Станишев: БСП е за програмно правителство, но без ГЕРБ
Сергей Станишев по време на посещението му в Стара Загора   
Източник: БГНЕС
218

"ГЕРБ успяха да катастрофират държавата. Голям талант трябва да имаш, за да го направиш", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при посещението си днес в Стара Загора и повтори позицията на социалистите, че България се нуждае от програмно правителство.

Колкото по-голяма е силата на БСП и доверието, което спечелим от българите, толкова по-голяма част от нашата програма ще влезе в програмата на това програмно правителство, каза Станишев.

"Няма да влизаме на всяка цена в правителство. Важното е да се знае какво прави то - да има ясна програма, да има широка парламентарна подкрепа", заяви лидерът на социалистите. То не може да бъде по формулата Тройна коалиция, защото тя исторически е дискредитирана, въпреки че има много несправедливи неща, говорени срещу Тройната коалиция, смята Станишев.

"Търсим правителство с ума и таланта на цялата нация, с широка парламентарна подкрепа. Няма да търпим рекет и шантаж от която и да е партия. Ако смятат, че тази политика е добра и важна за България - добре дошли", добави той.

Но с г-н Цветанов като вътрешен министър да продължат същите безобразия, които гледаме 3,5 години - абсурд, бе категоричен Станишев.

Той подчерта, че БСП няма да се коалира с ГЕРБ

"С тези, които плячкосаха държавата за 3,5 години, които ежедневно смазват демокрацията и правата на гражданите, които установиха тотална полицейщина, но не за да има ред и сигурност за хората, а за да продължи ограбването, да обслужват нечии интереси, да дискредитират и шантажират хората. С този модел управление - едноличен, авторитарен, некомпетентен, антисоциален, ние сме в различни цивилизации", каза Станишев.

"Казвам го не със злоба, а с огромно разочарование. Аз уважавам хора с различни мнения, уважавам и хора от десницата, от центъра, стига да изповядват демократични ценности. С тях може да се води диалог, може да се търсят национални приоритети, защото това е важно", допълни той.

За правителство на широкото политическо и гражданско съгласие се обяви и ДПС, като председателят на Движението Лютви Местан заяви, че биха подкрепили правителство с приоритети, които те споделят.

Днес БСП отправи покана към всички партии и неправителствени организации заедно да създадат гражданска избирателна комисия, която да организира публично паралелно преброяване на резултатите от предстоящия вот.

На пресконференция Мая Манолова обяви, че започват тази инициатива, защото нямат никакво доверие на ЦИК, доминирана от ГЕРБ.

БСП обмисля като крайна стъпка да отзове своите представители в избирателните комисии,

ако не се преразгледат решенията за ръководствата на СИК и отказа за разкриване на кода за софтуера на "Информационно обслужване", каза Мая Манолова.

Тя посочи, че обмислят на първо време да изтеглят своите представители в ЦИК и след това в РИК, защото не искат с присъствието си да легитимираме опита на ГЕРБ да фалшифицира резултатите от предстоящия вот.

Манолова отбеляза, че искането за обявяването на кода не е на БСП, а на неправителствени организации и компютърни специалисти.

Обяснението на говорителя на ЦИК Бисер Троянов беше абсурдно, смята тя. Мая Манолова посочи, че в предизборния щаб на БСП се получават сигнали за готвени фалшификации на окончателните резултати.

В сряда говорителят на ЦИК Бисер Троянов обясни, че в ЦИК има притеснения с каква цел се иска отварянето на софтуерния код за обработка на резултатите от изборите. Това дава възможност за манипулации на други лица, които не са в системата и не се числят към фирмата-преброител, заяви пред журналисти Троянов.

Ако се отвори програмният код, има опасност някой да създаде програма, която да въведе и да промени изборните резултати на "Информационно обслужване", а отговорността се носи от ЦИК, обясни Троянов.

Той каза още, че към този момент дори и ЦИК не разполага с компютърната програма, чрез която ще се извършва разпределението на мандатите.

Няма практика в ЦИК програмата да е оставена на безконтролно ползване, от което и да било лице - за нас сигурността на данните е от първостепенно значение, включително и обявяване на резултатите в законовия срок, добави Троянов. Той припомни, че фирмата "Информационно обслужване" смята изборните резултати от местните избори през 2003 г. насам без да има конкуренция до този момент. През 90-те години също са се включвали в броенето на гласове в изборите и досега те не са упреквани, че по някакъв начин неправилно са преброили гласове, че не са приложили методиката на ЦИК или са въвели данни, различни от преброените, с изключение на техническите грешки, каза Троянов.

В интервю за Би Ти Ви тази сутрин Михаил Константинов от "Информационно обслужване" също обясни, че кодът не трябва да се разсекретява, защото всеки ще може да го разшифрира след това и да го модифицира и това да се отрази на изборния резултат.

Мая Манолова посочи, че знаят за калиграфски упражнения на представителите на ГЕРБ в СИК-овете да имитират подписите на мъртвите души в списъците. Манолова каза още, че имат информация и за готвена директна подмяна на чувалите с бюлетини и на изборните книжа в интервала секционна - районна избирателна комисия.

ГЕРБ няма да участва сама на изборите, а в коалиция с МВР, заяви Манолова. Тя коментира и създаването на изборния борд, което било закъсняло. Бордът е едно украшение на служебния кабинет, с което те ще имитират честност на предстоящите избори, смята Манолова.

На същата пресконференция енергийният експерт от БСП и бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев" Явор Куюмджиев

определи като груба инсинуация изнесеното от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция за 36 млн. лева нанесени вреди за НЕК

от заема за АЕЦ "Белене" с банка "Париба", сключен 2007 г. По думите му "наглостта на бившите управляващи и на придворната им АДФИ просто нямат край".

Куюмджиев представи справка, според която до май 2009 г. са платени само около 500 хил. евро по тези заеми, а всички останали щети са настъпили след 18 ноември 2009 г., когато на власт била ГЕРБ.

Той призова "въпросната прокурорка" да се запознае с този документ и да изнесе данни кой е плащал тези пари и защо ги е платил. Според него е абсурдно прокуратурата да заявява, че ще проверява само периода 2005-2009 г.

Явор Куюмджиев сигнализира, че търгът за 135 млн. лв. в "Булгартрансгаз" за ремонт на магистралните компресорни станции е спечелен, както бил предупреждавал, от една от двете фирми без опит в енергетиката. Преди няколко дни тази фирма - "Главболгарстрой", е подписала въпросния договор, посочи той.

По думите му това поражда въпроса колко ще бъдат прехвърлени от тези пари на ГЕРБ за изборите и как фирма без никакъв опит е получила такъв договор. "Безобразията продължават, въпреки че правителството на ГЕРБ падна, а явно сегашното правителство е "Б"-отборът на ГЕРБ. Те са сянката им и продължават да нанасят вреди на енергетиката и на България", каза Куюмджиев.

Коментари 218
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

218 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 25 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 3 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 4 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 4 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 5 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 5 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 5 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 6 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 7 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 7 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове