Българската бира с висока оценка от eвропейски експерт
Източник: netinfo
14

Н ай-новите тенденции в пивоварната наука и технология, най-странните бири, създавани по света, и други интересни и любопитни факти за любимото на милиони хора пиво - това бяха водещите акценти на есенното издание на Национална бирена академия, организирано от Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Изпълнителният директор на Европейската пивоварна конвенция (EBC) Джон Брауер, представи иновативни разработки в пивопроизводството и сподели актуални новини за развитието на бирената индустрия в Европа.

Бирата е напълно натурален продукт, произвеждан в модерни пивоварни с различен мащаб, а технологиите съчетават традициите с иновациите и тенденциите на  световния пазар”, разказа Брауер по време на събитието.

Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова пък сподели, че само за първата половина от тази година капиталовите вложения на членове на СПБ възлизат на 25 млн. лева.

“Инвестициите за развитие на човешките ресурси на годишна база са 7 млн. лева, а продуктовото портфолио на индустрията през тази година е разширено с над 21 нови предложения. Тази динамика на сектора, дава отражение и върху представянето в европейски мащаб”, допълни тя.

Джон Брауер
Джон Брауер

За Vesti.bg Джон Брауер разказа за тенденциите в производството на бира, както и коя е най-хубавата бира, която е пил:

- Вие сте изпълнителен директор на Европейската пивоварна конвенция. С какво се занимава тази организация?

- Европейската пивоварна конвенция е асоциация на пивовари от различни европейски страни. Щабквартирата ни е в Брюксел, а основното, което правим, е съставяне и въвеждане на процедури по качествен контрол на процесите на производство на бира. В екипа ни имаме и работна група от технолози пивовари, които изнасят нещата на истински научно пиво. Независимо дали е голяма компания или малко предприятие, всяка пивоварна, включително в България, използва аналитичните методи и стандарти на конвенцията. У нас тяхното въвеждане започва през 70-те години на миналия век, а след 1996 г. те са водещи както за българските технолози, така и за изследователската и развойна дейност на научните среди.

- Кои са най-странните видове бира, за които вероятно не подозираме, че съществуват?

- Става все по-явно че хората по цял свят искат да пият различни бири, със странни съставки. В САЩ например има бира, съдържаща... тестиси от овен. Пробвал съм и бира с наситено тюркоазен цвят, въпреки че не знам как бе постигнат цветът ѝ. И ако затвориш очи и я изпиеш без да я гледаш, тя си беше една чудесна бира.

- Как да различим хубавата бира от не толкова хубавата?

- Дали една бира е по-добра или по-лоша винаги зависи от вашето възприятие за „добра“ бира. За едни добра е една бира, за други – друга. Ще е добре да знаете дали обичате сладки и богати вкусове, или с по-натрапчиви и горчиви нюанси, или пък по-леки бири, които са само за утоляване на жажда, или обичате бири, които да консумирате след вечеря -  по-алкохолни, например от 10% нагоре. Има пивовари, които правят бири и с по 12% алкохолно съдържание, а някои дори и с повече, но имайте предвид, че те са, също така, много силни и на вкус.

- Какви са последните тенденции в производството на бира?

- Вече трайно се налага тенденцията при ферментацията да се използват не само класически щамове пивоварни дрожди, а филтрацията да се използва и при занаятчийските бири, тъй като мътното пиво вече не е модерно и предпочитано от консуматорите. Освен това хората все повече търсят пиво с ясно изразен и плътен малцов вкус, при което ароматните компоненти на хмела по-слабо се усещат.

Сред световните тенденции са и все още експерименталните разработки на безглутенова бира и пива с повишен антиоксидантен капацитет, които са част от изследователския дневен ред и на българските учени. Наскоро те представиха технологични решения за получаване на пиво с подобрени антиоксидантни и функционални характеристики, постигайки по-високо ниво на антиоксидантите в крайния продукт в диапазона 34%  - 50%. През следващата година колегите от България планират да бъде реализиран нов научен проект, фокусиран върху съдържанието на ксантохумол в българските бири.

- Коя е най-вкусната бира, която сте опитвал (и къде да я намерим?)

- Имам лични предпочитания, но няма да споделям марки. Харесвам стила на баварския хелес (светло пиво), който е лека бира, тип лагер, но има по-богат вкус.  Друго, което харесвам, са някои от белгийските блонд бири, малко по-силни и с леко пикантен вкус, с около 6.5% алкохолно съдържание.

- Коя е най-скъпата бира в света?

- Чувал съм за много високоалкохолна бира, произвеждана в много ограничено количество и в бутилка, наподобяваща шише от парфюм. Доколкото знам тя е наистина много скъпа. Цената на бирата зависи от държавата, в която я купувате – но принципът е, че колкото по-алкохолна е, толкова по-скъпа е. Като с уискито! Леките бири, с 4-5% алкохолно съдържание, са ценово много достъпни бири, за бърза консумация. Не ги пазете, пийте ги и това е.

- Кои са полезните свойства на бирата?

- И тук отново опираме до алкохолното съдържание. Силните бири не би трябвало да се пият непрекъснато. От леките и средно силните бири можете да пиете колкото си искате, но разбира се, без да прекалявате. Като цяло, бирите са натурален продукт, който е преминал етапи на обработка, тоест в него няма бактерии, патогени, и от тази гледна точка пивото е полезен и чист продукт. Като добавим към това високото съдържание на витамини и антиоксиданти, наистина се получава една чудесна комбинация.

- Кои са по-странните съставки, за които не предполагаме, че могат да се влагат в бира?

- Италианците напоследък започват да правят разни хибридни, странни бири – хибрид между бира и вино. Слагат малца и гроздето заедно. Знам, че звучи доста предизвикателно, защото гроздето се вари заедно с пивната мъст, и наистина звучи странно, но... явно се получава. Хора, които са ги пили, казват, че е вкусно! Ето това е една нова тенденция, особено в Италия.

- Пробвахте ли българска бира и как бихте я определили - професионално и като любител на пивото?

- Не за пръв път пробвам българска бира. По време на българското председателство на ЕС в Брюксел имахме тематична бирена вечер, посветена на вашата страна, и пробвахме различни видове ваши бири. Хората много ги харесаха и до края на събитието не беше останала нито една българска бира. Бих казал, че българите можете да правите страхотни бири – някои стандартни, други – доста новаторски. Но са хубави!

 

Коментари 14
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

14 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 5 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 5 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 7 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 8 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 9 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 9 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 10 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 11 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 11 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 11 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 11 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 11 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 11 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 12 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 12 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове