1

П очина доц. д-р Игор Дамянов бивш министър на образованието в правителството на НДСВ от 2003 до 2005 г и дългогодишен преподавател в УНСС. Това съобщиха от Академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство.

„Доц. Дамянов извървя своя житейски и академичен път с честта и достойнството на уважаван преподавател, дал знания на няколко поколения студенти, на авторитетен учен и компетентен ръководител, на добър и почтен човек, който до края на живота си остана верен на своите възгледи, на обичта си към нашия университет, никога не изневери на традициите, духа и каузата на УНСС”, посочват от висшето учебно заведение.

Тв отбелязват, че „доц. Дамянов е пример за безкористна служба на българското висше образование и наука. Често казваше: „Крайно време е да си изясним философията на българското висше образование. Университетът трябва не само образова, но и да възпитава младите хора“. Той работеше за това със страст – и като преподавател, и като управленец. Подкрепяше младите си колеги, отваряше им вратата към академичното израстване, отнасяше се с разбиране, обич и доверие към студентите, насърчаваше ги да знаят и могат повече, да не се отказват от мечтите си”.

„Независимо на каква ръководна позиция беше – заместник-декан и декан на факултет „Международна икономика и политика”, заместник-ректор на УНСС, заместник-министър и министър на образованието и науката и др., доц. Дамянов даваше всичко от себе си за доброто на университета и на България. Правеше го убедено и безкористно. Не предаде съвестта и принципите си, ценностите, които изповядваше. Широкоскроена, ерудирана, благородна и толерантна личност с аристократичен дух, той беше чужд на омразата, завистта и високомерието. Беше сърдечен човек и верен приятел, на когото можеше да се разчита”.

„Името на доц. Дамянов ще остане свързано с нашия университет, с българското висше образование и наука, за които работеше със сърце и душа, с отдаденост, убеденост и професионализъм. Винаги ще помним неговата лъчезарна усмивка и отзивчивост, неговата добронамереност и човещина, неговата колегиалност и привързаност към УНСС”.

От 1996 до 1999 г. Дамянов е зам.-декан на факултет „Международна икономика и политика”.

През ноември 1999 г. е избран за първи зам.-ректор на УНСС, отговарящ за учебната работа. А от март 2001 г. става директор на Центъра по публична администрация към Института за следдипломна квалификация при УНСС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@