Изборите за Европейски парламент ще бъдат на 25 май
Росен Плевнелиев   
Източник: БГНЕС
160

И зборите за Европейски парламент ще бъдат на 25 май. Това стана ясно от обръщението на президента Росен Плевнелиев към Народното събрание и гражданите.

Държавният глава обобщи пред депутатите разговорите с парламентарно представените партии в месеца на политическите консултации 

Според него социалният мир лесно може да бъде нарушен и трябва да се прекратят опитите за ескалация на напрежението.

Несъстоятелни са доводите срещу инициирания референдум за изборните правила, посочи Плевнелиев. Нека флашките и СРС-ата отстъпят на сериозните аргументи, призова той.

"Отсега е видно, че предизборната кампания в наближаващите избори за ЕП ще бъде тежка и изострена. Отново ставаме свидетели на очерняне, на кампания, доминирана от компромати. Така не се печели доверие, а се отблъскват избиратели. Не искам да вярвам, че това е целта на част от българския политически елит и на тези, които се чувстват по-комфортно зад кулисите. Този начин на мислене и правене на политика е пагубен за всяка демокрация", каза Плевнелиев.

Призовавам към реализъм и честност – нека обещаем само това, което можем да изпълним,

каза Плевнелиев. Трябва да решаваме реалните проблеми за хората, но много от партиите  предлагат популистки решения, отбеляза президентът.

„На консултациите дебатирахме по девет важни теми – доходи, заетост и растеж. Шеста година българската икономика боксува. Най-потърпевши са българските домакинства и малките и средни предприятия. Бедността, безработицата и липсата на икономическа перспектива са посочени от българите като най-остри проблеми. Когато обещанията останат неизпълнени, генерират поредна доза недоверие към политиците. Отново ще се обещава”, заяви държавният глава.

Плевнелиев окцентира и върху ситуацията в Украйна. Според него светът не бива да се връща към годините на Студената война и международната общност трябва да положи усилия за гарантиране на териториалната цялост и демократичните устои на Украйна, като бъде спазено международното право, което не допуска военна инвазия в една суверенна държава. Народът на Украйна има правото сам да реши бъдещето си чрез провеждане на честни и демократични избори. Същевременно

не трябва да си правим никакви илюзии за наследството на Съветския съюз и комунистическата тоталитарна държава,

каза президентът. По думите му ЕС и САЩ залагат на дипломацията, Русия обаче, вече окупира Крим и е възможно да го анексира, на база противозаконен местен референдум.

"Конфликтът в Украйна е много опасен и с трайни последици. Ако се стигне до ескалация, ще свикам КСНС. Надяваме се на разум и отговорно отношение, базирано на международното право", каза Плевнелиев. По думите му

един от уроците, на украинската криза е докъде води системното пренебрегване на принципите на правовата държава.

Налагането на олигархичен модел в икономиката, медийната концентрация и незачитането на върховенството на правото, фасадната демокрация и ендемичната корупция, допринесоха решително за кризата в Украйна и аз се надявам, че в България ще направим своите изводи, каза президентът. 

Нестабилността пречи на икономическото възстановяване.

Данъчната политика трябва да бъде прогнозируема. Добро решение е въвеждането на дуална система в образованието. Така ще се изгради тясна връзка между образованието и пазара на труда”, посочи Плевнелиев. „Безработицата сред младите хора води до нестабилност в обществото и липса на перспектива. Няма много време, за да реагираме”, каза той. По думите му има съгласие по отношение на земеделието, туризъм, информационни технологии. Необходима е по-добра бизнес среда и ефективна подкрепа на малките и средните предприятия, които трябва да се подкрепят. Необходимо е да им помогнем да създават контакти с чуждестранни партньори, заяви президентът.

„България има своя дългосрочен план за развитие и ясни приоритети, осигурени с консенсус. Програмата 2020 ще се изпълнява от няколко правителства”, каза Плевнелиев.

Чрез консултациите с политическите партии създаваме механизъм за сътрудничество и дебат, и намиране на решение на важни за нациите въпроси, посочи президентът.

„Въпреки тежката конфронтация, парламентарните сили загърбиха политическото противопоставяне по някои важни въпроси и създадоха надпартиен консенсус. По време на КСНС проявихме разбиране. Членовете на КСНС се обединиха около споразумението за партньорство с Европейската комисия, което предстои да бъде подписано трябва да съответства с Националната програма за развитие на България 20-20”, заяви Плевнелиев.

Една от най-сериозните заплахи за националната сигурност е енергийната зависимост, каза президентът.

ДКЕВР трябва да се превърне в независим регулатор

това смислено и отдавна чакано решение може да се превърне в реалност с промени в Закона за енергетиката. България е европейски шампион по пилеене на енергия”, заяви държавният глава.

„Решението е енергийна ефективност навсякъде. Вместо само да констатираме как българските села се обезлюдяват, нека да дадем шанс на хората да си сменят дограмата, фасадата и покрива. Една от най-сериозните заплахи за националната сигурност е енергийната зависимост. Благодарен съм, че три поредни правителства полагат усилия в посока енергийна диверсификация. Необходими са спешни действия за изграждане на конекторите с Гърция, Сърбия, Турция”, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му има политически консенсус по ускореното изграждане на базистна инфраструктура. Плевнелиев заяви, че приоритетни са автомагистрала „Струма”, „Хемус”, тунелът под Шипка. „Най-бедните български региони са тези, които са изолирани. В Южна България има повече работа, повече туристи, повече доходи. Седемте български магистрали могат да бъдат изцяло завършени до 2020 г.”, посочи президентът.

Плевнелиев заяви, че

България трябва да е приемана от партньорите нои като страната на розите, която се модернизира и е двигател на промените, на свързаност с Европа.

Важно е да се осъществи решителен пробив в електронното управление в интерес на гражданите и бизнеса. Ефектът ще бъде огромен, смята Плевнелиев. Според него така българите ще повярват отново в държавата си и, че тя работи в техен интерес. Ще се създава отношение на прогнозируемост и доверие между граждани и държава.

„2013 г. премина под знака на активното гражданско общество за защита от монополите. Тежкото състоянието на сектор енергетика налага проверка пои всички звена по веригата. Изводите за България са свръхпроизводство на електрическа енергия при занижено потребление. Липса на прозрачност при управление на държавни активи, липса на независимост и прозрачност на държавния регулатор”, каза Плевнелиев.

При пристигането на Плевнелиев в парламента депутатите от „Атака” разпънаха лозунги с обидни призиви към държавния глава.

Коментари 160
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

160 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 10 минути

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 16 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 57 минути

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 1 час

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Четирима убити при нападения с нож в американския щат Илинойс

Свят Преди 2 часа

Задържан е 22-годишен заподозрян

<p>Защо Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването</p>

Каква е причината за рокадите в Украйна: Зеленски смени шефовете на сигурността и разузнаването

Свят Преди 2 часа

В традиционното си вечерно видео обръщение украинският президент не спомена никакви конкретни причини за уволнението на Олекси Данилов

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 2 часа

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко