114

Човек може да е обществен враг №1 и същевременно да е шегобиец.

Алексей Петров отваря вратата на дома си, разположен във височините над София, криейки лицето си зад картонена маска.

Тя изобразява лицето на българския премиер Бойко Борисов. Така започва големият анализ на вестник "Монд" за случващото се в България.

Следва пълният текст на авторитетното френско издание:

С усмивка бизнесменът ни кани да се настаним край кръгла маса от стъкло в модерния си безличен хол.

Именно тук преди една година са се изсипали полицаите, изпълняващи операция "Октопод". Тя е насочена срещу 20-ина стриптийз клубове и търговски обекти и трябва да покаже нечувана досега воля на правителството да се бори със сивата икономика.

"Петров е едно от лицата на прехода, уверява ни вътрешният министър Цветан Цветанов. "Октопод" представлява симбиоза между бившите властови структури и организираната престъпност и всичко това подкрепено от медийно присъствие".

Навремето Брюксел мъркаше от удовлетворение. Накрая, три години след влизането на страната в ЕС, там са наясно с корупцията, прането на пари. Представян за куче в това блато на престъпността, образувало се след падането на комунизма, Петров е третиран като обикновен престъпник.

Информиран в началото на 2010 г. от българската полиция, американския посланик в София оценява тогава неговата империя (таксита, застраховки, проституция) на стотици милиони долара, гласи телеграма, до която се е добрал сайтът Уикилийкс.

Следват дълги и мъчителни месеци в затвора. След това правосъдието изпада в безтегловност.

"От 2001 г. аз нямам никакво пряко участие в нито една фирма, а само приятелски връзки", твърди Петров.

"Целият полицейски апарат е мобилизиран срещу мен. Близо 150 души бяха разпитани. Всички мои партньори от 20 години насам бяха поставени под натиск. Дори предложиха 250 хил. долара на човек да свидетелства срещу мен", казва още той. През декември 2010 г. на Петров е наложена мярка домашен арест.

От 7 февруари той е на свобода с условие да не напуска страната и решава да разчисти сметките си.

През януари скандалният седмичник "Галерия", който според властите е контролиран от него, публикува серия от СРС-та, компрометиращи правителството. Изтичането на информация несъмнено е от вътрешното министерство или от специалните служби, където има хора, враждебно настроени към властта.

На 10 февруари взривно устройство експлодира пред входа на редакцията. Ръководителят на ДАНС Цветлин Йовчев е принуден да подаде оставка. Битката обаче едва сега започва.

Петров вероятно ще е кандидат в президентските избори през есента, с което ще се политизира съдебното преследване срещу него. Истинският му противник е премиерът Бойко Борисов, който също има нетипично минало.

Бивш пожарникар, той беше охранител на бившия комунистически лидер Тодор Живков, след това главен секретар на МВР. Избран е за кмет на София и създава партията ГЕРБ, която печели парламентарните избори през 2009 г. с обещание да изкорени тежката престъпност.

Това е човек, който се мисли за Елиот Нес, има нужда от Ал Капоне. За него това е Алексей Петров. В България са примесени сянка и светлина, частни и публични интереси, неофициални и официални власти, продължава статията в "Монд".

С врат на бик, торс на борец, с живи дръпнати очи, Алексей Петров кокетничи,

като говори за себе си в трето лице. "Петров е средностатистически гражданин на Европа", казва с усмивка.

Ние, разбира се, сме милиони като него - с минало на член на елитно антитерористично поделение, червените барети, създадено при комунизма срещу действията на мюсюлманите, обвинени за протурски настроени, ръководител на отбор по карате, разнолик бизнесмен, чиито съдружници са мускулести мъже, служили някога в неговото поделение.

В началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни преминаха в охранителния и застрахователния бизнес. Тяхното CV бяха юмруците им, структурите им – подмолни. Затова беше трудно да се различат покровителите от рекетьорите. Понякога те бяха едни и същи лица. Бандитът винаги е конкурент.

"Аз правех силно, а не силово застраховане", твърди бизнесменът. "Аз участвах в създаването на групи за самоотбрана, за да защитаваме обикновените хора, защото полицията не правеше нищо", добавя Петров.

Премиерът Бойко Борисов, с когото се срещнахме, не пожела да говори за Алексей Петров, "за да не остави впечатление за държавен натиск върху воденото следствие". Той обаче сподели една история с него отпреди 30 години.

Двамата каратисти се сприятелили през 1982 г. В средата на 90-те години, разказва бизнесменът, те дори били партньори в дружество, което трябвало да популяризира техния спорт, но което никога не развило реална дейност. Според Петров бъдещият премиер е принадлежал към конкурентни сиви структури в охранителния бизнес и събирането на дългове.

На 14 август 2002 г. Алексей Петров бива прострелян с автоматично оръжие на излизане от басейн. Седмица по-късно Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, го посещава в болницата.

В служебните ми задължения беше да посетя всякакви пострадали, обяснява днешният премиер.

През 2008 г., когато вече е кмет на София, той се изправя пред огромна криза, свързана с боклука.

Алексей Петров разказва: "Той ме повика на помощ поради опасността от епидемия. Аз поисках от ръководството на ДАНС да намери решение. "Защо Алексей Петров има такова влияние? Защото от 2001 г. той е неофициален агент на разузнаването в ДАНС, а през 2008 г. бива назначен за съветник на ръководителя на агенцията.

"Той е сътрудничил в продължение на 10 години, като съдействал за разкриването на контрабандни структури", обяснява Явор Дачков, заместник - главен редактор на вестник "Галерия".

"Аз предоставях информация за чужди инвестиции, без да получавам заплащане", твърди Петров. Алексей Петров все е между два свята.

През декември 2006 г. той организира тайна среща между тогавашния вътрешен министър и двама бивши колеги от контратероризма – Братята Галеви, превърнали се във видни фигури в престъпния свят, но за всеобща изненада оневинени през ноември 2010 г. "Те ни предоставяха информация за "къртици", работещи в министерството за конкурентни криминални структури", уверява Петров.

Връзките с Бойко Борисов са били скъсани, според Петров малко преди ареста му

на 10 февруари 2010 г. Новият премиер е на път да установи своята власт върху страната. "До тогава си пишехме есемеси, както дори не си пишете с жена си". Но от няколко месеца Петров започнал да го напада в медиите.

"Упреквах Борисов за това, че искаше да възкреси в областта на сигурността методите от тоталитарното време. Именно след това се опитаха да ме дискредитират. Борисов се крие зад вътрешния министър, но именно той започна всичко. Той ме познава отлично", казва Петров.

В импозантния офис на премиера са наредени снимки от срещите му с големите в този свят. Големите според Бойко Борисов са бившите му колеги от полицията. Политическият му успех се дължи на харизмата му, на уличния му език, на обещанията му да изчисти държавата, разядена от корупция.

"Борисов не идва нито от дясно, нито от ляво, а отдолу", обяснява политологът Иван Кръстев. "Той е политически гений, но няма управленски идеи. Възприятието му за света е напълно полицейско. Той успя да вдъхне страх. Преди хората не правеха нищо без подкуп. Сега те не правят нищо", допълва политологът.

Самият премиер не приема тези лекции. Той вярва в репресивната педагогика.

"Затворите са измислени отпреди векове. Понякога, някои хора са намирали още по-нечовешки наказания като замерянето с камъни или отрязването на ръце. Всичко това е подчинено на една цел: да бъде прекратена определена практика или да бъде наказана".

Борисов изброява успехите си срещу престъпността - десетки затворени печатници за фалшиви долари за десет години, арестуването на трафиканти на цигари, отстранени заради корупция държавни служители и магистрати. "Няма да позволя на никого да забрави това. Хората гласуват за свършена работа, а не заради харизма. Именно заради това ме ценят".

Критиците на Борисов припомнят изследване на института Филип Морис Интернешънъл.

Делът на контрабандата при потреблението на цигари се е увеличил от 18% през 2009 г. до 34% през 2010 г.

"Тези количества не могат да бъдат достигнати без участието на държавата на определено равнище", коментира Арман Бабикян от агенцията за политически маркетинг "Итера".

Депутатката Мария Капон също не вярва в скъсването на връзките, за които говори премиерът. "Олигарсите продължават да са защитени, но в друга среда. Продължаваме да ги виждаме на Малдивите през лятото и в Куршевел през зимата", казва тя.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@