Брюксел: Не се справяте с организираната престъпност
Брюксел: Не се справяте с организираната престъпност   
Източник: ЕПА / БГНЕС - архив
164
Оа анизираната престъпност е фундаментално предизвикателство за държавата и обществото. Остават въпросите за независимостта на съдиите в България, пише в черновата на доклада на Европейската комисия.

Кореспондентът на БНТ (bnt.bg) в Брюксел е видял част от документа, който трябва да бъде оповестен в сряда, 18 юли. В него се прави петгодишна оценка на напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Според кореспондента на БНР (bnr.bg) в белгийската столица

Еврокомисията планира смекчаване на мониторинговия механизъм за България.

Записано е, че страната има нужда от време, за да изпълни оставащите препоръки - общо 17 на брой. Механизмът за сътрудничество и оценка остава, защото той се оказал ефективен, но се препоръчва следващият доклад да бъде представен чак в края на 2013 г., т.е. за България отпада и издаването на два доклада годишно. Досега комисията издаваше доклади на всеки шест месеца.

По този начин Еврокомисията за първи път разделя България от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка още в края на тази година - заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона.

За разлика от България, Румъния ще получи следващия си доклад в края на тази година, а през следващата година интензитетът на докладите е възможно дори да се увеличи.

За България се отбелязва, че са налице всички необходими предпоставки за изпълнение на изразените препоръки и се дава време, за да може те да бъдат завършени. Препоръчва се избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС) с мандат да осъществи цялостна реформа; на нов главен прокурор, който да въведе структурни промени, независимост и вътрешни проверки; попълване на празнотите, според които е възможно осъдени да избегнат изпълнението на наказанието.

Черновата на доклада за България не съдържа имена, в нея обаче са ясно разпознаваеми и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и скандала с Красьо Черния, и крайно нуждаещите се магистрати с морски имоти, както и някои назначени при спорни обстоятелства членове на висшия съдебен съвет.

Според в. "Труд" (trud.bg), който също твърди, че единствен разполага с черновата на доклада, Еврокомисията цитира данни на "Европол", че

български престъпни групировки, специализирани основно в трафик на хора и измами с банкови карти, действат в 15 членки на ЕС

и това ги прави едни от най-мащабните в Европа.

Но в политическата част на доклада правителството на Бойко Борисов било похвалено, според "Труд", че "напоследък има напредък в сътрудничеството с други членки на ЕС за пресичане на престъпления с презграничен характер".

В техническата част обаче пише, че напредъкът - основно обмен на оперативни данни, е нищожен предвид мащаба на организираната престъпност.

"Тези групировки упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции", пишело още в доклада.

В него се съдържала похвала за множеството полицейски операции след идването на власт на ГЕРБ. Но

ЕК констатира, че многото арести не са довели до много дела.

Все пак се отбелязва, че организираната престъпност "бе здраво разклатена, ограничиха се проституцията, трафикът на хора и фалшификациите".

За всичко останало "присъдата" според оценките на "Труд" е осъдителна:

България инвестира много в подобряването на институционалната и правната рамка за борба с организираната престъпност след 2010 г., но резултатите са ограничени.

Утрояването на полицейските разследвания до 6000 през 2011 г. не води до убедителни резултати.

Слаба разкриваемост на поръчковите убийства.

Законови ограничения за ефективността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура.

Програмата за защита на свидетели не дава резултати по важни дела.

Няма контрол на имуществото на висши държавни служители.

Само за 4 от общо 33 поръчкови убийства след 2006 г. са почнали съдебни дела. А от общо 77 "знакови" дела за организирана престъпност, които ЕК наблюдава, едва 16 са приключили с присъди. В 10 от тях всички или част от обвиняемите са оправдани.

В доклада се казва, че за слабите резултати според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

Документът посочва, че има случаи, когато назначаването на съдии от парламента и ВСС е било непрозрачно и помрачено от обвинения за политическо влияние.

В последния момент изглежда е бил добавен текст за уволнението на съдия Мирослава Тодорова от Висшия съдебен съвет (без да се споменава името й), като се посочва, че това е пример за непоследователност в дисциплинарната практика.

Друг проблем е голямата разлика в натовареността на съдилищата в София и в другите градове и забавянето на публикуване на мотивите за присъдите. По този начин, пише в доклада, много съдии се намират в техническо нарушение и могат да станат обект на субективно отношение.

След 2010 г. интензивността на борбата срещу организираната престъпност се е увеличила, полицията е поела по-активна роля,

пишело в доклада. Все още обаче липсвали убедителни резултати в справянето с този проблем в досъдебното и съдебното производство, все още има много нерешени и забавени случаи.

В документа се отбелязва създаването на специализирани структури в полицията, следствието и съда за борба с организираната престъпност, но досега те не са могли да докажат ефективността си. Специализираният съд, например, се е занимавал предимно с маловажни случаи, тъй като законите не му дават възможност да разглежда делата по приоритет.

Въпреки че след 2010 г. България инвестира много в подобряване на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени -  само няколко важни случая са завършили с присъди, в няколко случая обвиняемите са били признати за невинни, когато наличните доказателства са създали очакване за присъда.

Лоши са резултатите и в разкриването на поръчковите убийства,

смятат експертите на Европейската комисия. Посочва се и изчезването на братя Галеви след като получиха осъдителна присъда.

Дали този текст в черновата на сегашния доклад ще бъде одобрен от комисарите предстои да разберем в сряда, напомня кореспондентът на БНТ в Брюксел .
Коментари 164
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

164 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 2 минути

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 3 минути

Доставката на новите изтребители ще стартира през 2025 г.,

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 1 час

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 1 час

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 1 час

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

<p>Обмислят&nbsp;2 май да бъде неучебен ден в цялата страна</p>

Галин Цоков: Обмисляме 2 май да бъде неучебен ден в цялата страна

България Преди 1 час

Според него има възможност издадените вече заповеди от някои кметове, които обявиха 2 май за неучебен ден, да отпаднат

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 2 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 2 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 2 часа

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 2 часа

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 2 часа

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 2 часа

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер след отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 2 часа

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 3 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 3 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"