Когато семейните ценности се пренесат в бизнес-общуването
0

Д аниела Колова и Красимир Боянов са в основата на две семейства. Едното е тяхното общо, в което се радват на двете си дъщери.

Другото е тяхното бизнес-семейство ИНТЕР КЕРАМИК - компания за производство и търговия с оборудване за баня и кухня. То включва служителите и партньорите на фирмата, която двамата са основали и управляват вече 17 години.

Когато едно семейство е успяло да устои на премеждията и превратностите на съдбата, когато е създало не само прекрасни деца, но и компания, наложила се в няколко страни, разговорът със сигурност ще е интересен.

Каква е поуката от него вижте в специалното интервю на Даниела Колова и Красимир Боянов за Vesti.bg.


Как се насочихте именно към тази сфера на работа? Какъв беше вашият път, за да достигнете до този етап на професионалното си развитие?

Красимир: В чисто прагматичната насока на въпроса – отговорът е лесен – България е страна, която според нас дава неограничени възможности и една много благоприятна почва, за да можеш да отгледаш един процъфтяващ бизнес.

В началото на нашия професионален път търсихме правилната и осъзната насока на живота. Вярвахме, че ако вложим много желание, труд, обмисляме рационално и трезво стъпките си, то реализацията на нашите планове ще бъде на лице! И така се насочихме към продуктите, които са неминуема част от всекидневието на всеки от нас, но не са бързооборотни стоки за консумация или домакинска употреба, а са част от уюта, красотата и усещането на един дом.

Ние не искахме да продаваме само и единствено продукти, а да създаваме удобства, приятни усещания, но едновременно с това и да наложим добро име и репутация сред клиентите ни.

Даниела: В самото начало не разполагахме с реален капитал, нито с какъвто и да е опит, но имахме най – важното – идеи. Но не фантазии или мечти, а смея да твърдя, добре обмислени идеи, които бяхме готови да реализираме и знаехме, че ще ни струва много усилия и работа - но това го имахме и бяхме готови да го дадем в неограничени размери.

Не сме правили конкретни финансови калкулации колко точно искаме да спечелим след даден период или да реализираме като обороти, а напротив - калкулирахме постепенно и точно всяка последователна стъпка, за да постигнем не конкретен размер и цифра, а да реализираме идеите си и да получим удовлетвореност от всеки изминаващ ден, в който сме вложили частица от себе си и сме видели, че вървим по нашия път.

Вярвам в твърдението, че само трудният път може да те заведе към красивата дестинация. Гледайки назад във времето, осъзнавам безрезервно, че можем да се наречем успешни хора, не заради пазарните дялове и реализираните печалби, а защото дадохме най-доброто от себе си и продължаваме да го правим.

Кои са основните семейни ценности, които изповядвате, и кои от тях помагат на бизнеса?

Даниела: До сега, поне за нас, а надявам се и за хората около нас, сме показали, че не сме загърбили общочовешките ценностите в които вярваме, заради  безскрупулен стремеж към забогатяване или постигане на дадени цели. Най – голямото желание ми е да успеем да бъдем пример за нашите деца. Пример за това, че сме се съхранили като истински човеци с цялата си духовна същност, дори и с малко идеалистични вярвания в добрината и позитивното мислене

Красимир: Дългосрочен и проспериращ бизнес се гради тогава, когато успееш да създадеш сплотен колектив, който се грижи един за друг. Ценностите са неизменна част както от личния живот, така и от бизнеса. Най – важно за нас е доброто име и доверието. Те са водещи както в отношенията с колегите и приятелите, така и при клиенти и партньори.

d
Източник: Inter Ceramic

Как разпределяте задачите помежду си в ИнтерКерамик? Има ли мъжки и женски подход към работата ви?

Красимир: Във всекидневните и текущи дейности, всеки от нас има своето поле на контрол и оперативни активности и организация на дейността – Даниела има своето финансово – счетоводно образование и прилага своите знания и опит в тази част от мениджмънта на компанията ни. Това е нейният ресор. За мен водещо е организирането на всички процеси, касаещи продуктите на ИНТЕР КЕРАМИК – от производството, през доставката до реализирането на цялата продуктова гама на нашата компания. Това са двете съществени части от нашия бизнес и всеки от нас се стреми да ги управлява с много внимание и грижа за постигане на общите цели и изградени концепции.

Даниела: Всеки от нас има свободата, а надявам се и опита, уменията да управлява своя сектор. Но въпреки тази ясна диверсификация на ролите, ние винаги обсъждаме заедно важните моменти и не бихме си позволили да вземем еднолично съществените решения касаещи нашата дейност. Няма по – ценно от това предимство да има с кого да споделиш по всяко едно време предстояща стъпка или желание за нова стратегия. Нямаш ограничения нито в работно време, нито в място, можеш да говориш с човека до теб винаги и да бъдеш разбран, за това което те тревожи или радва. Можеш да получиш ценен коментар и да бъдеш насърчен или успокоен винаги, когато имаш нужда от това – това е нашето богатство от целия този съвместен бизнес!

Кои са най-важните уроци от бизнеса, които са ви помогнали в семейството и обратното?

Даниела: Както не веднъж вече казваме, бизнесът и семейството при нас са едно неразривно цяло! За това е много трудно да разделим действията и съответно уроците си в едното или в другото. За мен грешките са неминуема част от развитието, но те могат да бъдат пагубни, деградивни и да доведат до крах, ако се допуска повторяемост -  уроците правят грешките съществен градивен фактор. Ако успееш да си извадиш нужния урок от допуснатата грешка, то ти си отскочил много по – нагоре.

Красимир: В началото вложихме много любов, бих казал и страст в това, което правихме. Емоцията ни даваше много енергия и безгранична сила, за да се справяме с пречките, които неминуемо излизаха пред нас. Но с времето и с постигането на резултати научихме и своя основен урок, че любовта към това което правим, трябва да прерасне от емоционален тласък в трезво и осъзнато чувство на отношение към хората и работата.

d
Източник: Inter Ceramic

Кои са предизвикателствата в този бизнес?

Красимир: Най - същественото предимство и предизвикателство за нас е възможността да творим. Tова е не само в буквалния смисъл на думата, в който сътворяваме продукти, които са различни, функционални, естетически сдържани, достъпни и търсени! Но от друга страна имаме и много варианти. Като това да творим различни тактики на търговски похвати, колективни и екипни човешки взаимоотношения, разнообразни иновативни прийоми и методи на контакт с потребителя. Точно това наше идентично творчество е една голяма градивна сила, която ни предизвиква всяка сутрин и ни води към удовлетворяващия завършек на всеки един уникален работен ден, в които не сме вървели просто по отъпкан път на еднообразно ежедневие.

Даниела: Освен това неоспоримо предизвикателство на нашия конкретен бизнес, за което така добре говори Красимир, бих искала да спомена и за останалите предизвикателства, които ни предостави ИНТЕР КЕРАМИК.

Става въпрос за времето, когато бях един току-що завършил студент по счетоводство, а Красимир реши да се изправим пред най-голямото ни предизвикателство – да успеем да станем предприемачи едва в началото на нашия професионален път - да натрупаме технически и финансови умения, и да ги използваме оперативно, за да изградим компанията, а след това да се превърнем и в мениджъри и да създадем екип от хора, не унифицирани служители, а хора, всеки със своите индивидуалности, но обединени от една обща цел! След това се появи и следващото предизвикателство – да се превърнем в лидери. Защото няма как да имаш екип, ако не можеш да бъдеш негов лидер. А той трябва да има твърдост и упоритост, за да понесе всичко това, което служителите не могат; да бъде и визионер, за да може да вижда в перспектива резултатите от стъпките, които предстои да предприеме със своя екип. Всичко това беше, е, и ще бъде най-голямото и безкрайно интригуващо ме предизвикателство.

Как се справихте в тази особена 2020 и какво ви предстои в професионален план?

Красимир: Трудна, странна, тежка година за цялата ни държава и дори за целия свят. А ние сме една малка частица от тази глобална ситуация. Нo, за нас е пагубно, ако започнем да се оплакваме и да се примиряваме с конкретните тежки условия и несигурност. За това и не си позволихме да го направим дори за момент, дори и в самото начало, когато всичко ни връхлетя с неочаквана сила. Още преди година решихме, че трябва да следим непрестанно променящите се условия и да взимаме бързи и адекватни решения. Направихме редица преструктурирания, реорганизация , пренареждания в буквален и преносен смисъл и смятам, че несъмнено имаше висока продуктивност от всички тези усилия и стратегически и бързи промени.

2021 започна със същите сложни и непредвидими условия и ограничения в начина на работа и живот, но ние продължаваме да следим обстоятелствата и да ги превръщаме в предимства, а не в недостатъци за бизнес развитието ни.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

Пожарникари спасиха две момчета от пълноводна река в Плевенско

България Преди 47 минути

За да бъдат спасени, е изградена алпийска спасителна въжена схема.

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Влакова катастрофа в Буенос Айрес, десетки ранени

Свят Преди 59 минути

Местни телевизии излъчиха кадри, на които се вижда как двата влака са се сблъскали челно

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 2 часа

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Корабът "Руен" се прибра във Варна

Корабът "Руен" се прибра във Варна

България Преди 3 часа

Плавателният съд бе похитен от въоръжени пирати на 14 декември миналата година

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

САЩ отпускат на Украйна нова военна помощ

Свят Преди 3 часа

Новият военен пакет за Украйна включва артилерия, ракети прехващачи за системите за ПВО

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 3 часа

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 4 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 4 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Автобус потъна в река в Санкт Петербург, загинали

Свят Преди 4 часа

Четирима са в състояние на клинична смърт

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 5 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Украйна се готви за критичен момент във войната

Украйна се готви за критичен момент във войната

Свят Преди 6 часа

Защитата на Киев ще бъде една от най-важните задачи

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 6 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 6 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 7 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 7 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 8 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.