Отрицателни са пробите на всички изследвани за коронавирус в България
Източник: iStock Photos/Getty Images
18

О трицателни са всички 17 изследвани днес проби за новия коронавирус COVID-19 на лежащо болни граждани, настанени в лечебни заведения в Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Борисов: При епидемия ще се справим, но ще е скъпо

Пробите са изследвани в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

Коронавирус в САЩ, източникът не е ясен

Отрицателни са и всички 19 проби, изследвани днес във Военномедицинска академия.

Снощи бяха прибрани от Милано и двайсетте български деца и техните ръководители, които бяха там по ученически обмен. 

Те бяха транспортирани обратно у нас с правителствения самолет по заповед на премиера Бойко Борисов.
Беше направена строга организация и със съдействието на МВнР и на консулските служби в Милано, те бяха придружени от екип на ВМА. Децата бяха оборудвани с маски, нито едно не е било с висока температура или болестни симптоми, както и нито един от ръководителите не е проявил такива. Самолетът кацна във Варна в 3.30 ч. през нощта.

Грипна ваканция в Пловдив и Раковски - 4 училища затвориха врати

Драконовските мерки у нас срещу коронавируса продължават. На ГКПП "Кулата" се измерва температурата на всички пристигащи. 

На Летище София също има поставени специални термокамери. В случай, че някой пътник е с повишена температура, той бива насочван към медицински пункт. 

В САЩ създадоха ваксина срещу коронавируса

Първи случаи на коронавирус има в голяма част от балканските страни.

В Гърция пък по-рано бе съобщено за трима заразени. В САЩ също бе регистриран първи случай на заболяването, но властите все още не са наясно как точно пациент от Калифорния се е заразил с вируса.

Личните лекари могат да издават болничен лист за карантина 

Всички граждани, на които органите на държавния здравен контрол (регионалните здравни инспекции) са препоръчали карантина в домашни условия, могат да получат болничен лист за срока на карантината от общопрактикуващия си лекар. Това се отнася за гражданите, пристигащи у нас от континентален Китай и Италия и попълнили анкетна карта при влизане в страната, съобщават от Министерството на здравеопазването.

За целта регионалните здравни инспекции ще предоставят информация за лицата, подлежащи на карантина, на общопрактикуващите лекари на територията на съответната административна област.

За издадения болничен лист следва лицата да уведомят своя работодател в нормативно установения двудневен срок. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия лекар и предоставен на работодателя след изтичането на карантината.

Министерството на здравеопазването напомня, че всички лица под карантина не трябва да напускат домовете си и при поява на грипоподобни симптоми - повишена телесна температура, кашлица, затруднено дишане, треска и т.н., трябва да се свържат по телефон с общопрактикуващия си лекар, а ако нямат такъв – със съответната регионална здравна инспекция, откъдето ще получат указания според случая.

Министерството на здравеопазването препоръчва също така да се избягват всички пътувания до континентален Китай и Италия, както и до държави с високо разпространение на коронавирус COVID-19.

Нито един от оставащите над 700 гости в хотела в Тенерифе, поставени под карантина заради коронавируса, не са показали каквито и да било симптоми на вируса, информира "Ройтерс".

На 130 от тях е разрешено да си тръгнат, включително и на тримата българи, съобщиха от консулството на България в Мадрид. 

"Всички тези туристи, клиенти, гости, не проявяват симптоми и бе взето решение 130 души да напуснат хотела", каза говорител на регионалното правителство на Канарските острови, цитиран от БТА.

Възможно е оставащите също да напуснат хотела, щом и при тях бъде доказана подобна ситуация, добави той.

Гостите и персоналът на хотела прекараха три дни в изолация, след като коронавирусът бе установен при четирима италиански туристи.

Общият брой на активните случаи на коронавирус в Испания днес нарасна от 11 на 15, огромната част от които свързани с Италия.

Още трима души са починали от новия коронавирус в Италия. С това общият брой на смъртните случаи в страната достигна 17, съобщи националната информационна агенция АНСА, като се позова на най-новите данни на властите.

Анджело Борели, директор на италианската Служба за гражданска защита, съобщи още, че потвърдените случаи на заразата вече са 650.

На пресконференция само седем часа по-рано италианските власти изнесоха данни за 528 заразени. Огромната част от случаите са в северните области Ломбардия и Венето.

Трите нови жертви са все от Ломбардия. Двама са на 88 години, а един - на 82 години. И тримата са имали други тежки заболявания.

Властите на Милано обявиха, че от утре прочутата катедрала в града отново ще отвори врати за туристи. 
Тя беше затворена няколко дни заради епидемията. Потокът от туристи ще се контролира така, че вътре да има малко хора по едно и също време. Билети ще се продават само в интернет.

Междувременно изследователи в миланската болница "Сако" са успели да изолират щама на "италианския коронавирус", тоест на коронавируса, разпространяващ се на територията на Италия, информира още агенцията. 

Новината съобщи професор Масимо Гали, ръководител на Института за биомедицински науки. Той каза, че екипът от "Сако", изолирал щама, е оглавяван от професор Клаудия Балота и е работил неуморно от неделя. 

Щамът е бил изолиран от четирима пациенти от град Кодоньо, където бе първото огнище на епидемията в Италия. Учените са установили, че има разлики при развитието на вируса у всеки индивидуален пациент. Постижението им ще помогне за разучаване на молекулярно ниво и проследяване на всеки единичен вирус, за да се разбере как той се разпространява и за колко време. 

Следващата стъпка ще бъде да се проучи развитието на антитела с цел разработването на ваксини и лекарства във фармацевтичните лаборатории.

Броят на заразените с новия коронавирус в Швейцария нарасна до шест, след като властите потвърдиха един случай в северния кантон Ааргау, предаде "Ройтерс".

Жена на около 30 години е била приета за лечение в Цюрих, след като дала положителен резултат на теста. 26-годишен мъж е лекуван в изолация в Ааргау заради зараза с вируса. И двамата са пътували до Северна Италия преди една седмица.

По-рано бе съобщено за двойка в югоизточния алпийски кантон Гризон и за един човек от Женева, които са дали положителна проба. Първият случай в страната пък беше открит във вторник близо до границата с Италия.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 18
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

18 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 10 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 10 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 10 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 11 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 11 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 12 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер