Пандемията влияе не само на образователните резултати на децата, но и на психиката им
3

„Проблемът с психичното здраве на младите хора все още не е поставен със своята острота“ - това заяви Мария Янкова, програмен директор „Образование“ в УНИЦЕФ България, в разговор в студиото на „Събуди се“ по Нова Телевизия, посветен на темата за психичното здраве на младите хора у нас. Изследване на СЗО показва тревожни резултати. „Българските деца са на първо място по тютюнопушене, употреба на наркотици, ранен сексуален живот. Това са негативни стратегии за справяне, за които се хващат, защото няма подкрепяща среда около тях“, заяви Янкова.

„Един от големите дефицити в днешно време е емоционалната интелигентност. Децата трябва да бъдат подготвени как да се справят с такива ситуации“, каза известният психолог Мадлен Алгафари. Децата имат нужда от един предмет в училище, наречен „Себепознание“, много по-необходим от всички останали. Например какво се прави, когато съм ядосан. Какво се прави, когато съм изплашен – това са набор от положителни стратегии, които изместват посягането на към чашката, дрогата. „Когато моделът на възпитание е строго авторитарен или твърде либерален, винаги има една тревожност“, заяви още експертът. „Ако си бил под похлупак и ти е спестявана всякаква трудност, е много трудно да намери начин да преодоляваш изпитанията“, допълни тя.

В условията на пандемия децата и младежите са особено уязвими и се сблъскват с нови предизвикателства, едно които е онлайн обучението. „Онлайн обучението повлия изключително много освен върху образователните резултати на децата и върху тяхната психика и социализация, върху начина, по-който те се чувстват и усещат. То разпадна и онези наченки на училищни общности, които наблюдавахме и за които училището има ключова роля“, каза Мария Янкова.

Защо социалното и емоционално учене е важно за всяко дете и как да го постигнем в клас?

„Онлайн обучението стартира като компенсаторно. В никакъв момент целта не е била то изцяло да измести присъственото обучение“, категорична беше Янкова. Тя цитира изследване, направено от УНИЦЕФ, според което всяко пето дете в България определя себе си като тревожно и изпитва повишен гняв. Онлайн обучението е една от причините за това – то се отразява не само върху настоящите резултатите в ученето, но има и дългосрочен негативен ефект върху младите хора. Те нямат позитивни стратегии, с които да се справят в трудни моменти, посочи още служителят на УНИЦЕФ. 

„Социалните мрежи остават основното средство да се държиш закачен за света, за социалното. По повод дистанционното обучение една майка ми каза: „Децата ми отново отидоха в асоциалното“, заяви училищният психолог Анет Маринова. По нейните думи много младежи ѝ споделят, че за тях миналата година е празна, че не са наясно какво точно са научили. Според психолога две години дават сериозно отражение върху изграждането на характера на едно дете и пандемията неминуемо ще даде трайно отражение в бъдеще. „Депресия, но и развиване на чувство за самота. Едно дете ми каза, че е учудило на себе си как може цяла седмица да стои по пижама в леглото, цяла седмица да няма порив да излиза навън“, допълни Маринова.   

„Ние сме само познати. Запознали сме се, но не сме приятели. Не се виждаме, не си говорим. Минава часът и си пишем само онлайн. Свиквам по този начин, а аз не искам да свиквам така“, коментира Алекс, който е десети клас в 23-то училище „Фредерик Жолио Кюри“ в столицата. 

За седмокласничката Яна онлайн обучението не е толкова ефективно, колкото присъственото, защото дори и самите учители не могат да разберат дали са си свършили правилно работата. „На тестовете много лесно можеш да се измъкнеш“, казва момичето. „Много лесно можем да се разсейваме“, смята и нейната съученичка Мартина. Петокласникът Мартин споделя, че онлайн обучението му влияе зле, тъй като не се вижда с приятели. По думите му комуникацията онлайн не замества общуването на живо. 

А как да разберем кога дефицитите в образованието водят до емоционален проблем? 

„Трябва да говорим с децата си и да формираме у тях тази готовност да споделят“, отговаря Младен Алгафари. „Наблюдавайте поведението на детето, вижте как спи, как говори, колко е физически активно. Много от реакциите се случват на нивото на тялото. Появяват се диагнози, странни за детска възраст“, посочи още психологът. Тя отбеляза, че стоенето пред компютъра повишава многократно нивата на допамин. „Затова децата стават хиперактивни”, коментира  Алгафари.
Тялото на човек не е програмирано да седи пред компютър и да се чувства здраво, това е противоестествено, обясни специалистът. Нейното мнение е, че онлайн обучението е спасение в ситуация като пандемията, но в никакъв случай не трябва да се превръща в норма. 

За да помогне на младите хора да намират подкрепа УНИЦЕФ, заедно с партньорски организации, иска да изгради онлайн платформа за самопомощ и подкрепа (уебсайт и мобилно приложение). „Реалността вече е дигитална и за младите хора това е естествената среда“, посочи Мария Янкова. Платформата ще е безплатна, леснодостъпна и атрактивна за употреба. Там младежите ще могат да намират информация за най-често срещаните психични състояния и практични съвети как да сами да си помогнат. В платформата ще бъдат представени и лични истории на младежи, преминали през различни емоционални и поведенчески промени. Младежите ще имат достъп до ресурси и контакти за организации, които могат да им помогнат. Платформата ще е полезна и достъпна и за родителите и учителите, които са най-значимите възрастни в живота на всяко дете и млад човек и също трябва да са подготвени по темата психично здраве.

Повече за кампанията на УНИЦЕФ в подкрепа на психичното здраве на децата и младежите в България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?” и как заедно можем да помогнем на тийнейджъри и младежи да се справят със стреса, тревожността и депресията в условията на пандемия можете да научите на сайта на УНИЦЕФ.

Подкрепете УНИЦЕФ да създаде онлайн платформа за детско и младежко психично здраве, като станете БЛАГОДЕТЕЛ с месечни дарения от 5 лв. към УНИЦЕФ. Изпратете СМС с цифра 5 на 1021 или дарявайте онлайн на dari.unicef.bg. Основен медиен партньор на кампанията е Нова Броудкастинг Груп и Нетинфо. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 16 минути

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 21 минути

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

„Боздуган-29“: Нови арести при акция срещу „Ислямска държава“ в Турция

Свят Преди 57 минути

Тя е извършена в окръзите Хатай, Ялова, Коня, Йозгат, Чанаккале, Сакария и Текирдаг

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Снимката е илюстративна

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 1 час

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

и

Русия: Обсъждане на мир в Украйна без наше участие е безсмислено

Свят Преди 1 час

Конференцията на високо равнище за мир в Украйна се очаква да се състои на 15 и 16 юни

р

Руска ракета повреди ключова инфраструктура и рани 6 души в Черкаска област

Свят Преди 1 час

Мишена на нападението са били гражданска и железопътна инфраструктура в град Смела

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 1 час

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Странни и необясними: 8 интересни момента от историята на света

Свят Преди 1 час

Вижте най-интересните моменти от 14 милиарда години история на нашата планета

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 1 час

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 1 час

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 1 час

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 2 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 2 часа

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 2 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.