31
В момента няма лидер на престъпна група, който да не е известен на МВР, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Общо регистрираните престъпления за 2009 г. са повече от 123 хиляди, което е повишение с 8% в сравнение с 2008 г.

Интензивността на престъпленията е 1629 на 1000 души. Традиционни остават престъпленията срещу собствеността - 77 9982, или 63% от общия брой на криминалните деяния. Преобладават кражбите - те са с 9 процента повече от 2008 г.

Главен комисар Георгиев съобщи тези данни на публична дискусия на тема "Динамиката на конвенционалната престъпност в България 2009 - 2010 г."

Дискусията бе  организирана от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и от Центъра за изследване на демокрацията.

Трябва

да се разшири обхватът на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин ("Кушлев")

и да се отнема имущество за всякакъв вид престъпна дейност. А МВР има данни за корупция във всички сфери и области на държавното управление, в това число и в МВР, каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Законодателството трябва да бъде оптимизирано, посочи вицеприемиерът, а сходни предложения направиха Стоян Кушлев и зам.- главният прокурор Валери Първанов.

"Около 630 души в страната са част от организираната престъпност, до които МВР е стигнала, а реалните субекти, извършили престъпление, които са приведени в известност, са 2400 души", съобщи Цветанов.

В МВР се разработва инструкция за заявителските материали, така че да отпадне субективният фактор при регистрирането на престъпления. Имало тенденция за увеличаване на заявителските материали от граждани.

"Това обаче не означава повишаване на престъпността. Трябва да се стимулират хората да съобщават за престъпленията, от които са потърпевши, защото това не се прави", отбеляза министърът.

Цветанов критикува промяната на мерките от съда за хора, регистрирани за престъпления като разпространение на наркотици и кражба на автомобили.

"Когато бъдат задържани лица с количества от по пет-шест килограма наркотици и те бъдат пуснати на свобода с по-лека мярка за неотклонение, след това започват да се занимават отново със същото и го правят много по-умело и по-предпазливо", каза Цветанов.

"Ако се направи една равносметка колко са парите, които се дават, за да могат да работят оперативните работници и криминалистите, за документиране на дадена престъпна дейност, трябва да ви кажа, че сигурно, ако трябва да плащаме храната на извършителите, ще излезе по-евтино на данъкоплатеца да стоят там и да бъде изведени от обществото, за да не правят повече престъпления", допълни министърът.

На всяко едно регистрирано престъпление приблизително пет не се регистрират от полицията,

сочи национално изследване на Центъра за изследване на демокрацията и "Витоша Рисърч".

"Полицейската статистика често изкривява информацията за реалното състояние на престъпността, защото част от случаите не се заявяват поради страх, срам нерядко и поради недоверие в полицията", каза пред журналисти експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

През 2009 г. няма нарастване на престъпленията, а опасенията за техния рязък ръст в резултат на икономическата криза, не са се потвърдили.

При най-масовите престъпления през миналата година има нарастване: при кражби по домовете увеличението е с 1,7%; при кражба на вещи и части от автомобили нарастването е с 2,9%.

За последните три години след 2008-а се забелязва устойчив спад на достъпа до наркотици. Най-рязък е спадът за достъп на кокаин и хероин, съобщи Безлов.

При пазара на платените секс услуги има намаление на средната цена на сеанс - от 60 лв. през 2008 г., на 40 лв през 2009 г.

Нарастнала е подкрепата сред гражданите за легализиране на проституцията от 31% през 2008 до 35%. Но през 2009 г. броят на подкрепящите пълна забрана на простнитуцията остава непроменен - около 41%.