Президентът: В условия на криза социалната отговорност на бизнеса е от ключово значение за обществото
Източник: БГНЕС
12

В условия на криза социалната отговорност на бизнеса е от ключово значение за обществото, заявява президентът Румен Радев по повод тазгодишното издание на конкурса на Български дарителски форум „Най-голям корпоративен дарител“. Конкурсът се провежда за 15-та поредна година и отличава компаниите с най-голям принос във важни за българското общество каузи.

Тази година противоепидемичните мерки не позволяват провеждането на традиционната церемония за награждаване на победителите, чийто домакин по традиция е Президентът на Републиката, а имената на наградените бяха обявени онлайн.

Днес българският бизнес е изправен пред предизвикателството не просто да се възстанови от кризата, но и да участва активно в развитието на българската икономика, така че тя да отговоря на очакванията на гражданите за прозрачност и на европейските стандарти. Има нужда от повече компании, които спазват правилата, носят висока добавена стойност за националната ни икономика и внасят нов модел на обществени отношения, отбелязва президентът Радев като отчита необходимостта от модерен, прозрачен и устойчив бизнес, който да бъде и социално отговорен. Дарителството показва съпричастността на бизнеса и е осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество, смята Румен Радев.

Президентът Радев даде началото на „Българската Коледа”

Държавният глава пожелава успех на компаниите, отстояващи традициите на дарителството във времена на криза, и изразява увереност, че бизнесът ще бъде все по-активен в подкрепа на важни обществени каузи и уязвими групи хора.

Конкурсът „Най-голям корпоративен дарител“ отличава компаниите, допринесли най-много за общественото благополучие чрез прозрачни, устойчиви и ефективни програми и инвестиране на различни ресурси (финансови, материални, доброволчески) във важни за българското общество каузи. Наградите са в осем категории, разделени в няколко групи – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото), за най-сполучливо партньорство между компания и гражданска организация.

В годината на пандемия и сериозни предизвикателства към всички публични системи у нас БДФ създаде специална категория за партньорство, за да отличи най-вдъхновяващия пример за взаимодействие между бизнеса и гражданския сектор при справянето с последиците от COVID-19. Именно в тази категория беше и най-големият брой номинации тази година, съобщиха от БДФ.

Общо 48 кандидатури се състезаваха за осемте отличия. Изборът за качествените категории беше поверен на журито на конкурса, за партньорските категории - на членовете на Форума, а  за количествените категории - на „Делойт България“.

Наградените през 2020 г.:

  • Категория „Най-голям обем финансови дарения“ - „Дънди прешъс металс Челопеч“

Повече от 1,669 млн. лв. е финансовият обем на помощта, предоставена от „Дънди прешъс металс Челопеч“ през 2019 г. за каузи и проекти в полза на обществото в България. Голяма част от сумата е инвестирана за инфраструктурни обекти и за подкрепа на проекти с обществено значение в сферата на образованието, социалните дейности и културата в общините Челопеч, Чавдар и Златица. Финансирани са също по-малки инициативи в общините Пирдоп, Антон, Мирково, Поибрене и Копривщица.

С редовно месечно дарение от над 8300 лв. компанията е покривала дефицитите в бюджета на многопрофилната болница в Пирдоп. Отделно от това е издържала профилираната гимназия за чуждоезиково обучение "Челопеч", която е получила 663 хил. лв. през 2019 г. Получатели на дарения са също множество неправителствени организации, спортни, социални, образователни и научни проекти.

  • Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“ - „АстраЗенека България“

През 2019 г. фармацевтичната компания е дарила на различни болници в страната медикаменти на стойност над 1,4 млн. лв.

  • Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“ - „САП лабс България

През 2019 г. служителите на „САП лабс България“ са дарили 7997 часа доброволен труд. Това време надхвърля 999 работни дни и отговаря на повече от 293 хил. лв. Доброволците са участвали в девет различни инициативи на компанията, повечето от които са в сферата на образованието и науката.

  • Категория „Най-щедър дарител“ „Дънди прешъс металс Крумовград“

Добивната компания е дарила почти 1,228 млн. лв. за общественополезни каузи през 2019 г., което е 3,2% от годишната й печалба преди облагане. Над 770 хил. лв. от тях са инвестирани в инфраструктурни, културни и социални проекти в община Крумовград, както и във финансовото оздравяване и оборудването на МБАЛ "Живот+" в град Крумовград. Отделно от това „Дънди прешъс металс Крумовград“ е вложила повече от 420 хил. лв. във фонда за насърчаване на микро, малък и среден бизнес в общината.

  • Категория „Най-добра дарителска програма“ - Райфайзенбанк България

Вече 12 години основна цел на програмата „Избери, за да помогнеш“ е да оказва реална помощ за важни за обществото здравни, социални, културни и екологични каузи. Чрез специалната онлайн платформа за дарения - izberi.rbb.bg,   служителите на банката и външната публика могат лесно да дадат своя принос за реализиране на включените в кампанията проекти. Инициативата продължава да работи и за стимулиране на благотворителността и дарителството като морална ценност у служители и клиенти. Служителите подкрепят избрана от тях кауза със свои лични средства, а според прага им на дарение банката добавя до 100 лв. към всеки дарителски жест.

Общо дарената сума за 2019 г. е 260 895 лв., разпределена между 23 каузи на организации-участници в кампанията. С това благотворителната инициатива е помогнала с над 3.2 млн. лв. на общо 280 проекта от 2009 г. досега.

  • Категория „Най-устойчива дарителска програма“ - Лидл България

Чрез инициативата „Ти и Lidl за по-добър живот“ „Лидл България“ подкрепя социалнозначими проекти на граждански организации в цялата страна в сферата на образованието, околната среда, културата, историческото наследство и здравословния начин на живот. За целта търговската верига провежда кампания, при която в рамките на четири седмици „Лидл България“ дарява по 3 стотинки за всеки касов бон за финансиране на полезни каузи.

В третото издание на програмата през 2019 г. са събрани 155 хил. лв., с които са подкрепени 22 проекта. За тази инициатива „Лидл България“ работи съвместно с фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

  • Категория „Най-сполучливо партньорство 2019“ Vivacom и Български център за нестопанско право за програмата „VIVACOM Регионален грант“

Програмата „VIVACOM Регионален грант“ подкрепя добрите идеи от всеки български град или село чрез безвъзмездно финансиране на инициативи на граждански организации. За досегашните пет издания на „VIVACOM Регионален грант“ под формата на подкрепа за проекти на НПО са инвестирани над 313 000 лв. Подкрепени са 68 проекта, предимно от по-малки населени места. В тях са въвлечени близо 19 500 души. Създадени са над 250 партньорства с бизнес, институции и други граждански организации.

Категория „Най-сполучливо партньорство по време на кризата “COVID-19” - УниКредит Булбанк, девет неправителствени организации и Проект #ЗаДоброто

Заедно с фондация „УниКредит“ банката е започнала кампания, в която всяка дарена от служител сума е  увеличавана до 10 пъти (до максимум 40 хил. евро). 362 служители са събрали 13 556.51 лв. Заедно с приноса на фондация „УниКредит“ общата сума в подкрепа на най-засегнатите от COVID-19 групи в обществото е достигнала 91 566.51 лв. Средствата са дарени на десет организации, които работят с хора в риск, възрастни хора в изолация, маргинални общности, както и на доброволци и социални предприятия, които чрез стопанска дейност осигуряват средства за своите каузи. Това са: „Чудната градина“ на фондация „Св. Николай Чудотворец“, „Светът на Мария: Кетъринг Bon Appétit“, арт ателие „Творилница“ на фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“, Клуб на нестопанските организации-Търговище, фондация „Здраве и социално развитие“, „Каритас България“, „Проект Северозапад“, сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, фондация „Асоциация Анимус“, Проект #ЗаДоброто.

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 6 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 8 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 8 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 8 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 8 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 9 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 10 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 10 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 10 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 10 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 11 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 11 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности