Станишев похвали Орешарски, ГЕРБ напусна залата
Пламен Орешарски   
Източник: БГНЕС
330

Д епутатите от ГЕРБ напуснаха пленарна зала във времето на парламентарния контрол. Опозицията възрази срещу това, че премиерът Пламен Орешарски прави отчет за дейността на правителството след седемте му месеца управление във времето за контрол.

„Министър-председателят и членовете на кабинета могат да вземат винаги думата, когато я поискат, но тази възможност не е уредена в главата за парламентарен контрол. Контролът предполага въпрос и отговор, а ние сме свидетели на смразяващо мълчание”, каза Цецка Цачева от ГЕРБ.

„Предишният премиер наричаше депутатите безделници и никога не го беше еня да отчете какво прави правителството”, отговори председателят на парламента Михаил Миков.

Прекратихме безразборното използване на СРС,

каза Орешарски при представяне на отчета си. „Подготвихме процес за реформа на службите за сигурност. Ясно се разграничават правомощията на професионалното и политическото ръководство на МВР. Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки да балансира между опазване на обществения ред и спазване на правата на гражданите на мирни протести”, обясни премиерът Орешарски.

Вземаме новите заеми, за да изплатим старите -

това няма да доведе до увеличение на дълга, заяви Орешарски. В края на първото тримесечие, когато приключи мандатът на правителството на Бойко Борисов, дългът възлизаше на 14,5 млрд. лв. В края на годината дългът беше 14,1 млрд. лв. Т.е. имаме не увеличение, а намаление на дълга, подчерта Орешарски. Той призова всички, които са се включили по темата с дълга, но не разбират, да се извинят на хората, че са ги заблуждавали.

Орешарски подчерта, че кабинетът се е изправил и пред миграционната вълна. Общественият ред трябваше да се защитава и от дестабилизиращи вътрешни, а и от външни фактори. Акцентирахме на необходимостта да се овладеят негативните тенденции в икономиката, да се приложат мерки за оздравяване на енергетиката, да се подсилят социалните политики, засягащи уязвимите социални слоеве. Преустановихме централизирания натиск върху бизнеса, декларира премиерът.

По думите му негативно влияние безспорно оказват стимулираните политически напрежения. Той допълни, че е променена методиката на ценообразуване на тока, което е предпоставило не търсеното от участниците в енергийната система увеличение на цените, а намалението им на два пъти, макар и с по-скромни размери. "Инвентаризирахме и променихме стила на работа по големите инвестиционни проекти. Заменихме този подход с по-прост и ефективен – да се работи по-ускорено.

Имаме напредък по "Южен поток", проектираната нова ядрена мощност в "Козлодуй" и др. Ще продължим да работим приоритетно по тях. Не допускаме едностранчивост по тяхната реализация. Разплатихме задълженията към бизнеса. Миналата година върнахме цялото дължимо ДДС и за първи път от 2008 г. насам започваме новата година на чисто", подчерта Орешарски.

Той припомни и че са ускорили усвояването на еврофондовете. Общият размер на усвоените средства по структурните и кохезионния фондове към 31 май миналата година възлизаше на 37% от цялата сума за 7-годишния период. Към 31 май миналата година същият показател бе 40%, за да достигне в края на миналата година до 54%. Скоростта на усвояване е 4 пъти по-висока. Имаме 14% за 6 месеца на фона на усвояемост от 37% за 6 години. Минимизирахме загубите от еврофондовете до 35 млн. евро, спрямо поставените под риск от над 270 млн. евро. Нито едно евро не сме загубили по агрофондовете, заяви Орешарски.

Той допълни в отчета си, че приходните агенции са навлезли в по-добро темпо на работа и са наваксали в събирането на приходите. По думите му е сложено началото на една по-агресивна социална политика и са били разширени мерките на трудовия пазар.

Все по-голям акцент поставяме върху противодействието на престъпността, както и върху престъпления, ощетяващи фиска. Полицията демонстрира висок професионален стил на работа, успявайки в отминалите месеци да балансира между опазването на обществения ред и спазване правата на гражданите на мирни протести от друга страна, добави премиерът.

"Финализирахме подготвяния нов НК – плод на дългогодишни усилия, на министри, на множество експерти, юристи и правозащитни организации. След дебатите в тази зала между двете четения ще имаме модерен инструмент за прилагане на превантивна наказателна политика. На път сме да решим проблема с бежанската вълна. След търсене на баланс между задължителната хуманност към нещастието на тези хора и възможностите на страната да ги подпомогне, приехме и изпълняваме стриктен план за действие, така повече се доближаваме до състояние до пълен контрол на управление на тази система", каза Орешарски.

Той подчерта, че е осъществена приемственост във външната политика.

"Целта ни е да възстановим традиционния балансиран подход към всички наши външни партньори и приятели. Все още страната се намира в трудна социално-икономическа обстановка,

все още сме далеч от 2008 г.

все още нашите и външни инвеститори не са сигурни струва ли си да се инвестира в условия на подклаждана политическа нестабилност. По-важното е, че успяхме да обърнем посоката на движение. Успяхме да направим и първите стъпки към реализация на икономическия живот. Вярвам, че ще бъдем подкрепени от всички, които не са безразлични към бъдещето на нашата страна. Благодаря на всички в ляво и от центъра на тази зала за подкрепата. Благодаря и на тези в дясно в името на доброто на българските граждани. Ще продължа да разчитам на вашата подкрепа", завърши отчета си Орешарски.

Никога в последните 20 години ситуацията не е била така напрегната и несигурна

хората са на улицата, бизнесът е объркан, чуждите инвеститори бягат от България, каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева в началото на парламентарния контрол в изявление от името на парламентарната група. „Днес от медии ми стана ясно, че във времето на парламентарния контрол ще слушаме отчет на правителството, аз не повярвах. Не това е смисълът на парламентаризма, защото това е времето на опозицията да задава въпроси.

За пореден път ще изслушаме как правителството самодоволно ще се похвали и ще се чудим дали да вярваме на очите и ушите си. Самооценката на най-мразеното българско правителство е израз на неговото самозабравяне”, заяви Цачева. „За каква култура на общуване между институциите се говори, след като се погазва парламентаризма. Ще дойде време и вашите избиратели ще ви питат кой и как управлява. В страната тече процес на реставрация и то реставрация не на първите години на прехода или на времето на тройната коалиция, а на най-осъдените от обществото практики от времето на тоталитарното управление”, заяви Цачева.

„Бихме се радвали правителството да реши поне един проблем на българските граждани. Ние ще ви аплодираме за полезните резултати, но ги няма”, отбеляза тя. „Не губете времето на България, не губете времето на българските граждани, защото хората вече нямат търпение. Направете единственото достойно и правилно, за да си отиде този мандат и това задкулисно управление с достойнство. Подайте си оставката, господа управляващи и вие г-н Орешарски”, призова Цачева. След това ПГ на ГЕРБ напусна пленарната зала.

Най-сетне имаме държава,

която се основава на институции и правила, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев. Преди държавата се управляваше като лична собственост, държавата беше окупираната от групировка, начело с ГЕРБ, коментира още Станишев.

До преди 7-8 месеца министър-председателят се явяваше в Народното събрание като Господ, раздаваше оценки, правеше си пиар и си тръгваше. Сега зa първи път от години имаме изпълнителна власт, която се отчита и пред българското общество и пред българския парламент, каза още Станишев от парламентарната трибуна.

Правителството прави обратното на това, което правеше Бойко Борисов и правителството на ГЕРБ и го прави с последователност и решимост. От първия ден имаме ясна социална ангажираност, това правителство направи повече социални неща за 6 месеца, отколкото Борисов за 4 години, подчерта лидерът на БСП. Правителството на Пламен Орешарски показва, че изпълнява каузата и мисията за освобождаване на обществото и държавата от оковите на страха, за възстановяване на образа на държавата като предсказуем фактор за бизнеса и за проявяване на социална загриженост към хората, каза още Станишев.

"Беше ни представен самокритичен отчет на правителството, който посочва реално свършена работа, без да рисува всичко в розово", коментира той. "От отчета на правителството може да се направи извод за това, че посоката на развитие е променена. От Коалиция за България оценяваме положително свършеното до тук, приемаме самокритичността на правителството, защото не бива да отричаме, че огромни системни проблеми не са решени и даже не са и докоснати, но важното е, че правителството го осъзнава", заяви Станишев.

"Очакваме диалог с парламента. Социалната ангажираност на правителството и възстановяването на социалната държавата трябва да проличат още по-ясно. Трябва да се търсят резерви чрез още по-голямо увеличаване на приходите в бюджета. Очакваме много по-бързо и по-ефективно усвояване на средствата от европейските фондове и стартиране максимално бързо на следващия програмен период", подчерта той.

Правителството ясно трябва да осъзнава, че то е функция на българския парламент. Оттук нататък ще бъде още по-трудно. Силите на реваншизма ще направят всичко възможно, за да се върнат на власт, за да я консумират, каза още Станишев.

 

Коментари 330
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

330 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 19 минути

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 59 минути

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 2 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 2 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

НС гласува увеличението на заплатите на военнослужещите

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденият им ще се повишат средно с 30%

<p>Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО &quot;Пейтриът&quot; или С-300</p>

Мицотакис: Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито "Пейтриът"

Свят Преди 2 часа

Той заяви, че страната му не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

САЩ, Канада и Великобритания наложиха нови санкции срещу Иран

България Преди 2 часа

Мерките са насочени предимно към търговията и производството на безпилотни летателни апарати

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Alphabet: AI е възможност, която идва веднъж в живота

Технологии Преди 3 часа

ИТ гигантът вижда огромен потенциал в технологията

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Психолог обясни защо хората се страхуват от клоуни

Любопитно Преди 3 часа

Защо са толкова страшни клоуните четете в следващите редове

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Новият член на НАТО се подготвя за война с Русия

Свят Преди 3 часа

Близостта на Швеция до Русия кара най-новия член на алианса да се замисли дали неговата инфраструктура може да понесе атака от страна на Москва

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Как да се освободим от стреса - 5 оригинални идеи

Любопитно Преди 3 часа

Как да се справим със стреса четете в следващите редове

<p>Слънцето ще се покаже в петък, ще вали ли през уикенда</p>

Облачността се разкъсва в петък, какво ще е времето през почивните дни

България Преди 3 часа

Минималните температури ще са между 3° и 8°

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 10 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

ОССЕ описва в доклад руските престъпления

Свят Преди 10 часа

Задържаните са били подлагани на сексуално насилие, глад и жажда

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Столтенберг: Не е късно Украйна да победи Русия

Свят Преди 11 часа

Той също така отправи упреци към Китай

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 12 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст