2

Т ехнологиите могат да променят и подобрят драматично образованието. Това показва опитът на столично училище - 51-во СУ „Елисавета Багряна”, където средният резултат по природни науки на тестовете на PISA се подобрява през години с цели 84 точки, посочва пред  NOVA директорът Асен Александров.

Успехът се дължи на факта, че вместо да ограничат използването на новите технологии в училището започват да ги прилагат навсякъде. Така директорът вместо да забрани мобилните телефони в клас, кара децата на работят на компютри и интерактивни дъски.

Българските ученици не могат да работят в екип

Стаматов: Българчетата са неграмотни заради „Фейсбук”

Българските ученици на евродъното по четене

По думите му съвременните деца трудно възприемат информация, която им е разказана, а не показана.

В началото промените са били отхвърляни от по-възрастните учители, които са изпитвали несигурност за авторитета си. Така Александров прилага и друго иновационно решение – премахва от класните стаи типичните за българските училища подиуми. Учителите започват да преподават сред децата, докато информацията се илюстрира на интерактивни дъски и на компютърните монитори. И добрите резултати не закъсняват.

Стартира и друга иновационна практика – с помощта на новите технологии родителите, които са експерти в своята област получават възможността, независимо къде по света работят, да изнесат урок пред децата.

А вместо да зазубрят уроци учениците имат повече време да се учат на важни неща, като екипност, емпатия, емоционална и социална интелигентност.

„Технологиите могат и трябва да променят начина, по който се преподава в българските училища. Това обаче не може да се случи без добри учители. Като социален статут обаче те не са там, където трябва да бъдат”. Това каза в ефира на „Здравей, България” основателят на Дигитална национална коалиция Гергана Паси.

Тя подчерта, че класните стаи и начинът на преподаване не са се променили от може би век насам.

„Децата обаче не са същите. Затова не трябва да се плашим от експеримента. Липсата на такъв крие по-голям риск, отколкото неуспешният”, категорична е Паси.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@