайки назад във времето, осъзнавам безрезервно, че можем да се наречем успешни хора, не заради пазарните дялове и реализираните печалби, а защото дадохме най-доброто от себе си и продължаваме да го правим.

Кои са основните семейни ценности, които изповядвате, и кои от тях помагат на бизнеса?

Даниела: До сега, поне за нас, а надявам се и за хората около нас, сме показали, че не сме загърбили общочовешките ценностите в които вярваме, заради  безскрупулен стремеж към забогатяване или постигане на дадени цели. Най – голямото желание ми е да успеем да бъдем пример за нашите деца. Пример за това, че сме се съхранили като истински човеци с цялата си духовна същност, дори и с малко идеалистични вярвания в добрината и позитивното мислене

Красимир: Дългосрочен и проспериращ бизнес се гради тогава, когато успееш да създадеш сплотен колектив, който се грижи един за друг. Ценностите са неизменна част както от личния живот, така и от бизнеса. Най – важно за нас е доброто име и доверието. Те са водещи както в отношенията с колегите и приятелите, така и при клиенти и партньори.

d
Източник: Inter Ceramic

Как разпределяте задачите помежду си в ИнтерКерамик? Има ли мъжки и женски подход към работата ви?

Красимир: Във всекидневните и текущи дейности, всеки от нас има своето поле на контрол и оперативни активности и организация на дейността – Даниела има своето финансово – счетоводно образование и прилага своите знания и опит в тази част от мениджмънта на компанията ни. Това е нейният ресор. За мен водещо е организирането на всички процеси, касаещи продуктите на ИНТЕР КЕРАМИК – от производството, през доставката до реализирането на цялата продуктова гама на нашата компания. Това са двете съществени части от нашия бизнес и всеки от нас се стреми да ги управлява с много внимание и грижа за постигане на общите цели и изградени концепции.

Даниела: Всеки от нас има свободата, а надявам се и опита, уменията да управлява своя сектор. Но въпреки тази ясна диверсификация на ролите, ние винаги обсъждаме заедно важните моменти и не бихме си позволили да вземем еднолично съществените решения касаещи нашата дейност. Няма по – ценно от това предимство да има с кого да споделиш по всяко едно време предстояща стъпка или желание за нова стратегия. Нямаш ограничения нито в работно време, нито в място, можеш да говориш с човека до теб винаги и да бъдеш разбран, за това което те тревожи или радва. Можеш да получиш ценен коментар и да бъдеш насърчен или успокоен винаги, когато имаш нужда от това – това е нашето богатство от целия този съвместен бизнес!

Кои са най-важните уроци от бизнеса, които са ви помогнали в семейството и обратното?

Даниела: Както не веднъж вече казваме, бизнесът и семейството при нас са едно неразривно цяло! За това е много трудно да разделим действията и съответно уроците си в едното или в другото. За мен грешките са неминуема част от развитието, но те могат да бъдат пагубни, деградивни и да доведат до крах, ако се допуска повторяемост -  уроците правят грешките съществен градивен фактор. Ако успееш да си извадиш нужния урок от допуснатата грешка, то ти си отскочил много по – нагоре.

Красимир: В началото вложихме много любов, бих казал и страст в това, което правихме. Емоцията ни даваше много енергия и безгранична сила, за да се справяме с пречките, които неминуемо излизаха пред нас. Но с времето и с постигането на резултати научихме и своя основен урок, че любовта към това което правим, трябва да прерасне от емоционален тласък в трезво и осъзнато чувство на отношение към хората и работата.

d
Източник: Inter Ceramic

Кои са предизвикателствата в този бизнес?

Красимир: Най - същественото предимство и предизвикателство за нас е възможността да творим. Tова е не само в буквалния смисъл на думата, в който сътворяваме продукти, които са различни, функционални, естетически сдържани, достъпни и търсени! Но от друга страна имаме и много варианти. Като това да творим различни тактики на търговски похвати, колективни и екипни човешки взаимоотношения, разнообразни иновативни прийоми и методи на контакт с потребителя. Точно това наше идентично творчество е една голяма градивна сила, която ни предизвиква всяка сутрин и ни води към удовлетворяващия завършек на всеки един уникален работен ден, в които не сме вървели просто по отъпкан път на еднообразно ежедневие.

Даниела: Освен това неоспоримо предизвикателство на нашия конкретен бизнес, за което така добре говори Красимир, бих искала да спомена и за останалите предизвикателства, които ни предостави ИНТЕР КЕРАМИК.

Става въпрос за времето, когато бях един току-що завършил студент по счетоводство, а Красимир реши да се изправим пред най-голямото ни предизвикателство – да успеем да станем предприемачи едва в началото на нашия професионален път - да натрупаме технически и финансови умения, и да ги използваме оперативно, за да изградим компанията, а след това да се превърнем и в мениджъри и да създадем екип от хора, не унифицирани служители, а хора, всеки със своите индивидуалности, но обединени от една обща цел! След това се появи и следващото предизвикателство – да се превърнем в лидери. Защото няма как да имаш екип, ако не можеш да бъдеш негов лидер. А той трябва да има твърдост и упоритост, за да понесе всичко това, което служителите не могат; да бъде и визионер, за да може да вижда в перспектива резултатите от стъпките, които предстои да предприеме със своя екип. Всичко това беше, е, и ще бъде най-голямото и безкрайно интригуващо ме предизвикателство.

Как се справихте в тази особена 2020 и какво ви предстои в професионален план?

Красимир: Трудна, странна, тежка година за цялата ни държава и дори за целия свят. А ние сме една малка частица от тази глобална ситуация. Нo, за нас е пагубно, ако започнем да се оплакваме и да се примиряваме с конкретните тежки условия и несигурност. За това и не си позволихме да го направим дори за момент, дори и в самото начало, когато всичко ни връхлетя с неочаквана сила. Още преди година решихме, че трябва да следим непрестанно променящите се условия и да взимаме бързи и адекватни решения. Направихме редица преструктурирания, реорганизация , пренареждания в буквален и преносен смисъл и смятам, че несъмнено имаше висока продуктивност от всички тези усилия и стратегически и бързи промени.

2021 започна със същите сложни и непредвидими условия и ограничения в начина на работа и живот, но ние продължаваме да следим обстоятелствата и да ги превръщаме в предимства, а не в недостатъци за бизнес развитието ни.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна

Русия е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна

Свят Преди 2 минути

Медински: Русия никога не е отказвала преговори

Валентина е новият шампион на Hell’s Kitchen България

Валентина е новият шампион на Hell’s Kitchen България

Любопитно Преди 1 час

Започва кастинг за пети сезон на кулинарното предаване

<p>Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ</p>

Александър Николов: Не е вярно, че България не може без руския газ

България Преди 3 часа

Той посочи, че по план доставките на газ през интерконектора към Гърция трябва да започнат от 1 юли

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

Дете на еднополово семейство ще получи български акт за раждане

България Преди 5 часа

Административният съд в София отмени отказа на столичния район "Панчарево" да издаде документ

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Дуда: Никой не може да разруши полско - украинското единство

Свят Преди 5 часа

Дуда стана днес първият чуждестранен държавен глава, говорил пред украинския парламент, от началото на руската инвазия

София, инициатива  - "Да изтрием омразата"

В София изчистиха надписи на омразата

България Преди 5 часа

В инициативата се включиха Йорданка Фандъкова и Херо Мустафа

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

Мощите на Методий и Кирил вече са в България

България Преди 6 часа

Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

Григор Димитров победи на старта на първенството на Франция

България Преди 8 часа

Тенисистът се класира за втория кръг на Ролан Гарос за седми път в кариерата си

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

Времето в понеделник: слънчево, но с облаци и дъжд

България Преди 9 часа

Максималните температури ще са между 23° и 28°, в София около 24°

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Украйна: Можем да деблокираме сами Черно море

Свят Преди 10 часа

Това заяви в "Телеграм" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент

ТИР катастрофира на АМ "Тракия"

ТИР катастрофира на АМ "Тракия"

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал в посока София след отбивката за Велинград

Актьор почина в Кан преди премиерата на филма си

Актьор почина в Кан преди премиерата на филма си

Свят Преди 10 часа

Ахмед Бенаиса почина на 78 години

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

България Преди 11 часа

Вече имаме ясни заключения къде са най-големите проблеми и ще положим много усилия да ги променим, каза той

<p>Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG</p>

Електрическият спортен седан на Mercedes-AMG

Технологии Преди 11 часа

Той ще излезе като сериен модел през 2025 г. Вероятно с пробег от около 1000 км

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

Зеленчуците на едро поевтиняват, олиото поскъпва

България Преди 11 часа

Пилешкото месо и краве сиренето също поскъпват