53

Софийски градски съд (СГС) призна бившия директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина за виновна и я осъди на 4 години затвор.

Мургина бе шеф на данъчните по време на правителството на Сергей Станишев. Тя подаде оставка през февруари 2009 г, след като медии съобщиха, че ДАНС е отнела достъпа й до класифицирана информация след образувано досъдебно производство за участието на висши чиновници от НАП в извършване на данъчно престъпление.

Мургина обаче беше призната за виновна само по две от четирите обвинения - за длъжностно престъпление и за това, че е принудила началничката на данъчното в Силистра да напусне.

В обвинителния акт е записано, че през юни 2006 г. подсъдимата е нарушила служебните си задължения и дала указания на подчинената си Лидия Андреева да бъдат нанесени промени в ревизионен акт. Така за държавата е настъпила щета в размер на 1млн. и 320 хил. лв.

Бившият директор на НАП бе осъдена и за това, че оказвала натиск върху бившата началничка на данъчното в Силистра Милена Цочовска да напусне. За това Мургина ще трябва да плати граждански иск в размер на 10 хил. лв., а освен него и разноските по делото, които са близо 2 хил. лв.

Градският съд оправда Мургина по другите две обвинения - за подаване на невярна декларация и за друг случай, при който, според прокуратурата, тя е дала указания на своя подчинена.

Според обвинението, в периода април - юни 2006 г. Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като е дала незаконосъобразни устни указания на началник в НАП в София. Това обвинение бе свързано с облагането на доходите на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев. Тя разпоредила да се разсрочат данъчните задължения на Захариев като физическо лице за 2006 г.

След като чу присъдата си Мургина отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Прокуратурата от своя страна заяви, че ще протестира присъдата в оправдателната й част. Вътрешно сме убедени, че има достатъчно доказателства и по обвиненията, за които Мургина беше оправдана, коментира прокурорът по делото Маргарита Немска.

В 15 дневен срок Мургина има право да обжалва присъдата.

В понеделник наблюдаващият прокурор Маргарита Немска поиска общото наказание по четирите пункта на обвинението срещу Мургина да бъде около средното, предвидено в закона.

Срещу Мургина бяха повдигнати обвинения за две престъпни деяния по служба, принуда по отношение на данъчен служител и невярна декларация пред Сметната палата.

Законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода по тези обвинения.

Делото започна на 8 юни 2010 г.

Това е поредният пример за усилията на България да покаже, че може да се справи с престъпността и корупцията, коментира присъдата Ройтерс в кореспонденция от София.

България, която е страна членка на ЕС, трябва да докаже, че полага сериозни усилия да се справи с корупцията и организираната престъпност, за да убеди Брюксел, че може да се присъедини към Шенгенското безвизово пространство, посочва агенцията.

От идването си на власт през юли 2009 г. дясноцентристкото правителство арестува десетки лица, замесени в отвличания и кражби на коли и срещу няколко бивши министри бяха повдигнати обвинения в измами и злоупотреба със средства.

Въпреки това предстои да бъдат заведени още много дела, а някои от големите дела завършиха с оправдателни присъди, което засили натиска върху съдебната система, коментира Ройтерс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@