Фрагменти 82: Левски и статуквото
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Зарежете предикатното мислене, за Бога

Перманентна политическа криза, казвате, пък и се разнасят вопли отвсякъде. Но извън чисто политическия дискурс, има културни обертонове, които ми се струва, че само аз чувам. И ако препратим шеговито към малкия гений Реймънд Чандлър – „Тосканини също ги чувал, значи ставаме двама“.

***

Всъщност става въпрос за един вид бъг в общественото мислене – т.е. доминацията на предикатното (с елементи на алгоритмично) мислене и възприемане на действителността, срещу латералното. И метасблъсъкът между тях обяснява много неща още от досократически времена.

***

Накратко: предикатното мислене е нормата. То събира когнитивен мед от традиционни цветя, за да се затвори финално като срамежлива тичинка, основавайки се единствено на придобития опит. Оттам и масовият cognitive bias у нас – състояние, в което nous-ът, умът, се затваря в рамките на досега познатото и всяка новопостъпила информация или идея се прецежда единствено през отровния и застоял филтър на досегашния изграден светоглед и мнения.

***

Това, в общия случай, води до чисто епистемологическа невъзможност да се обработи новопостъпило знание. Жертвите – защото те са жертви, без да съзнават – не просто отхвърлят новопостъпилата информация или идея като чуждо тяло, но дори там няква част от амигдалата се „възпламенява“ и започва да воюва непримиримо за досега изградените убеждения. Пост-милениълите наричат инстинктивно подобни хора „спрели“ или „бавняри“, извън бързия антропологичен анализ тук.

***

Защо си позволявам да придам на предикатното мислене подобно универсално значение в наш контекст? Много просто – защото „предикатно“ означава, че този тип мислене почти изцяло се основава на предишни непоклатими убеждения и натрупани познания, и най-често не може – по-лошо дори, не иска – да излезе от коловоза на натрупаните дотук разбирания.

***

Това не е непременно порочно. Аз все пак съм философ и не работя с елементаризираните понятия „добро“ и „зло“ (освен ако не участвам в теологичен спор, когато винаги съм на страната на доброто, което и да е то, тук едно усмихнато до сълзи човече). Обяснявам само, че предикатното мислене е в основата на нашите политически и национални несполуки.

***

Е как „защо“, много просто. Когато целият когнитивен свят на даден български политик се основава единствено на предикати, т.е. вид заучени мини-системи на мислене, и това е изучено отдавна от световни умове (даже руски, представете си), този обобщен български политик прилича на спънат кон – може да цвили всекидневно по медиите и да се изправя на задните си крака, пръхтейки, но не може да препусне.

***

(Да се заиграя с думата: може да прОпусне. Например шанса да остане в историята. И улисан в личното натрупване, да забрави множествения обществен оргазъм – тълпата да те обича. Но това е друга, юнгианска тема, за която нашичките по принцип нямат предвидливост, улисани в краденето, макар и изрядно документално.)

***

Кое е антитетичното на предикатното мислене ли? Тук мога да стъпя на раменете на гиганти и да ви удавя във философия (без спекулации, аз съм най-безкористният културен антрополог на света, честна дума), но няма да го направя, защото това би означавало да изчета безплатна лекция по кантиански тип поправка на ума, а това е в категорически-императивен разрез с разбирането ми, че нищо не бива да бъде безплатно, дори „тъжната“ музика на „Енигма“ в погребален дом.

***

Добре, де, ще кажа. Става дума за латералното мислене – онова, което винаги е движило света напред, от Гилгамеш и Муветали до Албер Камю, Трент Резнър и Лусиън Фройд. То притежава и инстиктивен момент – най-вече да игнорираш социокултурната детерминанта и линейното мислене. Латералното („страничното“ също става, но на български не изчерпва Сенека-смисъла) е в онзи необясним рационално процес в ума, който кара някакъв откачен холандец без ляво ухо да „размазва“ кълбовидно звездите в нощното небе, или пък черно детенце от Ийст Сейнт Луи, щата Илиной, да хване тромпет.

***

Тъкмо подобно нещо ни трябва спешно, ако го разположим за миг върху прокъсаната черга на българската власт и донякъде битие – наречете го вдъхновение, наречете го X-factor, наречете го мисловен преврат в нашите разпарчетосани и невнятни powers-that-be. Защото те, прословутите „ТЕ“, днес не правят нищо повече от това да се шмугат с мъничната си българска тротинетка из европейския трафик, надявайки се, че няма ченгета.

***

Всъщност латералното мислене е девиация, доколкото се отклонява априорно от предикатното. Следователно, би трябвало да се опитваме да го култивираме, за да ни служи за нещо – подобно на техниките за укротяване на див мустанг.

***

Философският проблем обаче е, че то не подлежи на никаква културно-мисловна апроприация или конско обуздаване. Защото то би тлябвало да бъде изначално impish – нещо палаво, неуморимо, пакостливо на моменти, игриво, дяволито, саркастично… СВОБОДНО.

***

Ето, дойдохме си на самата дума – свободно. Защото единственият ни шанс е да се доверим на хора, които не са част от мафиотско-държавната паяжина. Засега не ги виждам per se и не ми е работа да ги изброявам един по един, но поне има понечване, което не е малко. И, впрочем, местните избори могат да бъдат първата стъпка към ново статукво.

***

Споко – „status quo“, или, по-точно на латински “in statu quo”, не означава нищо повече от „състояние на нещата“ (добре, „в състояние, в което“). В този смисъл говоря за ново status quo, което е ново спрямо status quo ante, т.е. предишното състояние на нещата.

***

И сега десертът: във философията има такова нещо като “status quo bias”. Това е вид емоционално предубеждение, че досега съществуващото винаги е по-добро от променящото се. Свързано е с атавистичен страх от промяна, и в колективистичната психология е напълно разбираемо – още от древноримската нагласа още по време на Републиката, когато страхът от промени е целенасочено вменяван в умствения софтуер на cives, гражданите. Помпей, Цезар и особено вторият триумвират (Антоний, Октавиан и Марк Лепид) го използват като политически комуникативен инструмент. Най-добре, разбира се, в крайна сметка се възползва от него бъдещият пръв император Октавиан Август, който „суспендира“ там каквито прото-демократични практики е имало и превръща „civitas“ в „imperium“, т.е. в нещо като диктатура, ако ползваме късния термин.

***

Не е било лесно – било е с кръв. Август е осиновеното дете на Цезар, и макар да овлядява всички институции начело със Сената, той не смее да се нарече „император“. Нарича се „принцепс“, с идеята „primus inter pares“ (т.е. пръв сред равни), и това е един от най-великите номера на владетел, който все още позира като приличен.

***

Днес, за щастие или не, вече не може така (макар че Pax Romana, който продължава чак до края на втори век, тръгва точно от Август). И го казвам, защото е поучително – в момента цялата идея за многопартийна демокрация у нас се клати, и ако не бдим (по Фучик), е възможно постепенно да ви продадат идеята за еднолична власт. Процес, който без съмнение тече и в момента.

***

Да обобщим: днес сме на кръстопът. Ако партиите продължат да се провалят и да не произвеждат нищо след серия от избори (заради патовата ситуация с изборните резултати), почваме да се връщаме в 27-ма година преди Христа; вече имаме кандидати за Октавиан. Т.е. да си отговорите на въпроса какво искате – несъвършена форма на либерална демокрация (то никога не е имало съвършена, ясно), която все пак създава възможността за едно свободно общество и меритокрация, или нов едноличен „империум“, в какъвто по несъвършени, недомислени конституционни причини живеем и ще живеем още 6 месеца или повече?

***

Помните ли онова на Левски – че ако става дума за цар, то и сега си имаме султан, или го подкрепяте в неговата прото-визия за модерна република (която не се е променила много от негови времена насам)?

***

Левски, в цялото си величие (аз го наричам „първият български политик“ заедно с Раковски), е добре информиран „мисловен продукт“ на европейските тежнения в средата на 19-ти век, а именно – бъдещият разпад на империите за сметка на свежия републикански въздух, нахлул във Франция и в разпарчетосаните бъдещи Германия и Италия. Той добре знае за революциите от 1848, за „Ризорджименто“-то, и мечтае за една свободна България на равния старт – „чиста и свята република“ в противовес на все още твърде живата идея за еднолична власт в Европа. Свободна република (подвластен е бил мисловно на френските опити, Третата френска република от 1870, въпреки понечванията за реставрация, които накрая наистина ще изпълнят мечтата му), в която вид консилиум от българи взимат самостоятелни решения за една свободна България, в която няма еднолична власт. В този смисъл той изпреварва времето си с десетилетия.

***

Уви, това ме насълзява – нищо от мечтите му не се получи, исторически. Не, не е наивен, напротив – неслучайно го наричаме „апостола на свободата“ – тая негова мечта за свобода, която никога не постигнахме, дори до днес. Какво ли е било да си сам накрая, изоставен в мечтите си, разомагьосан от вярата си, че да искаш и ти да си организираш изгнание в Румъния, преди историята да те направи безсмъртен?

***

И последно: не ви ли се е искало, някак атавистично от днешна гледна точка, да нападнете от засада каруците от Ловеч за София, да изколите турската охрана и да освободите Свободния?

***

А може би не. Преставете си Васил в уж освободената България, която веднага попада под новото контекстуално робство на привременното, тотално руско управление. Пред руските агенти, които са били против него и изобщо против свободна България? Какво за него? Почести и постове, които никога не е искал? Или пък да моли за пенсия като поборник, и то много евентуално по свидетелствата на Захарий и други „свидетели“? Министър на нещо при Драган Цанков или Ернрот?!

***

Не. Аз предпочитам да го обичам, какъвто е бил. И като патрон на любимия ми отбор.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 38 минути

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 11 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 11 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 13 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 13 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 13 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 13 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 13 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 14 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 14 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 14 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 15 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 15 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 15 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини