Борисов: Като чуя 'Цанков камък” и ме заболява сърцето
Борисов: Като чуя 'Цанков камък” и ме заболява сърцето   
Източник: БГНЕС
132
Ко о чуя "Цанков камък" и ме заболява сърцето, казва премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда. Това става ясно от стенограма, публикувана на сайта на Министерски съвет.

В сряда правителството реши  да се създадат условия за изграждане на електропровод, необходим за захранване на осветлението и вентилацията на тунела по новия път Михалково-Девин, като без него не може да бъде въведен в експлоатация пътят и ВЕЦ "Цанков камък".

"Те без вентилация и осветление ли са го пуснали?!",

пита Борисов, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяснява, че там няма нищо узаконено.

"Приемателната комисия, за да издаде Акт 16, за да може този път най-накрая да стане републикански път и да бъде поет за зимно поддържане от Пътната агенция, когато започна да прави преглед какво е построено и как е построено установи, има над 20 страници предписания", казва Павлова. Когато е строен пътят, проектът не е съгласуван с АПИ, казва тя. По думите й тунелът има осветление и вентилация, но са направени без да имат право на строеж, без да имат документи.

Териториите, в които са правени скатовете, не са били с променено предназначение. Не са имали преостъпено право на строеж нито за въздушни линии, нито за ток, нито за строителство.

"То може ли така да се строи? Михалевски какво казва по въпроса?", пита Борисов. "Проектът са го строили НЕК, въпреки че не е съгласуван с Пътната агенция, както би следвало, предвид, че това ще става републикански път, което построиха. Именно затова проектът е сгрешен. Първо, трасето, което е избрано, е най-сложното трасе в най-тежкият участък, имали са други алтернативи и не случайно до ден днешен падат скатове и скали, защото той просто не е изчислен правилно и не е укрепен скатът", казва Павлова.

"А какво казва този титан в строителството Михалевски по въпроса?",

пита Борисов. "Не знам, но важното е, че със средствата, които сега Министерство на финансите ни предостави, сега като направим приемателната комисия, паралелно с това укрепваме скатът", казва Павлова. "Ясно, но все едно ми късаш живо месо, защото 3,5 млн. отиват пак там. Питам, какво казва титанът на строителството Михалевски по тази тема, като говорите за пътища, колегиално? Кажи: господин Михалевски, като ми задаваш по 20 питания, ела да отидем да видим какво си строил ти като зам.-министър, ела там да ти видя знанията и познанията. Вижте, те със своята наглост и арогантност...

Просто трябва да ги водите на място.

Публично, кани го там, кани го сега да дойде и да види... Ела да отидем да ми кажеше как се строи, примерно, защото ми трябва бързо да строя един тунел сега под Шипка и да ми дадеш акъл как мога да го построя без разрешения, без еди какво си, просто как го правите вие, как успявате, хора, и за толкова много пари?! Кажи: И аз искам за 200-300 млн. да направя един път километър и половина-два, примерно нещо такова. Обърни се публично към него", казва Борисов.

Според Лиляна Павлова в конкретният случай най-голямата отговорност носят строителите, чийто възложител е НЕК, тъй като НЕК, строейки "Цанков камък", си възлага за един златен път за над 200 млн.

С толкова пари можехме да направим всички пътища в региона около Девин.

Преди няколко месеца БСП, специално Станишев използваха думи като „опоскаха фискалния резерв", „изядоха парите", в смисъл нещо, което те го правеха години наред, казва премиерът. "Обяснението е простичко. Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си. А сега фискалният резерв е 7 милиарда и 200 млн. и съответно очаквам още близо милиард лева да бъдат разплатени от Брюксел", казва Борисов.

"Една от най-големите гордости на Станишев е, че ни били оставили пари във фискалния резерв. Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от "Париба", 300 млн. и нагоре за мотриси, милиард за "Цанков камък" и разплащанията, които направихме там, плюс "Белене", плюс кърджалийското "огледало", плюс толкова много, което доплатихме, за да стане факт АМ "Люлин", Дунав мост 2 и т. н. И като се прибави, че на последното им заседание вдигнаха пенсиите, които са близо милиард. Да не препусна и хеликоптерите, там са 300 милиона и нагоре. И ще видите, че ако те са си платили, са щели да ни оставят фискален резерв сигурно под критичния минимум, без да са построили нищо, а само са похарчили парите", казва Борисов.

По думите му това обяснява всичките им вопли.

"Аз благодаря на всички министерства, които работят по европейски програми. Отново ще похваля това, което днес направихме с Игнатов за пореден път, това, което преди няколко дни направихме с министъра на здравеопазването, това, което с Тотю Младенов правим регулярно, с министъра на икономиката Добрев - това са европейските проекти, усвояването на пари и финансиране на различни програми", казва Борисов.

"Може да си представите колко много се радват хората, защото това са живи пари и то десетки милиони. Около 520 млн. в условията на криза са влезли в образованието. И днес ми беше много приятно, когато ректори на университети казват, че за първи път от толкова години получават европейски пари. И вие видяхте голямата амбиция в тях да усвояват и да правят проекти, защото вече усетиха колко е хубаво от европейските фондове да дойдат 1, 2 или 3 млн. и то в сфери, в които до вчера си казвал, че си изостанал, че няма финансиране, че не може и т. н. Много е приятно да гледаш ректорите от Варненски, Бургаски, Софийски, от всички университети, да чуят какво правят и колегите им. Иначе всеки знае само своя университет. Докато сега чува на фона на всичко това, което се случва, колко много се прави в цялата страна за образованието", казва Борисов.
Коментари 132
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

132 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 6 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 11 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 1 час

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 1 час

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 1 час

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 2 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

6 знаменитости, които наскоро разбраха, че са болни от рак

Свят Преди 2 часа

Вижте по-отблизо живота на тези в светлината на прожекторите, които наскоро са се сблъскали със страшната диагноза