Първанов срещу Дянков: Скандалът се разраства
Източник: Колаж: БГНЕС
391
Пз зидентът Георги Първанов настоява, че участието на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия е "подготвена атака".

Днешната среща между двамата, поискана от Дянков, започва с лични обяснения и завършва с остри политически обвинения от страна на държавния глава.

На страницата на Първанов в интернет е публикувана стенограмата от разговора.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков излезе от срещата без желание да коментира каквото и да е. Той не отговори на журналистически въпроси дали се е извинил на президента, дали разногласията са били изгладени, дали е направил гаф, дали премиерът го е посъветвал за срещата.

Дянков единствено посочи в отговор на въпрос, че тонът на срещата е бил конструктивен.

Той на няколко пъти каза, че вече е направил коментара си и е казал каквото има да каже.

На срещата президентът Георги Първанов заявява, че приема вицеприемира и финансов министър само, защото за това е настоявал министър-председателят Борисов.

Президентът иска Дянков да изясни пред българското общество онова, което е прозвучало в телевизионното предаване (novatv.bg). По думите на президента това е инсинуации, с която се хвърля много неприятна, тежка сянка върху фамилията му.

"Това го разбирам", е отговорът на Симеон Дянков.

"Ами като го разбирате,

защо влизате в този сценарий, макар че аз нямам съмнение, че Вие сте част от него,

защо влизате по такъв начин и вкарвате институциите в този проблем?", остро пита държавният глава.

Връщайки нещата назад, Първанов обвинява Дянков в лъжа: "Вие, г-н министър, излъгахте по отношение наизтеглените пари на президентската администрация и там също влязохме в един 10-дневен спор в медиите и бяхме предмет на доста сериозни инсинуации и коментари. Имахме един спор, връщам нещата назад, за който историята ще покаже кой е бил прав, но определено Вие и тогава си позволихте доста груби оценки и думи по отношение на моя екип."

По-нататък президентът казва:

"Наслагват се, г-н министър, серия от факти, които показват, че Вие имате определено отношение към институцията".

И настоява: "Аз нямам съмнение, че това е една подготвена атака. Тъкмо заради това аз категорично държа, настоявам, Вие, като лице, ангажирано като министър, да изясните този случай пред българското общество.

Защото, г-н министър, аз, тук говоря само в лично качество, после ще говоря институционално - може да е малко емоционално, но аз имам едно име, което е завещано от моите родители, което искам да оставя на моите деца неопетнено. С тези инсинуации се хвърля много неприятна, тежка сянка върху името на фамилията ми."

На което Данков отговаря: "Аз пък не приемам, че Вие смятате, че това е някаква атака срещу Вас, където и аз участвам. Аз нямам никакъв интерес да участвам в такива атаки, защото Вие сте много по-силна фигура от мен, много по-уважавана фигура от мен.

Вие виждате, че на мен ми пречи в момента много това, вместо да се занимавам с работата си, аз прекарвам дълго време, подронвам авторитета на Министерство на финансите...

Не, просто моля, разберете, че това не е нещо, където аз съм участвал. Бях изненадан явно от този цитат. Не е мой цитат, никога не съм казвал нещо от този род. Той по никакъв начин не ми помага.

Много ми вреди, вреди ми много повече, отколкото на Вас. И аз съм тук за името си. Както знаете, аз съм бил извън България дълго време, семейството ми е извън България.

Аз дойдох, за да помогна на България

и понеже във финансови кризи аз съм работил по много държави в света и тази тема я разбирам много. Всяка друга тема на мен ми е от минус."

След като изслушва министъра, Първанов иронично го пита наистина ли смята, че тази история вреди повече на него.

Президентът проявява интерес и пита Дянков какво е показала проверката на милионерите и милиардерите в България.

Дянков отговаря, че няма проверка за милионери и милиардери, а за регистрация по ДДС, за 4 950 души и ще отнеме поне още два месеца.

Министърът се впуска в обяснения, че няма такъв опит с медиите, какъвто имат президентът Първанов и другите български политици и описва в какво неприятно положение - да се измъква - е бил поставен в телевизионното шоу.

