160

Д атата на изборите ще бъде 11 юли, каза пред журналисти в пазарджишкото село Радилово президентът Румен Радев. Не мога да разпусна Народното събрание преди 11 май, защото Конституцията изисква тези не повече от 2 месеца, добави той.

Държавният глава посочи, че ако разпусне парламента в петък или понеделник, както се настоява, "това означава, че изборите отиват на 4 юли, а ЦИК не може да ги подготви за тази дата, защото няма да има време - тези 60 дни".

Запитан как ще изглежда служебният кабинет, Радев каза, че "служебното правителство, както всяко друго служебно правителство, ще служи на България. Това е негов дълг и право по Конституция". Президентът отказа друг коментар, но отбеляза, че следващият премиер ще бъде мъж.

Румен Радев посети село Радилово по повод празника на населеното място. Той поздрави жителите и гостите на селото и поднесе цветя пред паметника на "Априлци".

По-късно тази вечер президентът ще бъде в Пещера, където ще присъства на тържествена заря-проверка по повод празника на родопския град.

По-рано днес

Ясно е, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, заяви президентът Румен Радев след като връчи третия, последен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, на ПГ "БСП за България", а те го върнаха веднага, каквото е решението на Националния съвет на партията.

"Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза", заяви президентът.

"На 7 май от 09.00 часа ще бъдат изслушани кандидатите за ЦИК. Очаквам указът да бъде издаден на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание с указ и ще назнача служебно правителство. В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли", обяви Румен Радев. 

"Разбирам вашите мотиви, както и тези на ИТН, да върнете мандата. Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно програмно правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която за съжаление настоящият парламент не успя да излъчи.

Призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяване на дипломатичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността. Трябва да се действа отговорно, за да избегнем хаоса на предстоящите избори", заяви Радев.

По думите му затова и неговото решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори. "Президентската администрация работи интензивно през празници, подготвяйки правилата и всички необходими документи", подчерта Радев, цитиран от Агенция „Фокус“.

Радев връчи мандата на БСП, те го върнаха веднага

Президентът Радев връчи мандата на БСП

"Датата на предсрочните избори е в правомощията на президента, има законови срокове, които спазва", коментира Станислав Балабанов от "Има такъв народ" евентуалната дата 11 юли за парламентарния вот.

"Както видяхме днес, и третият мандат беше върнат, така че президентът има абсолютното право да насрочи дата за изборите. Щом преценява, че е възможна 11 юли, нека да бъде 11 юли", каза Балабанов. "Ако погледнете историята на предишните парламентарни избори, които са се провеждали през лятото, избирателната активност е изключително сериозна, независимо че говорим за летни месеци", посочи той.

"С промените в Изборния кодекс, Балабанов очаква доста сериозен вот и от чужбина. Ще видите доста сериозна активност и от Великобритания, и от САЩ, и отвсякъде, където има българи, защото на последните парламентарни избори те не успяха да гласуват, заради сложните и сбъркани правила на стария Изборен кодекс", коментира той.

Станислав Балабанов беше помолен да коментира и внесената от ГЕРБ конституционна жалба срещу разпоредби от промените в Изборния кодекс. "ГЕРБ, за съжаление, действат изключително популистки в последните дни, слушайте какво е мнението им по отношение на субсидията в момента", каза той.

"Това беше една от датите от събитията на "Росенец", считаме, че ще ни бъде "попътен вятър".

Така председателят на ПГ "Демократична България" /ДБ/ Христо Иванов коментира пред журналисти в парламента датата 11 юли, на която евентуално да бъдат предсрочните парламентарни избори.

Иванов съобщи, че номинациите на ДБ за членове на ЦИК са Любомир Георгиев и Цветозар Томов.

В предстоящата предизборна кампания, по думите му, на избирателите трябва да се обясни какво управление си представят политическите партии, тъй като предишната е била срещу какво управление са те. Иванов подчерта, че ДБ има визията, екипа и ресурса да подкрепи, да участва в такова управление.

"Намираме се в много сериозно разместване на политическите пластове и нищо няма да е същото в нито едно отношение", посочи още той.

Според председателя на ПГ "Демократична България" винаги е хубаво Конституционният съд да се произнесе. Коментарът му е заради намерението на ГЕРБ да атакува пред съда някои от промените в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване, ЦИК и др. Факт е, призна обаче той, че бяхме принудени от политически реалности измененията в ИК да минат твърде бързо, не мога да кажа, че съм доволен от този законодателен подход, каза Иванов.

"Правилата няма да затруднят избирателите да гласуват и вярвам, че са си направили ясно сметката кой иска да работи в българското Народно събрание и кой иска просто да пребивава в него", коментира пред журналисти Арман Бабикян /"Изправи се! Мутри вън!"/.

Поводът беше внесената от ГЕРБ жалба в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на разпоредби от промените в Изборния кодекс.

Депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" беше помолен да коментира и датата на предсрочните избори - 11 юли, и дали ще има интерес от избирателите към вот в разгара на лятото.

"Това зависи от избирателите, от приоритетите, които са си поставили - дали да отидат на море и да гласуват или да отидат на море и да не гласуват, дали ще се върнат българите от чужбина", каза Арман Бабикян. "Дайте да не се занимаваме с прогнози, а да се занимаваме с работа", допълни той.

Коментари 160
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

160 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 4 минути

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 15 минути

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 1 час

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 1 час

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 1 час

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 1 час

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 2 часа

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 2 часа

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 2 часа

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 2 часа

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 2 часа

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 3 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 3 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 3 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети