12 часа променяха държавния бюджет за 2010 г.
В Народното събрание на второ четене се гледа актуализацията на бюджета   
Източник: Петко Налбантов, БГНЕС
220

След 12-часов дебат депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2010 г.

В одобрената рамка приходите са с 1 909 790 000 лв по-малко, а разходите са увеличени с 436 324 400 лв в сравнение с приетия в края на миналата година бюджет за 2010 г.

Средствата за разходите, трансферите и вноската в общия бюджет на ЕС са увеличени с 257 795 400 лв. Дефицитът е 3 684 194 600 лева.

Депутатите първо гласуваха приходната и разходната част на актуализирания бюджет, а след това разгледаха доклада за промените в актуализираният бюджет за 2010 г.

Раздаденият на народните представители доклад бе 181 страници.

Приходите в бюджета са били 17,1 млрд. лв., а сега депутатите приеха те да бъдат 15,2 млрд. лв.

Намалението е при данъчните приходи, които от 15,4 млрд. лв. стават 13,5 млрд. лв. Най-голям дял от тях се пада на ДДС с 940 млн. лева, на акцизите - с 680 млн. лв.

Намалението при митата е 46 млн. лева, при корпоративния данък е 271 967 300 лв. Увеличена е събираемостта от данъка върху доходите на физическите лица с 40 млн. лв.

След приемането на актуализацията вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви пред народните представители, че

правителството
приветства препоръките на Европейската комисия

за бюджетните дефицити на държавите членки през 2011 г.

По думите му намеренията на българското правителство съвпадат с тези препоръки. "Следваме своите цели - стабилна данъчна политика, поощряване на българското производство, инвестиции в инфраструктура, пари срещу реформи", каза Дянков.

Той благодари на депутатите за наситените дебати днес. "Ние подлагаме идеите си на обсъждане тук и навсякъде. Търсим прозрачност, каквато преди не е имало, но сега я има", каза още вицепремиерът.

Според него с актуализацията на бюджета правителството не е натоварило домакинствата и бизнеса с по-високо пряко или косвено облагане, не е намалило пенсиите и заплатите и е запазило нивата на осигуровките.

Той даде пример с Румъния, където днес президентът е предложил пенсиите да се облагат с 16% данък.

Днес България е сред страните, чиято фискална политика е най-адекватна на трудностите и на последиците от кризата, посочи Дянков. Той добави, че не е лесно, защото наследството, което са заварили, е било тежко.

"Икономическият климат в Европа и около нас не е благоприятен и е трудно предсказуем, но ние носим отговорност и правим това, което трябва да се прави", допълни министърът.

Парламентът даде възможност за повишаване на таксите на висшите училища.

С приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за държавния бюджет за 2010 г. депутатите решиха размерът на таксите да не може да бъде по-висок от една втора от диференцирани нормативи по професионални направления за един студент, определени от Министерския съвет.

До момента размерът на таксите не можеше да надвишава една трета от нормативите.

Не беше прието предложението на Коалиция за България размерът на таксите да остане същият.

Таксите за обучение в държавните висши училища се определят от Министерския съвет в годишен размер. Студентите заплащат таксата на равни вноски в началото на всеки семестър.

Със 134 млн. лв. се намаляват

разходите на Министерството на здравеопазването,

гласуваха депутатите. Предварително заложеното съкращение беше от 160 млн. лв., но днес парламентът реши 26 млн. лв. допълнително да бъдат отпуснати за лекарства.

С около 14 млн. лв. се намаляват средствата за превенция и контрол на общественото здраве.

Непроменени остават парите за МВР и Министерството на отбраната.

За Министерския съвет са предвидени разходи общо от 70, 440 млн. лв. при заложени близо 88 млн. лв. От тях 500 хил. лв ще отидат като допълнителна субсидия за вероизповеданията.

Финансовото министерство получава с 45, 6 млн. лв. по-малко - 254 502 млн. лв. , вместо 300 102 млн. лв.

Заложените в актуализацията разходи за Министерството на външните работи са 104,240 млн. лв., което прави орязване с 18, 395 млн. лв.

С около 20% се намаляват трансферите от Министерството на образованието към висшите учебни заведения и БАН.

Така академията получава 59, 765 млн.лв. при заложени в гласувания за 2010 г. бюджет 74, 695 млн. лв.

С около 8 млн. лв. по-малко е сумата за СУ"Св. Климент Охридски", а с около 7 млн.лв. за Медицинския университет-София.

За образование са предвидени разходи от 358 304 млн. лв. вместо 388 192, което е намаление с 29 888 млн. лв.

Парламентът реши Министерският съвет да осигури до 116 млн лв при разпределение на резерва за неотложни разходи за премиране на тютюнопроизводителите за реколта 2009.

Мнозинството отхвърли предложението на Синята коалиция и "Атака" този текст да отпадне и парите да бъдат пренасочени към здравеопазването. Не беше прието и искането на ДПС да отпадне предлогът "до" преди сумата от 116 милиона лева, както и плащанията да се извършат до 15 дни след влизането на закона в сила.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че

всички средства, предвидени да се отделят от резерва, са записани с условното "до",

тъй като по всяка точка плащанията ще се доказват и ще се извършват на базата на конкретни документи, количества и ставки.


От резерва ще бъдат отделени средства и за текущи трансфери, обезщетения и помощи за домакинствата са предвидени до 142 млн лв.

До 45 милиона ще отидат за субсидии на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Средствата за финансиране на изграждането на автомагистрала "Люлин" от този резерв са до 62 500 000 лв.

Депутатите записаха, че общините могат да бъдат подпомагани за достъпа си до финансиране от фонда за органите на местното самоуправление в българия "ФЛАГ" - ЕАД, със средства до 4 млн лв при изпълнение на проекти от европейските фондове.

Условията, критериите и реда ще са определени от Министерския съвет, съгласувано с Националното сдружение на общините.

Държавният фонд "Земеделие" през 2010 г. ще извършва плащания за финансиране на разходи за данък върху добавената стойност на общини по одобрени за подпомагане проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода от 2007 г. до 2013 г. при условия и източник и ред, определени от Министерския съвет.

С актуализацията се утвърждава коефициент за определяне на месечните авансови вноски за корпоративни данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 1,1.

Народното събрание отхвърли предложението на парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да бъде увеличен бюджетът на агенцията с 12 390 000 лв за изплащане на обезщетения на съкратени служители.

Депутатите приеха предложението на вносителя средствата за ДАНС да бъдат 77 200 000 лв, което е намаление от гласуваните в края на миналата година средства с 19 335 000 лв.

Субсидията за делегираните от държавата дейности в общините

се намалява с 62 135 500 лв. Това приеха депутатите при гласуването на второ четене на промени в Закона за държавния бюджет за тази година. Общата изравнителна субсидия става 217 660 400 лв, която според досегашния закон беше 242 617 000 лв.

За зимно почистване разходите се намаляват с 548 000 лв, а целевата субсидия за капиталови разходи е по-малко с 12 390 000 лева и сега тя възлиза на 110 210 000 лв.

Вместо 50 млн. лв за ремонт и изграждане на общински пътища са предвидени 42 500 000 лева.

В отговор на левицата, че тези съкращения ще "смажат" общините, депутатът от ГЕРБ Любен Татарски обясни, че реалното намаление на средствата на годишна база е с 4,4%. Той каза, че преразпределението на средствата на всяка община е станало по справедлив и толерантен начин, като изравнителната субсидия за т. нар. слаби общини остава същата.

Борбата с комарите се превърна в една от най-интересните теми


преди обяд по време на дискусията. Въпросът предизвика обяснение от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков в пленарната зала, който до този момент не беше взимал думата.

По молба на председателя на парламента Цецка Цачева, Дянков поясни, че вече се работи съвместно с румънското правителство за борба с комарите и не са необходими допълнителни средства в актуализацията на бюджета.

След като подкрепи актуализацията на бюджет 2010 на първо четене, "Синята коалиция" отправи критики към предложените от ГЕРБ промени и се обяви против актуализирания бюджет.

Предложената актуализация на бюджета е като

"пир по време на криза",

заяви съпредседателят на ПГ на "Синята коалиция" Мартин Димитров при обсъждането на промените.

По думите на Димитров има опасност, ако не спазим бюджетна дисциплина, да бъдем глобени от Европейската комисия, което ще доведе до загуба на еврофондове, разклащане на стабилността и отдръпване на инвеститори.

От левицата видяха в промяната на бюджетните параметри опит да се узаконят направени, но непредвидени разходи, както и узаконяване на дефицит над 3% и стопяване на резерва до санитарния минимум от 4 млрд. лв.

Според "Атака" става въпрос не за големи изменения в бюджета, а за "фина настройка".

 
Коментари 220
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

220 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

.

Александрина и Феодор се разделиха с приключението „Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Участието си в романтичното предаване продължават Поля и Здравко

президентът на Азербайджан Илхам Алиев

Русия: Азербайджан наруши споразумението за прекратяване на огъня с Армения

Свят Преди 7 часа

По-рано азербайджанското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над някои помощни пътища в Нагорни Карабах

Варна кану каяк

Протест срещу преминаването на АМ "Струма" през Кресненското дефиле

България Преди 8 часа

Пред общината бяха наредени гумени лодки и каяци, колела

Пламен Димитров

КНСБ: Инфлацията за последните 25 месеца е малко над 28%

България Преди 9 часа

По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж

дрегер архив

За едно денонощие: Установени са 17 случая на водачи зад волана след употреба на алкохол

България Преди 10 часа

Данните са междинни и в тях са включени резултати, обобщени до 16:00 часа днес

.

Румънска сенаторка по стъпките на Путин: Иска Румъния да анексира територии на Украйна

Свят Преди 11 часа

Сенаторката реагира незабавно с изявление от новата си партия SOS Romania

джендър

Световната федерация по лека атлетика забранява трансджендъри да участват като жени

Свят Преди 12 часа

"Да предпазим женските категории в нашия спорт, като ограничим участието на трансджендър атлети"

пол

Германия улеснява процедурата за смяна на пола

Свят Преди 12 часа

Тази процедура е дълга, скъпа и се счита за унизителна от засегнатите лица

Владимир Путин и Ердоган

Ердоган благодари на Путин за удължаването на зърнената сделка

Свят Преди 12 часа

Освен това той казал, че Турция и Русия „могат да предприемат нови стъпки на основата на икономическото сътрудничество, съгласувано в Сочи“

Владимир Путин

Хърватия: Бихме арестували Путин

Свят Преди 13 часа

Хърватия признава Международния наказателен съд

„Най-странната рап битка“ чрез изкуствен интелект

Изкуствен интелект организира рап битка между политици

Любопитно Преди 13 часа

„Най-странната рап битка в историята“ с участие на унгарският министър-председател Виктор Орбан

Доналд Тръмп

"Животно, подкрепено от Сорос": Тръмп с първи предизборен митинг

Свят Преди 13 часа

Той все още очаква резултатите от разследването по негов адрес

The Specialized Prosecutor"s Office is investigating officials from Bulgaria’s Ministry of Interior into alleged fraud

66 души са задържани при спецакция във Варненско

България Преди 14 часа

Криминалистите са намерили и иззели над два килограма марихуана, метамфетамин и хероин, немалка сума пари и електронна везна

Медведев

Медведев: Tрябва да се забрани на "чуждестранните агенти" да изкарват пари в Русия

Свят Преди 14 часа

Руският закон за "чуждестранните агенти" е насочен към хора, медии и неправителствени организации в Русия, които не се придържат към линията на правителството

<p>Рийз Уидърспун и съпругът ѝ взеха &quot;трудно решение&quot;</p>

След 12 години брак: Рийз Уидърспун и съпругът ѝ взеха "трудното решение" да се разведат

Любопитно Преди 15 часа

„Насладихме се на толкова много прекрасни години заедно и продължаваме напред с дълбока любов, доброта и взаимно уважение към всичко, което сме създали заедно“, каза двойката в съвместно изявление

Гордън Мур

На 94 години почина съоснователят на "Intel" Гордън Мур

Свят Преди 15 часа

Мур и Робърт Нойс основават "Intel" през юли 1968 г.