Плевнелиев пред ООН: Кризата в Сирия е риск за глобалната сигурност
Източник: БГНЕС
65

С итуацията в Сирия продължава да бъде основен повод за безпокойство и риск за глобалната сигурност, заяви президентът Росен Плевнелиев в речта, която произнесе днес пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

България остро осъжда химическото нападение в предградие на сирийската столица на Дамаск на 21 август, при което загинаха хиляди невинни хора, включително много деца. Използването на химическо оръжие представлява крещящо нарушение на международното право, военно престъпление и престъпление срещу човечеството, подчерта той.

Има силни доказателства в подкрепа на твърдението, че сирийският режим е отговорен за тези атаки, тъй като той е единствената страна (в конфликта), която притежава химически агенти и оръжия за нападение от такъв мащаб, отбеляза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза, че

България приветства рамковото споразумение между Съединените щати и Русия за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол

с цел неговото бързо и сигурно унищожаване.

Ние призоваваме Съвета за сигурност на ООН да се обедини и да изпълни съответните си отговорности съгласно устава, включително глава седма, заяви президентът.

Въпросът за използването на химическо оръжие не бива да отклонява вниманието от продължаващите груби нарушения на човешките права и човешки страдания в Сирия, предупреди в същото време той.

Президентът призова за съвместни координирани действия за облекчаване на тези страдания и подпомагане на нуждаещите се.

Бежанците

България предоставя хуманитарна помощ за облекчаване на положението на сирийските бежанци в съседните държави. Разположена недалеч от региона, моята страна също е засегната от ежедневния приток на бежанци от Сирия, отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев посочи, че въпреки ограничените финансови възможности, българското правителство е приело спешен план и е осигурило допълнителни ресурси, за да гарантира адекватна помощ за сирийските бежанци.

Разчитаме на помощта, предоставяна от нашите партньори и хуманитарните органи в системата на ООН, подчерта същевременно той.

За Иран, Израел и Палестина

Президентът изрази надежда, че Иран ще покаже ясна политическа воля и ще успокои тревогата на международната общност, като предостави достоверни доказателства за мирното естество и характер на ядрената си програма.

България е окуражена от възобновяването на преките мирни преговори между израелското правителство и палестинската автономна власт по инициатива на държавния секретар на САЩ Джон Кери, Квартета за мир в Близкия изток (ООН, САЩ, ЕС и Русия) и заинтересованите страни, отбеляза държавният глава.

Той посочи, че очаква и Израел, и палестинците да демонстрират ангажираност към мирното уреждане на конфликта и да се въздържат от едностранни действия, които би могло да подкопаят мирния процес.

За тероризма по света и атентата на летище "Сарафово", България

България осъжда тероризма като едно от най-ужасяващите престъпления и опасна заплаха за международния мир и сигурност, подчерта президентът Росен Плевнелиев. Той отбеляза, че тероризмът е ударил отново тези дни в Найроби, Кения, и от името на България поднесе най-дълбоки съболезнования на народа и правителството на Кения, както и на Ирак, Пакистан и други, където бяха извършени смъртоносни терористични атаки.

На 18 юли 2012 г. терористична атака отне шест невинни живота на българско летище и това промени България завинаги. Борбата срещу тероризма е обща кауза, за която цялата международна общност трябва да бъде единна, подчерта той.

"Вярваме, че извършителят на зловещия терористичен акт в Бургас ще бъде изправен скоро пред правосъдието", каза президентът Росен Плевнелиев.

"Обещавам, че България ще бъде отговорен и надежден партньор"

Държавният глава посочи, че установяването на доверие, добросъседски отношения, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион е сред приоритетите на България.

Моята страна остава силно ангажирана и ще продължи да подкрепя усилията на нашите партньори от Западните Балкани да покрият критериите за членство в ЕС и да заемат полагащото им се място в общото европейско семейство, обяви българският президент.

Росен Плевнелиев увери, че като кандидат за членство в Съвета на ООН за човешките права в периода 2019-2021 г., България ще увеличи своите усилия за покриване на най-високите стандарти в тази област както у дома, така и в международен план.

Моята страна е убедена, че курсът на реформи в ООН трябва да продължи, за да бъде повишена ефективността, представителността и прозрачността на цялата система на Организацията на обединените нации, посочи българският президент.

"Въз основа на нашия отдавнашен ангажимент в подкрепа на принципите и ценностите на Обединените нации, аз обещавам, че България ще бъде отговорен и надежден партньор, ако бъде избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2018-2019 г.", заяви президентът Плевнелиев и изрази надежда, че страните членки на ООН ще възложат на България тази отговорност, която тя е готова да приеме в дух на партньорство.

Изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие на ООН (които трябва да бъдат постигнати до 2015 г.) прилича на несвършена работа, отчете българският президент. Той призова за мобилизиране на всички налични средства и ресурси, за да се довърши започнатото, за да се постигнат наистина устойчиви резултати за човечеството и планетата.

Президентът Росен Плевнелиев подчерта централната роля на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) за това културата и образованието да заемат полагащото им се място в дневния ред за развитие след 2015 г.

В тази връзка той потвърди силната подкрепа на България за преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО за втори мандат.

Тази година България отбелязва 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война - уникално постижение на българското гражданско общество, подчерта Плевнелиев.

"За жалост, нашата страна бе в положение, в което не можа да направи същото за евреите от Северна Гърция и части от Югославия. Ние скърбим дълбоко за тяхната загуба, както и за тази на всички жертви на Холокоста", подчерта държавният глава.

В последно време граждани в целия свят, включително в България, се ангажираха активно в обществения живот, като искат по-голяма прозрачност, отговорност и честност от политиците, отбеляза в заключение Росен Плевнелиев. В моята страна смятаме, че тази нова енергия на гражданското общество заслужава да бъде насърчавана и подкрепяна, каза българският президент.

Той изрази убеденост, че запазването на човешкото достойнство е основната цел на ООН, както и на всяка истинска демокрация.

Коментари 65
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

65 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 2 минути

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

“Съдебен спор” върна Нана Гладуиш в България

Любопитно Преди 6 минути

Поводът е юбилейният епизод 1000 на емблематичното предаване на NOVA

99-годишна

Когато духът е най-важен! 99-годишна баба счупи 3 световни рекорда по плуване (ВИДЕО)

Любопитно Преди 22 минути

История, която звучи като от филм, но всъщност е самата истина

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 42 минути

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

<p>Доц. Кунчев обяви ще се въвежда ли&nbsp;извънредна епидемична обстановка заради коклюша</p>

Кунчев: Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша

България Преди 1 час

Карантина ще се въвежда само в конкретни училища и детски градини, където има заболели, като се въвежда и онлайн обучение

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 1 час

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 1 час

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 1 час

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 1 час

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 2 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 2 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността

Кого почита църквата днес

Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 3 часа

Свети Василий живял по времето на източния император Лициний (307-323 г.) и бил епископ на град Амасия в северната малоазийска област Понт

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Протести във Венеция след въвеждането на такса за туристи

Свят Преди 3 часа

Стигна се до сблъсъци между полицията и демонстрантите

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

Пускат движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас

България Преди 3 часа

От 5 март потокът от превозни средства се осъществяваше двупосочно в платното за София заради ремонт