322

С цялото ми уважение към протестиращите, реформите продължават.

Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос за продължаващите протести.

Правим ги, с нас или без нас, реформите ще се случат, коментира Борисов, като отбеляза, че се надява и на здравия разум на протестиращите.

Запитан за думи на земеделския министър, че Сергей Станишев и Корнелия Нинова застават зад протестите на земеделските производители, премиерът Борисов каза, че те публично са излезли и призовават всички да се включат, да участват.

"При тях получаваха милион и нещо, сега получават милиард и половина.

Земеделските производители избират, с цялото ми уважение към тях, просто в случая не са прави", коментира премиерът.

Толкова много пари получиха през тези две години, получават и за следващата година плюс седемдесетте милиона, които ще им намалим от акциза на горивата, нямат основание, каза още той.

Що се отнася до реформите в пенсионните системи и всичко останало, те се правят от първи януари така, както сме го вкарали в парламента, добави Борисов.

Модернизацията на здравеопазването, образование и съдебна система се забавиха, това беше грешка, която сега ни струва скъпо, каза още премиерът.

От дистанцията на времето виждаме, че в много области, в които нямаше ясно написани европейски критерии, реформите бяха забавени и не се случиха, така както искаха мнозинството български граждани през 1989 г., отбеляза Борисов.

Обществата в преход са особено чувствителни към правосъдието, изграждането на доверие в съдебната система е основен показател при оценяването на успешността на прехода, каза още премиерът.

Той допълни, че съдебните реформи в Централна и Източна Европа бяха насочени към отделяне на съдебната власт от политическия апарат и трансформирането й от защитник на правата на държавата, в защитник на правата на гражданите.

Двайсет години по-късно реформата на съдебната система продължава да бъде във фокуса на обществения дебат, явно уроците в тази област по-лесно се преподават, отколкото се учат, каза Борисов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@