Станишев: Правителството застрашава националната сигурност
Лидерът на БСП Сергей Станишев   
Източник: БГНЕС
51

Очевидно правителството е избрало политическия подход и по същество огласява версия, което беше заявена от държавата Израел още в първия ден след атентата, когато не беше започнало разследването.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, цитиран от БГНЕС.

Председателят на БСП припомни, че през изминалите месеци неведнъж Бойко Борисов и Цветан Цветанов са заявявали, че биха обявили резултатите от разследването на атентата в Бургас при неоспорими и категорични доказателства, които ще издържат в съда.

За мен важното е, че това създава допълнителни рискове, изключително големи за сигурността на гражданите в България, добави Станишев.

"Това, което казва правителството според мен не е обосновано, разследването продължава и не може да се говори за категорични доказателства за конкретните извършители, камо ли за организация, която стои зад този трагичен инцидент.

Това е абсолютно неоправдано от гледна точка на националната сигурност и рисковете, които се поемат по този начин, най-вече по отношение на хората в България", каза още той.

"Първата и най-важна задача е да се направи щателен анализ на причините довели до този пробив в националната сигурност. Такъв анализ не беше представен нито тогава, нито сега", заяви той.

Станишев коментира, че след атентата в Бургас досега има още два сериозни пробива в системата на сигурността, визирайки действията на Октай Мехмедов спрямо Ахмед Доган и покушението пред Съдебната палата.

"Това са три тежки инцидента, които говорят за това, че системата за национална сигурност не е достатъчно ефективна, за да работи, камо ли да гарантира сигурността на българските граждани.

Затова няколко пъти в хода на дискусията призовах правителството да остави разследващите органи да си свършат работата ефективно и докрай", каза лидерът на левицата.

"Вече 10 години, откакто участвам в КСНС, това е първото заседание, на което членовете на Консултативния съвет нямаха възможност предварително да се запознаят с писмените доклади на институциите.

Това е безпрецедентно само по себе си. Това не е сериозен начин на работата на КСНС и отговорност за това носи правителството", коментира още Станишев.

"Призовах няколко пъти и представителите на службите, които бяха там, да направят своя анализ и да кажат какво ще последва, доколко ще се засилят рисковете след обявяването на някакви етапни резултати. Призовах правителството да не го прави в този момент, докато разследващите органи не си приключат работата, защото ясно беше казано и от главния прокурор, че работите продължават, че се събира оперативна информация и че много от тези неща, за които докладва министърът на вътрешните работи, са оперативна информация. Трудно може да се говори за окончателни и категорични доказателства", каза Сергей Станишев.

"Това за мен е направено под външен натиск от страна на правителството.

Питам се каква е цената за подобно изявление и най-вече кой ще я плаща", посочи още той. Не дай Боже нещо да се случи, според мен, това е неоправдано действие, изключително опасно, добави лидерът на БСП.

Г-н премиерът каза преди време, че няма да прави компромис със своята лична сигурност, когато става дума за охраната му, припомни Станишев и добави, че премиерът е много тежко охраняван. Не разбирам защо с това изявление той прави компромис със сигурността на българските граждани, добави той.

"Това, което изслушах, не ми дава основания да направя категорични заключения по отношение на атентата в "Сарафово", продължи лидерът на социалистите.

"Това ме тревожи – че някак си се предрешава ходът на самото разследване с позицията, която правителството заяви, че възнамерява да огласи. Това е игра със сигурността и с живота на българските граждани за мен", каза Станишев.

Станишев заяви, че за него също е очевидно, че става дума за натиск. Очевидно не е от Москва и не е от Брюксел, коментира той на въпрос от коя столица идва този натиск – Вашингтон, Москва, Брюксел или Тел Авив.

"Самият доклад изобщо не съм го коментирал по същество. Да слушаш доклад на сериозна тема за ситуацията в толкова нестабилен регион като Близкия Изток, който има пряко отношение към сигурността на България, на ухо, без да имаш възможност да видиш конкретните текстове, това не е сериозен подход", каза лидерът на БСП.

За доклада на Николай Младенов е "аналогично" Станишев заяви, че е безпрецедентно е такива сериозни теми да бъдат обсъждани по този начин, без да имат възможност членовете на КСНС предварително да се запознаят и да анализират това, което се казва.

Станишев подчерта, че е много висока вероятността това да бъде и официалната позиция на България.

"Обявяването на някакви конкретни резултати, посочването особено на организация за виновник, е необосновано за мен", заяви още той.

Лидерът на БСП заяви, че не е чул подкрепа за тази позиция от други политически сили "освен от представителите на институциите, които се контролират от ГЕРБ".

"За мен това е политическо действие, което се определя от натиск. Нищо друго не мога да кажа. То е очевидно", каза Станишев.

Волен Сидеров: В момента въвличат България в една геополитическа игра, в която ако правителството и президентът позволят да влезем, ще има опасни последици за страната ни

След КСНС лидерът на политическа партия "Атака" коментира, че според него "играта е на Съединените щати и Израел, в която искат да ни натикат и изкуствено да ни създадат фронт и врагове".

"Направиха се едни много повърхностни, незрели констатации от страна на външния министър, липса на задълбочен анализ, липса на реална оценка на опасностите за България, констатации, които аз не приемам – например за събитията в Сирия. Там категорично не приемам подкрепата за терористите, които в момента искат да съборят режима на Асад, и да въведат ислямски фундаментализъм там", заяви лидерът на "Атака", цитиран от Агенция "Фокус".

По думите на Сидеров докладите не са представени предварително и участниците в заседанието на място са се запознавали с тях. Той посочи, че това се случва за пръв път, защото се отнасяли до класифицирана информация.

"Не видях нищо секретно и в доклада на външния, и на вътрешния министър, по отношение на опазване на граници и мерки за бежанци, нещата бяха такива, които могат да се намерят в интернет. Една излишна секретност, която ни лиши от подготовка, защото ние дойдохме неподготвени тук", каза още той.

Коментари 51
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

51 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 1 час

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 1 час

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 3 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 3 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 3 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 4 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 4 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 4 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 5 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 5 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 6 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 6 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 7 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа