132

П равителството одобри назначаването на Атанас Кръстин за нов посланик в Москва, предаде БГНЕС.

Решението е взето на закрито заседание. От пресслужбата на Министерски съвет заявиха, че подобни решения се вземат на закрити заседания и официално съобщение, ако има такова, ще бъде обявено по-късно. 

Досега Атанас Кръстин бе Секретар по външна политика на президента Румен Радев. 

Причина за смяната е, че мандатът на Бойко Коцев изтече.

Решението на правителството ни беше забавено, докато се чака одобрение от руска страна. След като то е получено, на закрито заседание в сряда кабинетът е гласувал рокадата, допълни NOVA.  

След празниците в Москва ще се върне сегашният ни посланик Бойко Коцев, който бе спешно извикан у нас за консултации след напрежението межди Запада и Русия заради отравянето на руския агент Сергей Скрипал във Великобритания. 

Позицията на България бе именно извикването му у нас, а не отзоваване. 

Борисов отзова за консултации посланика ни в Русия

Руският посланик в София: Българската реакция е разбираема и правилна

Атанас Кръстин е роден през 1958 г. в град Гоце Делчев.

Завършва немска езикова гимназия в град Пазарджик, след което следва международни отношения в УНСС в София и МГИМО в Москва, със степен магистър по международни отношения.

Завършва дипломатическия курс на федералното министерство на външните работи на ФР Германия в Бон и Берлин, както и курсове за държавни и висши държавни служители към Центъра по въпросите на сигурността Джордж Маршал в Гармиш-Партенкирхен, Германия.

От 1987 г. работи непрекъснато в различни структурни звена и дирекции на министерството на външните работи на България, като е преминал всички дипломатически рангове от аташе до посланик.

Работил е и в редица дипломатически представителства на Република България в Азия и Европа.

Сред позициите, които е заемал зад граница са ръководител на политическата служба в посолството ни в Берлин, генерален консул на Република България в Бавария и Баден-Вюртемберг /2006-2010 г./ генерален консул на Република България в Ниш, Република Сърбия /2012-2016 г./.

Владее немски, английски, руски и виетнамски езици.

Назначен е за секретар по външната политика с указ на държавния глава №48 от 23 януари 2017 г. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@