Станишев обвини ГЕРБ в "късен соц"
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
74

Данъчните закони и тези за бюджета на НОИ и НЗОК, както и запазването на данъчната тежест на ниските нива преди кризата, ще са приоритет за парламентарната група на ГЕРБ. Това заяви в парламента председателят на  групата Красимир Велчев, който представи приоритетите през

започващата днес нова сесия.

Велчев призова партиите, които се определят като отговорни, да дадат своя глас за Пакта за  финансова стабилност. От ГЕРБ заявиха, че ще продължат да следват политиката за намаляване на дефицита и няма да допуснат повишаване на задълженията, защото "ГЕРБ не може да поеме  отговорността, решавайки краткосрочни искания да рискува финансовата стабилност на България".

ГЕРБ ще предложат промени в НПК, с които се въвежда митническото дознание. Въвеждането на диагностично свързаните групи ще се осъществи с промени в Закона за здравето, а усъвършенстването на Националната здравна карта - с изменения в Закона за лечебните заведения.

Вашата работа, колеги, е да критикувате, но достойният опонент е този, който има смелостта освен грешките да отчита и постиженията, заяви Велчев на опозицията.

Той посочи, че от управляващата партия са обяснили и показали на хората къде са съсредоточени усилията на ГЕРБ: хората разбраха, че асфалтът може и да не се яде, но може да нахрани много общини и области.

ГЕРБ признават, че са допуснали грешки и са прибързвали, но това е станало заради стремежа към спешни реформи.

Управляващите декларираха, че целите им прехвърлят управленския мандат.

От месеци ГЕРБ си прави пиар и предизборна кампания, а не решава реалните проблеми на страната, заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев.

По думите му пари няма в държавата, в бизнеса, в хората - те са в сивата икономика и в монополите, които управляващите са създавали планомерно две години във всеки бранш в полза на техни фирми чрез закони, обществени поръчки и решения на Министерския съвет.

Имаме все по-неработещ и изпразнен от съдържание парламент,

от който нищо не зависи, отбеляза Станишев и даде за пример премиера и цялото правителство, което отсъства и не казва пред Народното събрание какви са законодателните намерения на изпълнителната власт за есенната сесия.

Смешно е когато насрочен дебат от повече от месец няма да се проведе, защото министър Дянков е в отпуск, смята Станишев. Върхът на тази тенденция ще бъде, ако наистина две седмици преди изборите разпуснете парламента, отбеляза той. Лидерът на БСП определи декларацията на ГЕРБ за приоритетите като "ритуално изказване" за "нови намерения в стила на късния соц". Само си задавам въпроса кой им вярва вече, коментира Станишев.

Според БСП все повече зейва пропастта между твърденията на управляващите и ежедневието на хората и не може да бъде запълнена с думи. През ваканционния месец се нагледах на пиар акции на министри - за първа копка, за някоя инспекцийка, за наглеждане на своите ведомства, колкото да не забравят хората, че България има правителство, коментира още Станишев.

Според него хората трябва да участват в предизборната кампания и да гласуват. "Това е пътят да се спре служебна победа на една самозабравила се власт", смята той. Лидерът на БСП отправи призив за консултации с политически сили за гарантиране на честни избори.

"Атака" ще внесе през новата парламентарна сесия закон, с който да подкрепи "дребните" стопани, каза лидерът партията Волен Сидеров. "Атака" ще се занимава през новия политически сезон със

законопроект за доброволните отряди.

Сидеров припомни, че убийствата по улиците са сериозен проблем. "Атака" ще иска да се обсъдят и техните законопроекти за българския език, за решаване на въпроса  за земята под блоковете и за регулирането на лихвите.

Синята коалиция предлага парламентът спешно да изработи нова антикризисна програма с акцент подпомагането на малкия  и среден бизнес. За да оцелее той, трябва да се предвидят облекчения, намаляване на административната тежест. Сега има верижни фалити и държавата се превръща в причина за тях заради неплащане към бизнеса. Ангажираме се с

разработването на антимонополно законодателство,

което да постави на мястото им фирмите с господстващо положение в България, посочи Димитров. По думите му първите стъпки в тази посока трябва да са подмяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията и на Комисията за защита на потребителите.

Той смята, че поне половината от парите на МВР за подслушване трябва да се  насочат за борба с битова престъпност, която е голям проблем особено в малките населени места.

Димитров призова ГЕРБ да спрат с манипулирането на местните избори. Като примери, лидерът на СДС даде регистрирането на две Сини коалиции във Варна и на Коалиция за Зеленогорски в Плевен без съгласието на кмета Найден Зеленогорски. Всеки, който е тръгнал да търси служебна победа на избори е получил точно обратното - служебна загуба, посочи Димитров.

Няма нищо по-важно от гарантирането на честността на предстоящите избори, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Значимостта на тези избори е по-особена, защото резултатите от тях ще покажат дали управляващите са достатъчно легитимни, от гледна точка на ръста на общественото доверие, за пълноценен мандат или страната се нуждае от предсрочни избори, посочи Местан.

Според него  предстоящия вот ще зададе посоката за развитието на  политическия процес в страната не само през следващите пет, а през следващите 10 години.

Имаме сериозно основание да се съмняваме, че правителството и управляващото мнозинство са в състояние да осигурят честността на изборите и допускаме, че управляващите ще манипулират вота, предупреди той. 

Според него изборите вече са манипулирани и доказателство за това са актовете на ЦИК са сформиране на общинските избирателни комисии. В много общини ГЕРБ си присвояват и председателското и заместник-председателското място в ОИК,  посочи Местан.

По думите му особено скандални са заповедите на кметове на ГЕРБ,  с които се закриват съществували с години избирателни секции в кварталите в малцинствено население. Това според Местан цели да се затрудни вота на тези избиратели. Ръководството на

ДПС вече е изпратило писмо до ОССЕ и ПАСЕ и е информирало и еврокомисаря  Вивиан Рединг.

ГЕРБ започна мандата си със заклинанието, че ще спре политическото номадство,  а се превърна в пристан за политическите номади, в своебразен крадец на кметове в почти всички свои политически опоненти, коментира той. По думите му именно страхът подтиква кметове от други партии да припознаят листата на ГЕРБ.

ДПС се обръща към политическите сили от демократичния спектър да осъзнаят ясно своята отговорност и  да прокарат категорична линия между себе си и популисткото управление на ГЕРБ и "Атака", заяви Местан.  Тази власт е доказала, че е власт на монолога, няма сетива да чува идеи и затова основен приоритет на ДПС е създаване на условия за предсрочен вот, след което управлението да се поеме от нормално правителство на демократичните ценности и националните приоритети, посочи Местан.

РЗС настоява парламентът да не работи през септември и октомври

заради президентските и местни избори, каза лидерът на партията и независим депутат Яне Янев на пресконференция в парламента. Според Янев народните представители трябва да излязат в неплатен отпуск.

По думите му  през тези два месеца депутатите няма да могат да се концентрират върху работата си заради предизборната кампания, а ако не са на работа ще се спестят около 11 млн. лева, които биха могли да се ползват за други цели, като финансиране на здравни заведения.

От РЗС искат председателят на парламента Цецка Цачева да издаде заповед, с която се забранява използването на служебни автомобили на Народното събрание от депутати, които са кандидати за кметове.

РЗС ще поканят журналисти от Великобритания, САЩ, Израел, Германия и Франция по време на предизборната кампания и на изборния ден. Ще поканят и техни партньори от Съюза на европейските консерватори и реформисти и от Републиканската партия на САЩ като наблюдатели.

Коментари 74
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

74 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 4 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 8 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 9 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер