Свидетел в Пазарджик твърди, че е заплашван от ДАНС
В съдебната зала по време на делото днес   
Източник: Гергана Костадинова, БГНЕС
28

Свидетел по делото за радикален ислям в Пазарджик твърди, че е бил тормозен от хора, които са се представили като служители на ДАНС.

Свидетелят Муафак ал Асад, който има двойно гражданство - сирийско и българско, заяви в съдебната зала, че е заплашван от представители на ДАНС, които 4 часа го убеждавали да напише молба, с която се отказва от желанието си да му бъде осигурен преводач. Той каза, че е подписал молбата под натиск и я оттегля.

Свидетелят каза също, че преди няколко дни хора са дошли да тормозят семейството му, автомобилът му е бил спрян на пътя от Сърница за София. Били са заплашени съпругата и синът му, който е 19-годишен. В резулат на това момчето е заминало за Сирия.

Ал Асад попита, ако синът му бъде убит там, кой ще носи отговорност за това. Свидетелят поиска преводач, адвокат и охрана.

Прокуратурата чрез прокурор Недялка Попова представи пред съда

доказателства за това, че свидетелят владее писмено и говоримо български език

Съдът прие представените протоколи от проведени изпити по български език от 1983 и 1984 г.; дипломата му от Русенския университет, където той е завършил за инженер, както и дипломната му работа, която е на български език.

От съда беше приет и указът на вицепрезидента Тодор Кавалджиев от 1998 г., с който Муафак ал Асад получава българско гражданство. Мотивът на прокуратурата е, че не може на български гражданин да се назначава преводач.

Съдът отмени определението си от предишното заседание, с което е назначил преводач на Муафак ал Асад. Мотивът е, че от проведения разговор с него става ясно, че той владее български език. В досъдебното производство е разпитван пред съдия и там не е поискал преводач.

Съдът разпореди да започне разпит на свидетеля като в подкрепа на решението бяха цитирани и решения на Върховния касационен съд в този смисъл. Адвокат Ина Лулчева поиска съдът да разпореди да бъде направен звуков запис на разпита на свидетеля, който да установи доколко са разбираеми неговите показания.

Според други показания, които съдът изслуша, единият от обвинените имами - Ахмед Муса Ахмед, е проповядвал "неща, несвързани с мюсюлманската вяра".

Добри Джевизов, който е бивш имам в Джумая джамия в Пловдив, заяви, че

има различия между проповедите на Ахмед и официалната религия,

като обвиненият имам нарекъл традиционните мюсюлмани неверници.

В залата Джевизов потвърди, че Ахмед Ахмед принадлежи към уахабизма.

По-късно, след почивка на съда, свидетелят Муафак ал Асад бе разпитан и му бяха предявени веществени доказателства, иззети по време на претърсването и обиска, извършени в дома му.

Ал Асад е присъствал на срещата в Саудитска Арабия през 2005 г. и на срещите в Истанбул през 2008 и 2009 г. когато се взема решението за създаване на клон на организацията "Ал Уакф Ал Ислями".

Предявени бяха шест файла от неговия личен компютър. Файл номер едно, наречен "хитата", съдържа текстове на арабски език. Свидетелят разпозна програмата на организацията "Ал Уакф Ал Ислями", която е обсъждана по време на среща в Истанбул през 2009 г., и каза, че програмата е още от 2008 г., но тя е предложена от представители на Саудитска Арабия в България съвместно с Главно мюфтийство. Ал Асад каза още, че програмата, която е от Саудитска Арабия, и тази от Истанбул, обсъждана през 2008 г., е една и съща.

Файл номер две, наречен "хитата 2", съдържа текстове на български език и представлява отчет за участниците в организацията, броят им и средствата, които са получили. Свидетелят твърди, че това не е писано от него.

Файл номер три съдържа отново текстове на арабски език. По него беше уточнено, че е използван термин със значението мюфтийство, който не се ползва в България, а в Албания и Босна. Файл номер четири представлявал план-програма, отново на арабски език, в шест страници. Файл номер пет са таблици също на арабски език, за които свидетелят каза, че не е той авторът, а някой му ги е изпратил.

Файл номер шест е на български език – програма за работа със студенти от Югозападния университет в Благоевград – отново таблици, на които е изписана дата, тема и лектор. Свидетелят заяви, че не е работил със студенти от Югозападния университет и не е ходил в Благоевград.

Муафак ал Асад каза, че по време на срещите в Истанбул е присъствал овиняемият Саид Мутлу, като там е дошъл и главният мюфтия, но той не е бил в хотела, а е осъществил срещите си извън него.

Подсъдими по делото са Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.

Според Ал Асад в Саудитска Арабия са ходили Муфеит Фикри Сали, Салим Мехмед и Мустафа Али. Именно в Саудитска Арабия свидетелят е поел ангажимента да координира връзката между мюфтийството и организацията "Ал Уакф Ал Ислями".

Свидетелят разказа, че през 1990 г.  "Ал Уакф Ал Ислями" е регистрирана в България като фондация с директор Абдул Рахим. По-късно същият е изгонен от България, тъй като е застрашавал сигурността на страната. Според свидетеля не е известно дали са изпращани други хора, за да продължат работата на фондацията.

През 2002 г. на среща в София, в един от големите хотели, са поканени различни хора от ислямски държави, сред които и Сюлейман Дуан. Той е от Саудитска Арабия и регистрира фондацията в България. Според Ал Асад след регистрацията тя не е работила, защото имала само 200 лева по сметката си. След 2004 г. регистрацията й е заличена.

Преди влизането на съдебния състав и началото на официалното заседание един от обвиняемите - Али Ходжа, каза пред журналистите, че

ако се повтори случилото се в Югославия, няма да са виновни те,

а всички останали.

Към него се присъедини и друг обвиняем - Али Хайредин, който коментира, че мюсюлманите никога не са имали религиозни права в България.

Този процес е тест за свободата на българското общество,

в крайна сметка е тест доколко сме толерантни, доколко можем един проблем да го локализираме и евентуално да се изчисти, коментира за БГНЕС зам.- главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали.

Според него в делото, което в момента се води в Пазарджик, има много неща, които "трябва да се прецизират".

"Обикновеният човек се информира от медиите и това е един вид манипулация, което със сигурност ще предизвика до определени напрежения, които са нежелателни. И аз призовавам медиите да са просто по-внимателни към тази чувствителна тема, защото една евентуална провокация няма да бъде добре за никого и този тест няма да го спечелим нито ние. Никой в държавата няма да го спечели", каза Бирали.

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 11 минути

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 1 час

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 2 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 2 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха голямо количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 3 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 3 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 4 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°