1

Бившият вече шеф на дирекция "Миграция" в МВР Стефан Христов остава в ареста за постоянно.

Софийският апелативен съд прие, че има основания да се смята, че той е извършил приписваното му деяние.

Христов беше арестуван миналата седмица по подозрение, че е подпомагал организирана престъпна група, която осигурявала на чужди граждани фалшиви документи за влизане в България.

След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната и българско гражданство.

Магистратите приеха, че той не може да извърши ново престъпление, защото вече е отстранен от длъжност, но все пак го оставиха в ареста, като се позоваха на практиката на колегите си в Европейски съд за правата на човека (ECHR.coe.int).

Те прецениха, че е налице изключително посегателство върху функционирането на системата на държавните органи, което застрашава националната и европейската сигурност.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

След края на заседанието адвокатът на Христов заяви, че няма данни клиентът му да е извършил нито едно престъпление. Той беше учуден от позоваването на практиката на съда в Страсбург.

Според свидетели Стефан Христов е нареждал на свои подчинени в еднодневен срок да обработват преписки за издаване на разрешения за престой на чужденци. Онези, които изразявали недоволство, били пенсионирани или отстранявани от работа.

Престъпленията, за които ексшефът на "Миграция" е обвинен, са извършвани от 2008 г. до началото на 2010 г.

Още при ареста му вътрешният министър Цветан Цветанов отбеляза, че по случая се е работило около месец и половина. Разпитани подчинени на Христов посочили, че той е възлагал определени задачи, които не са в неговата компетентност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@