Председателят на Милли Меджлиса на Азербайджан на официално посещение у нас
Източник: БТА
0

П редседателят на Милли Меджлиса на Република Азербайджан проф. д-р Сахиба Гафарова положи венец пред Паметника на незнайния воин в София.

Източник: БТА

Прозвучаха химните на Азербайджан и на България. С това започва официалното ѝ посещение у нас, което е по покана на председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Източник: БТА

Малко след това двамата проведоха среща на четири очи в историческата сграда на парламента на пл. „Народно събрание“ 2. Проф. Гафарова се подписа в книгата за официални гости. 

Разговорът между двамата продължи по-дълго от предвиденото. След това се проведоха пленарни разговори между председателите на парламентите на двете държави и народни представители от двете страни. В началото им Желязков отбеляза, че двустранните отношения се развиват ускорено и са базирани на интересите на двете държави.

"Вашата визита е поредният принос за задълбочаване на двустранните отношения, които се водят с голяма интензивност", обърна се Желязков към Сахиба Гафарова. Той изрази надежда посещението ѝ у нас да бъде ползотворно.

Между България и Азербайджан съществуват отлични отношения, издигнати на ниво стратегическо партньорство, осъществява се и интензивен политически диалог, подчерта по време на разговорите председателят на парламента Росен Желязков, цитиран от пресцентъра. Той изрази увереност, че визитата на председателя Милли Меджлиса на Азербайджан ще даде значителен принос за задълбочаване и на парламентарния обмен.

Установеният през 2015 г. стратегически диалог между България и Азербайджан и отличните двустранни отношения са предпоставка за разширяване на сферите на сътрудничество между нашите две страни, отбеляза Росен Желязков, цитиран в съобщението. Той добави, че взаимодействието в областта на енергетиката заема основно място в двустранните отношения.

През миналата година беше пусната в търговска експлоатация междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), с което страната ни започна да получава в пълен обем договорените количества азербайджански природен газ, припомни председателят на Народното събрание. През пролетта беше подписан и Меморандум за сътрудничество между пет оператора на газопреносни системи от България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан за удвояване на износа на газ от Азербайджан за Европейския съюз, добави Желязков.

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство през 2015 г., което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза на свой ред председателят на Милли Меджлиса проф. д-р Сахиба Гафарова. Тя изтъкна, че благодарение на това България е имала възможността да стане транзитираща държава за азербайджански газ, което вече е факт след откриването на интерконектора Гърция-България.

Парламентите на Азербайджан и България могат да дадат своя принос за разширяване и по-интензивно сътрудничество между нашите две страни и в други сфери от взаимен интерес, подчерта председателят на парламента на Азербайджан, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Сред тях са икономиката, търговията, образованието и културата, Гафарова смята, че е време да бъде установен диалог между различните парламентарни комисии в двете законодателни институции.

Проф. Гафарова се срещна и с премиера Николай Денков. Азербайджан е наш ценен партньор. Сътрудничество ни е силно не само в енергетиката, а и в сферите на икономиката, образованието и културата. С тези думи министър-председателят я посрещна в Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Акцент на разговора бе откритата през миналата година междусистемна газова връзка Гърция - България. Интерконекторът е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. Чрез него страната ни получава договорените количества азербайджански природен газ в пълен обем, се отбелязва в прессъобщението.

Премиерът посочи, че България е заинтересована от възможностите за по-широко развитие на двустранните отношения в областта на транспортната свързаност, което би помогнало за улесняване на търговията между Европа и Азия. 

Денков и Гафарова отбелязаха също доброто сътрудничество в образованието. Гостенката сподели впечатленията си от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е посетила по-рано днес. Центърът работи от десетилетие и чрез него много български студенти получават възможност да се запознаят с езика и културата на Азербайджан. 

България и Азербайджан са не само стратегически партньори, но споделят и истински приятелски отношения, пример за което са както активният диалог на най-високо политическо ниво, така и съвместните проекти в редица области. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Милли Меджлиса (парламента) на Азербайджан проф. Сахиба Гафарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Президентът Радев заяви, че Азербайджан е надежден партньор и има ключово значение за енергийната диверсификация не само на България, но и за Европейския съюз. 

За повишаването на енергийната сигурност на нашия регион допринесоха интерконекторът между България и Гърция, както и проектът Solidarity Ring, които дават възможност за пренос на допълнителни количества азерски газ, каза още държавният глава.

По покана на Румен Радев само в рамките на шест месеца президентът Илхам Алиев посети страната ни два пъти – за въвеждането в експлоатация на газовата връзка ICGB и за подписването на меморандум за сътрудничество между газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария, Словакия и държавната петролна и газова компания на Азербайджан, се отбелязва в съобщението. Българският държавен глава отбеляза и значението, което страната ни отдава на откриването на офис на компанията СОКАР в София. 

Обща беше позицията, че е налице потенциал за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, високите технологии, автомобилната индустрия, образованието, културата. 

Президентът Радев заяви, че възобновяването на директната авиолиния между Баку и София ще допринесе за разширяването на контактите между бизнеса и гражданите на България и Азербайджан. 

Официалното посещение на азербайджанския гост е по покана на колегата ѝ Росен Желязков. 

Проф. д-р Сахиба Гафарова и водената от нея делегация ще посетят Центъра за азербайджански език и култура към Центъра за източни езици и култура на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 14 минути

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 1 час

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 9 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 9 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 10 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 10 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 12 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 12 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 13 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 13 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 15 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен