Фрагменти 120: Ще изчезнем ли като нация? Уви, не
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Понеже разкостваме културата на младите „snowflakes“, сега ще ме чуете като културолог.

***

Метастазите на "снежинка" - от синоним на крехкост до възрастов знак за предпазливост - се случиха около 2015 в Обединеното кралство и предизвикаха журналистическа феерия.

***

Тези "снежинки" не могат да се справят с гледането на "Приятели" по Netflix, защото в него има вицове за дебелите хора, липсата на кръстосването на раси etc.. Те не харесват и филмите за Бонд, защото костюмираният БЯЛ шпионин им се струва мачистки сексуален натрапник.

***

Те искат да се отърват от статуите на Сесил Роудс, стенописите на героите от Първата световна война и стиховете на Киплинг, както и от „отците-основатели“ на САЩ. Някои ученици получават предупреждения, че изучаваният от тях Шекспир съдържа пикантни теми. В Кеймбридж студентите поискаха от колежа, в който се провежда вечеря на тема "Африка", да го отмени. Къде ще спре това? През 2018 вестник The Sun дори назначи за кратко време кореспондент по комедиите - "Джон Сноуфлейк", който да отразява лудите неща, които младите хора намират за обидни в наши дни. (И той беше малко смешен, за наистина умните читатели.)

***

Оповестяването на тези бунтуващи се младежи не е просто журналистическо говорене. То стига до високите етажи на властта. Миналата година, в силен спор за най-малко интелектуално последователната правителствена политика през последното десетилетие, тогавашният министър на висшето образование в UK Сам Гийма обяви, че за да защити свободата на словото, университетите, които се опитват да забранят на спорните оратори да посещават университета, ще бъдат изправени пред правителствена намеса. (С нетърпение очаквам да видя как точно ще се контролира това.)

***

Условията на тази нова културна студена война дори доведоха до появата на ново политическо движение - очарователно звучащата организация Turning Point USA, която има за цел да обучава учениците на свободния пазар и да се противопостави на "културата на безопасното пространство". През декември негови представители пристигнаха в Обединеното кралство. Директорът по комуникациите на групата, Кандис Оуенс (самата тя хилядолетна), заяви пред читателите на Telegraph с усмивка, че "студентите са станали меки". Още по-лошото е, че „снежинките“ бяха дошли дори заради прочутото британско чувство за хумор. "Левите убиха комедията", мрачно предупреди тя. Основателят на групата, Чарли Кърк (25-годишен, уж и той комик), се съгласи: "Монти Пайтън не би бил допуснат в тази политически коректна култура".

***

Как изобщо стигнахме дотук? По дяволите?

***

Точно ние, които масово сме неусетни киници? Които казваме, абе я си там тва-онова майката, вие ше ни кажете кво?

***

А знаете ли кои са хунвейбините? Най-общо, това са отряди от млади правоверни комунистчета, които са предният отряд на маоистки Китай още от 60-те, и които буквално бият всички, чели книги, или пък понечили да имат гражданска позиция. Не казвам нищо: вие направете паралела.

***

Повечето изследвания на съвременната „снежинка“ започват с "Боен клуб", великия роман на Чък Поланик от 1996, в който се казва: "Вие не сте красива и уникална снежинка. Вие сте същата разлагаща се органична материя като всички и всички ние сме част от една и съща купчина компост". Може би е вярно.

***

Но итерацията на г-н Поланик няма нищо общо с възрастта, нито с обидата. Аз лично датирам съвременната употреба на "снежинка" от 2008, от една брилянтна карикатура от уебсайта xkcd. Човек (тук предполагам) седи сам и гледа в екрана на компютър. Глас откъм сцената се обажда: "Ще си лягаш ли?" "Не мога", отговаря той. "Това е важно. Някой греши в интернет и аз трябва да взема мерки."

***

Точно там - в неспособността ни да споделим гражданско пространство, макар и онлайн, със съвършено непознат човек, чието мнение се различава от нашето - се съдържаше ярък предвестник на отвратителното състояние на настоящия ни Фейсбук-дискурс.

***

И когато преди няколко години се появи възрастовият ъгъл - скоро след публикуването на книгата "Намирам това за обидно!", в която се твърди, че младите хора са били обгрижвани, докато се превърнат в хипервентилаторни, свръхчувствителни и цензуриращи типове – „снежинките“ се превърнаха в журналистически феномен.

***

Отчасти тук действа журналистическата икономика. Истории като тази за "Приятели" могат да се основават на няколко туита, а в наши дни повечето редакции са толкова отчаяни за новини, че подобна малка история може да обиколи света. Това е дори преди колумнистите и специалистите да се заемат с нея.

***

(Няма да изтъквам очевидния факт, че хакерите на средна възраст, които изразходват хиляди думи и печелят хиляди долари, вече служат на статуквото.)

***

Първа точка за анти-снежинките. В САЩ YouGov попита широк кръг американци, разделени по възраст, дали е обидно някой да се облече като гейша, индианец или с мексиканско сомбреро, ако носителят му не е част от тази култура. Най-младите са склонни да смятат, че това е обидно - 34% от хората на възраст 18-34 години са отговорили, че е обидно, но дори и в тази група 37% са отговорили, че не е обидно.

***

Стигаме до "правото" да бъдеш обиден от нещо.

***

Да кажем така: каузите, които смятате за важни, дали вече са маловажни и нямате представа какво наистина е важно? Обидени сте от нещо културно или социално? Пораснете. Водят се войни. Точно както в старата шега, че всеки, който шофира по-бавно от вас, е идиот, а всеки, който шофира по-бързо от вас, е маниак: така днес всеки, който е по-социално осъзнат или чувствителен от вас, е снежинка, а всеки, който е повече осъзнат, е фанатик.

***

Но проблемът е, че днешните западни деца се обиждат от грешни неща. Тези от 1968 и техните наследници протестираха срещу Виетнам и апартейда. Това бяха истински социални проблеми. Днес посланието към учениците, които вдигат шум, е, че в Сирия и вече в Израел умират хора, докато те, наште, се тревожат за костюмите си за Халоуийн.

***

Лесно е да се преструваме, че хората могат да се интересуват само от едно нещо в даден момент, но това е очевидно невярно. В отсъствието на панглобален „калкулатор“ на страданието, който да измерва точно кои злини трябва да ни възмущават най-много, хората правят свои собствени объркани списъци, като обикновено дават приоритет на въпроси, които са по-близо до дома. Т.е. до разбирането за познатото.

***

И това ни води до българския, национален cognitive и confirmation bias, чиято основна „медиа“ е Фейсбук. Накратко, това означава, че повечето зрели българи не се простират умствено отвъд досегашните си разбирания и вкопани тези. По-умните казват, то това стана огромна разправия, в която всеки среден идиот може да псува и да спори; по-щогнитивно предизвиканите обаче си харесват „медиата“.

***

И тва докато по-младите, докъм 35, отдавна са отсвирили Фейсбук.

***

Имам чудесна антропологична теория: ние в уж зрелия си период сме „селянките великолепни“ и жертви на Фейсбук, защото някак за пръв път вкусваме пълната свобода на мненията. Ползвам седем живи езика и ви уверявам, че никъде няма подобен аутлет на чудовишна фрустрация и чиста омраза. Дори и най-вече в страните от Източна Европа.

***

И това е огромен културен проблем, с който никога няма да се справим, както и с демографския.

***

Дали ще изчезнем като нация? Уви, не.

***

Винаги ще сме тук, за да смачкваме света на топче, да искаме всичко да ни се случи, без да положим усилие, и да се оплакваме от всичко.

***

И да ни мързи да оправим поне градинката пред блока.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 12 минути

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 43 минути

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 2 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 2 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 2 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 3 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 3 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 3 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 4 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 4 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 4 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 4 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 5 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 5 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни