206

Ако имаме пари, ще асфалтираме и лунната пътека на морето, казва премиерът Бойко Борисов по време на последното заседание на кабинета. Стенограмата от заседанието е публикувана днес на сайта на правителството.

"Вчера с Вежди Рашидов правихме едно съвещание на тема по културния туризъм какво възстановяваме. Те няма какво да кажат, за четири години да ни го посочат – ето това сме направили.

Ако направят една социология на улицата, да ги питат какво направиха, аз мога да изброя поне 30-40 детски градини, Южна дъга, спортни зали, магистрали, каквото искаш. Те не могат да ни посочат нищо. А отчитаха три милиарда излишък.

Вие представяте ли си Дянков да ми каже, че имаме три милиарда излишък? Ние ще асфалтираме и лунната пътека на морето. Аз само питам кметовете: къде са тези три милиарда някой да ми каже? Видяхте ли ги? Какво тук направиха? Три лева да са и ще се видят къде ги оставяш. Три милиарда къде са ги изхарчили - не знам. Царят направи поне чешмички", казва премиерът.

Той говори пред министрите и за развитието на туризма и особено на инфраструктурата, свързана с културния туризъм.

"ОК, Слънчев бряг е за младите хора, но по другите перлички - имаме Поморие, Приморско, Созопол, Несебър, нагоре чак до Каварна, Шабла, тези също уникални неща, които имаме, скалните пещери, там ще сложим пари. Таргетът на туристите, които търсим - средно, високо платежните туристи, които всеки със семейството си, с децата си, ще отиде да им ги покаже тези работи", казва Борисов.

Според премиера "Летище Балчик умишлено години наред не е пускано, за да може да има монопол на летище Варна и всички туристи за Северна България да минават през летище Варна". Той призовава министрите да се направи необходимото, за да функционира летище Балчик като гражданско.

"Аз искам там да бъде гражданско летище, да се ползва от големи оператори, които да докарват туристи в Северна България.

Там искам да има гражданско летище. И хората да могат да избират къде да кацат. Да се намери сериозен оператор, който да гарантира всичко това. Това веднага ще активизира и собствениците на другите летища да си ги превърнат от селски кокошарници, каквито са в момента, в нормални летища", казва премиерът.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@