Симеон Дянков: "Това, което казах, не е злонамереност и аз се надявам, че поне на това ще ми повярвате. Това бе начин да се измъкна от неочакван и тежък за мен въпрос.

И аз казвам истината: не е мой цитат. Два пъти го казвам: Не е точно това, не е мой цитат, не си спомням, не сме говорили за такова нещо. Това поне се надявам, че ще ми повярвате. Просто нямам никакъв интерес..."

На което президентът

Георги Първанов е категоричен: „Не Ви вярвам!

Не Ви вярвам, първо, защото знам как стават тези неща, дори и в конкретния случай, но по-важното е друго - Вие сте министър на финансите."

След като не приема нито едно от обясненията на вицепремиера, президентът Първанов го пита: "Вие защо дойдохте тук, господин Дянков?"

Дянков отговаря отново, че е бил подведен от водещите на телевизионното шоу и че вече е разбрал, че не бива да се появява в такъв тип предавания.

В разговора се намесва и генерал Никола Колев, началник на Кабинета на държавния глава, за да обясни:

"Тук става въпрос за две различни неща. Ако приемем, че цитатът не е Ваш, защото ние се постарахме да поровим в интернет веднага след всичко това и в няколко сайта има приписано Ваше изявление, което не очакваме да открием кога точно е казано по този въпрос, така че приемаме, че цитатът не е Ваш.

Втората част остава впечатлението, че независимо, че цитатът не е Ваш, Вие имате съмнение и може би и да не е Ваш цитатът, президентът е милиардер, стар или млад, няма значение. Така че това са две различни неща. Вие на място не се разграничихте."

В този момент Първанов добавя: "Ето това трябва да бъде опровергано."

И настоява

Дянков да каже как ще опровергае "внушението, че Първанов не е млад, но е милиардер".

Дянков продължава да настоява темата да бъде изчистена, включително и убеждението на Първанов, че, министърът е отишъл в шоуто с определена цел. Но казва, че няма да се извини за нещо, което не е сторил.

Тогава Първанов отсича: "Само си губим времето, г-н Дянков."

И му напомня, че се е извинил на един журналист, когото по същия начин характеризирал в движение.

Симеон Дянков: "Тогава казах нещо, за което наистина съжалявах. Тук не смятам, че съм казал нещо, за което да съжалявам, понеже нито цитатът, нито самото ми участие в шоуто беше от мен.

Присъстващият Кирил Ананиев - секретар на президента по финансовата политика, напомня на министър Дянков, че е подкрепил искане на депутатите от ГЕРБ за допълнително намаляване бюджета на Администрацията на президента за 2010 г. с 1 млн. лв. И подчертава, че това също е било свързано с отношение към инститцията.

В края на разговора Георги Първанов заявява, че не иска извинение от министъра на финансите. И отправя политически обвинения като казва, че той трябва да се извини на много хора и на много социални общности.

Вицепремиерът, според Първанов, трябва да се извини на бизнеса, защото лично го е докарал "до такова положение", на безработните, на науката, в която бил предизвикал невероятен хаос, на хората с увреждания, които държал в напрежение месеци наред, на хората от армията и хората от МВР, защото и тези системи били на ръба на оцеляването заради политиката на Дянков.

"Извинете се, ако щете, и на Вашите колеги министри, защото и на тях сте им вързали ръцете, завършва Първанов и обявява края на срещата.

Още във вторник, 2 март, държавният глава остро реагира на изказване на министър Дянков в телевизионното предаване Според президента финансовият министър бил уронил престижа му с внушения за неговото имотно състояние.

Първанов поиска Симеон Дянков да изясни и докаже своята позиция или незабавно да подаде оставка.

Това е

първият случай за осем години, при три различни правителства, в който президентът Георги Първанов поиска оставка на министър.

От финансовото министерство реагираха веднага и разпространиха стенограма от предаването в частта касаеща държавния глава, като посочиха, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора.

Единственият коментар, който направи по този случай премиерът Бойко Борисов, беше да припомни, че е забранил на министрите си изказвания извън прекия им ресор.

От БСП се възползваха от възникналото напрежение и обявиха Дянков за

"лъжец", "некомпетентен", "неграмотен", "вреден" и "идеолог на безумни реформи".

Според бившия министър-председател Сергей Станишев "такъв министър би следвало да си тръгне на следващия ден". Той каза това по повод изявлението на Дянков в същото телевизионно шоу, че бившият социален министър Емилия Масларова трябва да "влезе в затвора" и "заслужава дълга присъда".

"Съдиите ще видят, че е имало безобразия и разхищения на парите на българския данъкоплатец. Ако предишното правителство беше нормално, то Масларова веднага трябваше да бъде отстранена и дадена на съд", заяви Симеон Дянков в "Шоуто на Иван и Андрей".
Коментари 391
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

391 коментара
 
- Искам да живея 240 години! - Защо? - Ами от малък мечтая да живея в собствена къща. Като си сметнах заплатата и извадих всички…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Учени установиха, че индийският вариант на коронавируса се предава по-бързо

Учени установиха, че индийският вариант на коронавируса се предава по-бързо

Теми в развитие Преди 5 часа

Британския учени смятат, че скоро индийският вариант ще доминира във Великобритания

Агджа с версия кой стои зад атентата срещу папата

Агджа с версия кой стои зад атентата срещу папата

България Преди 9 часа

За мен това е дълг - да повторя, че България няма никаква връзка с атентата срещу папата, категоричен е Али Агджа

Национална агенция за приходите

Новият шеф на НАП Румен Спецов няма участие във фирма

България Преди 10 часа

Спецов е продал фирмата си през 2016 г.

Без карантина за българи в Германия, какво се изисква

Без карантина за българи в Германия, какво се изисква

България Преди 10 часа

За влизане в Германия е необходима регистрация в електронна система

Зоран Заев

Заев очаква новото българско правителство да придвижи Северна Македония към ЕС

Свят Преди 11 часа

Той още веднъж подчерта, че "няма преговори за македонския език и идентичност"

Китайски космически апарат успешно кацна на Марс

Китайски космически апарат успешно кацна на Марс

Любопитно Преди 13 часа

Така Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета

ВОЛЯ: Обединението на патриотите е правилен ход. "Атака" постави условия

ВОЛЯ: Обединението на патриотите е правилен ход. "Атака" постави условия

България Преди 15 часа

Предстои до дни ръководството да излезе с официално решение

Напрежение в Разлог след боя на младежи в заведениие

Напрежение в Разлог след боя на младежи в заведениие

България Преди 15 часа

Около 100 души се събраха пред Районния съд, където се решават наказанията на петимата задържани

"Терминал "Семейство" в "Темата на NOVA"

"Терминал "Семейство" в "Темата на NOVA"

България Преди 15 часа

Възможно ли е да се замести майчината ласка – тази неделя след централната емисия новини

МВнР започна организацията на предсрочните избори зад граница

МВнР започна организацията на предсрочните избори зад граница

България Преди 15 часа

Към момента е поискано съгласие от 58 държави от общо 130, Великобритания вече е отговорила положително

Нова фракция в БСП поиска оставката на лидера Корнелия Нинова

Нова фракция в БСП поиска оставката на лидера Корнелия Нинова

България Преди 15 часа

По-рано днес бяха избрани членовете на предизборния щаб на БСП

Джони Деп – холивудският пират

Джони Деп – холивудският пират

Любопитно Преди 17 часа

Любопитни факти, които може би не знаете за него

7-те най-опасни храни в света

7-те най-опасни храни в света

Любопитно Преди 17 часа

Само няколко хапки от тях могат да ни убият

Христо Гаджев: В държавата започва тих преврат

Христо Гаджев: В държавата започва тих преврат

България Преди 18 часа

"Започна вчера с уволнението на главния секретар на МВР", коментира той

Гърция отвори за туристи, опашка от автомобили на "Кулата"

Гърция отвори за туристи, опашка от автомобили на "Кулата"

Теми в развитие Преди 20 часа

За влизане в страната се чака около час